Rädisor hela sommaren – i sju steg
Rädisor är lättodlade primörer – krispiga, fräscha och med sting i smaken. Sår du rädisor i omgångar får du flera skördar och kan njuta av den goda rotknölen hela odlingssäsongen. Att så dem med två veckors mellanrum är ofta lagom. Gödsla lite mellan omgångarna, i övrigt är rädisorna inte särkilt näringskrävande.
Och det är inte bara rädisans rotknölar som är goda att äta, de späda bladen blir också läckra i sallader eller som krydda i soppor. I många asiatiska länder räknas fröställningarna som en delikatess och äts råa eller wokade.
Så lyckas du odla rädisor
1. Odla rädisor i soligt läge eller i lätt skugga.2. Jorden bör vara fuktig och porös.3. Så fröna när jorden reder sig, det räcker ofta med en jordtemperatur på fem grader för att rädisorna ska börja gro. Täck gärna med fiberduk.4. Gallra till ett plantavstånd på två till tre centimeter. Radavstånd 10 – 20 centimeter.5. Vattna regelbundet så att rädisorna växer snabbt och jämnt. De behöver vara fuktiga hela tiden, torkar de ut det minsta lilla blir de inte lika goda.6. Håll ogräset borta och luckra jorden under växtperioden.7. Skörda dina rädisor i tid. Växer de för länge blir de för starka i smaken, svampiga i konsistensen och spricker lätt.24 växter som trivs ihop – Lyckas med samplanteringLäs mer
Av Kerstin Holmberg och Marie Kasimir