Lästips: Videotips för din trädgård Höstträdgård Perenner Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Växtzoner

Rädisor hela sommaren – i sju steg

04 apr, 2018
author Marcus Alm
Marcus Alm
Rädisan är den perfekta primören. Den går att så tidigt och blir ätklar på drygt en månad. Får växterna bara jämn vattning blir de spröda och goda.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Rädisor är lättodlade primörer – krispiga, fräscha och med sting i smaken. Sår du rädisor i omgångar får du flera skördar och kan njuta av den goda rotknölen hela odlingssäsongen. Att så dem med två veckors mellanrum är ofta lagom. Gödsla lite mellan omgångarna, i övrigt är rädisorna inte särkilt näringskrävande.

Bladen från rädisor sticker upp ur jorden.
Bladen på rädisan är perfekta att ha i sallader. Foto: IBL Bildbyrå
Se också: 3 snabba med Hanna WendelboBrand logo
Se också: 3 snabba med Hanna Wendelbo
Annons

Och det är inte bara rädisans rotknölar som är goda att äta, de späda bladen blir också läckra i sallader eller som krydda i soppor. I många asiatiska länder räknas fröställningarna som en delikatess och äts råa eller wokade.

Så lyckas du odla rädisor

En bunte rädisor.
Det finns rädisor i många olika färger och former. Så flera sorter så får du en härlig variation. Foto: Photocuisine /IBL Bildbyrå

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

1. Odla rädisor i soligt läge eller i lätt skugga.2. Jorden bör vara fuktig och porös.3. Så fröna när jorden reder sig, det räcker ofta med en jordtemperatur på fem grader för att rädisorna ska börja gro. Täck gärna med fiberduk.4. Gallra till ett plantavstånd på två till tre centimeter. Radavstånd 10 – 20 centimeter.5. Vattna regelbundet så att rädisorna växer snabbt och jämnt. De behöver vara fuktiga hela tiden, torkar de ut det minsta lilla blir de inte lika goda.6. Håll ogräset borta och luckra jorden under växtperioden.7. Skörda dina rädisor i tid. Växer de för länge blir de för starka i smaken, svampiga i konsistensen och spricker lätt.24 växter som trivs ihop – Lyckas med samplanteringLäs mer

Annons
En bunte rädisor nyss upptagna ur marken med jord på sig.
Så rädisorna med några veckors mellanrum för att kunna skörda hela sommaren. Foto: Andreas Krone / IBL Bildbyrå

Av Kerstin Holmberg och Marie Kasimir

Annons