Pyssla & pynta med järnek
Järnekens styva, blanka blad håller länge även inomhus – perfekta till snygga julkransar! Klä halm- stommar med järn eksblad. Lägg dem åt samma håll så blir kransen snygg och tät. Linda fast med grön spoltråd.
Järnek – vacker både ute och inne
Järnek, även kallad kristtorn, är britternas klassiska julpynt. Traditionen härrör från romarna som höll järneken som ett heligt träd. De prydde sina hus med grenar av järnek under vintern, en tradi- tion som övertogs av de kristna.
De lackröda bären mognar nu i december och de blanka bladen håller länge i den torra inomhusluften.
Bladen är taggiga, så använd bra handskar när du pysslar.
Trivs i kruka
Järnek växer långsamt och är tacksam att odla i kruka. Den kan klippas i olika former och stammas upp till träd. Se till att krukan har god dränering och välj en proffsjord för krukodling som är välgödslad och stabil i strukturen. Har du järnek i kruka utomhus där den inte är härdig, ställ undan krukan på en skyddad plats under vintermånaderna.
Välj järnek till din trädgård
Järnek är lättodlad och tål att formklippas. Utbudet växer för varje år, det finns sorter i olika höjd från krypande till stora träd. De vitkantade är särskilt fina på en skuggig plats.
• Järnek, Ilex aquifolium, är en städsegrön buske som kan stammas upp till ett träd. Härdig till zon 2.
• Blå järnek, Ilex x meserveae, är härdig till zon 4–5 och finns i många sorter. Det är en korsning mellan vanlig järnek och japansk krypjärnek, Ilex rugosa.
• Järnek är en så kallad tvåbyggare med skilda han- och honplantor. Det är honorna som får bär. Vissa sorter behöver pollineras av en hanplanta, fråga i plantskolan om du eventuellt också behöver en hanplanta.
Av Karin Elmberg