Rädda krukväxter: Första hjälpen för dina plantor
Om du varit bortrest på semestern kan det vara en sorglig syn som möter i fönsterna när du kommer hem.
Även om du fått hjälp med vattning eller haft någon form av bevattningssystem kan krukväxterna se risiga ut. Torra eller övervattnade och till och med ha fått skadedjursangrepp.
Så räddar du dina krukväxter
Ta genast tag i ”renoveringen” av dina krukväxter – då har de chans att klara sig och det blir så mycket roligare att vara hemma igen.
Börja med att ta bort döda, torra växtdelar. Använd ett vasst verktyg, gärna en sekatör eller kniv.
De växter som är torra ska vattnas så snabbt som möjligt. Vattna igenom krukorna ordentligt, är de många kan du ställa dem i vattenbad i diskhon eller badkaret. Känn efter att jorden är ordentligt fuktig innan du tar upp dem.
Växter som står för blött behöver torka. Det tar ofta ganska lång tid. Känn efter att jorden verkligen torkat upp innan du vattnar igen.
Försök få nya skott att rota sig
När du kommer igång med normal vattning igen ska du ge växterna näring. Om växterna står i för små krukor är detta ett bra tillfälle att plantera om dem i större krukor med ny jord av god kvalitet.
Vissa växter är bortom räddning, gör dig av med dem snabbt. Är det en favorit kanske jag försöker pyssla om den lite extra innan jag ger upp eller lyckas få den att bryta nya skott.
Ibland kan det finnas skott att ta från växten som mår dåligt. Prova att sätta skottet i jord och se om det rotar sig, så får du en ny planta.
Av Kerstin Holmberg och Anni Jähde
Foto: TT, Blomsterfrämjandet/ Anna Skoog, Erika Wallin
Bli av med ohyra på växterna
Bästa sättet att stoppa skadedjur är att upptäcka dem i tid. Men är du bortrest går det inte att hålla koll på krukväxterna. Annars är en noggrann titt ganska ofta på blad och växternas allmäntillstånd att rekommendera. Mår växterna inte heller bra efter semestern, är risken större att skadedjur som trips, löss och spinnkvalster kommer.
Bli av med spinnkvalster
Det finns olika typer av spinn, de vanligaste kan angripa de flesta krukväxter. De små mörka spindeldjuren syns på bak- sidan av bladen där de också lämnar en tunn spinnväv. Bladen ser efter ett tag livlösa och dammiga ut. Spinnkvalster gillar när det är varmt och torrt, så duscha växten ordentligt och fortsätt att spreja med vatten varje vecka. Låt inte växten torka ut fortsättningsvis.
Så blir du av med löss
Olika sorter är olika svåra att få bukt med. Vanliga löss kan försvinna med upprepad duschning och att du tar bort dem fingrarna. Sköldlöss och ullöss är ibland hopplösa att bekämpa eftersom de har ett skyddande hölje. Prova att spreja med en vattenlösning med såpa och en gnutta t-sprit. Är det ingen värdefull växt kan det vara lika bra att slänga den.
Bli av med tripps – gör så här
Smala djur på 1–2 mm som suger växtsaft och får bladen att se gamla och dammiga ut, ungefär som spinnkvalsterns angrepp. De trivs med värme och torr luft så börja med att duscha växten noga. Spreja där- efter bladen upprepade gånger med vattenlösning med såpa och lite t-sprit.
Rädda balkongblommor och uteväxter
Om blommorna på balkongen mår dåligt efter sommarsemestern är det oftast läge att byta ut dem.
Välj bland alla de fantastiska växter som är fina på sensommaren, tål lite frost och klarar sig länge på höstkanten.
När du gör en sensommarplantering ska du välja stora välväxta plantor och sätta växterna ganska tätt. De kommer inte att växa så mycket nu.
Du kan använda samma jord som sommarblommorna stod i. Blanda ut den med lite ny jord om du behöver och vattna igenom krukorna ordentligt när du har planterat. Låt sedan jorden torka upp innan du vattnar igen. Ge näring ungefär en gång i veckan.
15 växter för sensommar och höst
- Alunrot
- Njurvinda
- Silverek
- Penningblad
- Rudbeckia
- Cyklamen
- Hortensia
- Daggsalvia
- Prydnadsgräs
- Krysantemum
- Revsuga
- Murgröna
- Aster
- Kärleksört
- Curryeternell
5 tåliga krukväxter som klarar det mesta
Paradisträd: Trivs i ett soligt fönster. Klarar att stå torrt ett tag och ska torka upp mellan vattningarna. Se upp för övervattning! Kan bli ett gammalt och stort träd.
Benjaminfikus: Tåligheten varierar, men många klarar att stå torrt ganska länge. Lättskött och kan bli ett fint litet träd på fönsterbrädan eller som golvväxt.
Aloe Vera: Tål att stå torrt en längre tid. Trivs i sol och värme men klarar också att stå i svagare ljus. Magiska när det gäller att läka sår och brännskador. Skär av en bladbit och stryk gelén som finns därinne över det skadade stället.
Monstera: Klarar mycket och kan stå en bit in i rummet. Vill inte stå torrt längre perioder – men hämtar sig förvånansvärt bra om det råkat hända. Med tiden kan den bli mycket stor.
Garderobsblomma: Så gott som omöjlig att ta död på, men behöver såklart lite skötsel för att må bra. Klarar att stå i svagt ljus och kan stå torrt ett tag.