Ramslök och liljekonvalj – så ser du skillnad och undviker den giftiga blomman

Om du gillar ramslök är det dags att bege sig ut i naturen. Överlag varar säsongen från slutet av februari till juni. Det beror lite på var i landet man bor.
I till exempel Skåne kan den dyka upp redan på vintern, medan norr får vänta långt in på våren eller början av sommaren.
Hur smakar ramslök?
Ramslök är besläktad med gräslök. Smaken är därför ganska mild och kan förklaras som en blandning mellan gräslök och vitlök.
Ramslök kan användas till allt ifrån soppor eller såser till pastarätter. Det är till exempel gott att göra pesto av.
Det går att äta allt av växten, blomma, stjälk och blad. Bladen är det man vanligtvis använder eftersom de innehåller mest smak.
Skillnaden mellan ramslök och liljekonvalj
Precis som liljekonvaljer växer ramslök i tuvor, och blommar delvisS under samma period. De har båda snarlika blad och vita blommor. Det kan därför vara svårt att se skillnad på de båd växterna.
Om du är ute efter ramslök är det viktigt att plocka rätt. Liljekonvaljen är nämligen giftig. Blommorna och bladen innehåller ämnen som är irriterande och som i värsta fall kan påverka hjärtat. Allvarliga förgiftningar är dock ovanliga. Oftast handlar det om magont, illamående, kräkningar och diarré.
Hur kan man då veta skillnaden? Ett enkelt sätt är att gnugga bladet mellan fingrarna, om du känner en mild doft av vitlök har du hittat rätt.
Du kan också se skillnad på blommorna. Ramslökens blommor är spretiga och stjärnliknande medan liljekonvaljens blommor är lite pärlformade och slokar neråt.
Källa: Recept.se, Giftinformationscentralen