Experimentlusta möter tradition i Jennys prunkande oas
Jenny Svensgård kan inte låta bli att experimentera. Att ta egna fröer är en självklarhet liksom att testa hur värmekrävande och mer känsliga växter klarar vintrarna i zon 3.
Jennys plats på jorden är gården Lövhultet i Odensjö, några mil väster om Ljungby, huset byggdes åt sambon Hans farfars mor 1927. Trädgårdens struktur är väl bevarad från den tiden, med gamla fruktträd och en grusgång från grinden i det röda spjälstaketet till verandan med finingången.
”Lövhultet” – en egen potatis framtagen från frön
Häromåret blev Jenny Svensgård nyfiken på vad som händer om man sår frön från potatisplantornas frukter. Det ledde till att hon i dag har en alldeles egen potatissort.
– Det var 2018 som jag hittade potatisfrukter på den tidiga potatisen ’Maria’. Jag plockade frukterna, skrapade ur fröna och lät dem jäsa lite, på samma vis som man gör med tomater när man ska ta eget frö. Efter cirka fem dagar i en burk vatten började fruktköttet runt fröna lösas upp och kunde sköljas bort. Sedan var det bara att låta fröna torka. Våren därpå såddes de i krukor. De grodde och växte till små, små potatisplantor med lika små potatisar under. De minimala sättpotatisarna sparades över vintern och sattes i landet på våren.
Under detta tredje år kunde Jenny skörda potatis både till nya sättor och ett provkok.
– De är förstås en släkting till ’Maria’ men inte helt som den. Jag har döpt sorten till ’Lövhultspotatis’. De är lite som mandelpotatis och faller lätt sönder när man kokar dem.
Tomten domineras av ett gigantiskt träd, en bok som planterades som vårdträd när huset var nytt. Trädet har gett namn åt hennes trädgårdskonto på Instagram, @underboken.
– Boken är det tjockaste trädet i socknen och både till glädje och lite förtret när den skuggar mitt land.
mGrönsaksodlingarna är något som har tagit allt mer tid och plats i Jennys liv, från det första lilla trädgårdslandet till dagens omfattande odlingar på flera platser. Hon har nämligen ytterligare två trädgårdar att sköta, där husen hyrs ut.
Tomathus, fruktträd och bärbuskar
På Östergård har hon sitt stora tomatväxthus och odlar en hel del rotfrukter. På Västerdal finns en mer lättskött trädgård med fruktträd, lite bärbuskar och perenna prydnadsväxter. Kärnan får ändå det första lilla tunnelväxthuset och den numera rätt rejäla köksträdgården på Lövhultet sägas vara.
Isört och sojabönor
I växthuset försöksodlar hon sådant som isört och sojabönor och drar upp plantor om vårarna, ett måste när nattfrosten hotar ända fram till början av juni. De planteras sedan ut i landet, som numera är indelat i fyra kvarter med en bestämd växtföljd.
Kurs i odling på folkhögskola
– Det var bara en liten plätt med jättedålig jord när jag flyttade hit. Jag gick en kurs i odling på Sommenbygdens folkhögskola och satte igång att skapa bäddar genom att täcka med papp och bygga jord uppåt. Det är väldigt stenigt här, säger Jenny. Efter nästan tio år är jorden rik på mull, mask och struktur. Jenny låter gärna en näve rinna genom fingrarna när hon tar sin trädgårdsrunda i kvällningen. Det är en vana hon har efter sin farmor.
– Jag tyckte väldigt mycket om att vara med i hennes trädgård och gå på de där kvällsrundorna. Farmor och jag gick där och tittade efter hur det hade vuxit och vad som blommade.
Ringblommor och såpnejlika
Runt om i köksträdgården frösår sig ringblommor och såpnejlika. Längs kanterna växer bärbuskar och perenna grönsaker och bär som rabarber, jordgubbar och ramslök. En liten bit äng och en frodig kvadratmeter med vallörten ’Bocking 14’ till ogräsvatten får också rum. I framkanten har Jenny delat av odlingarna mot gräsmattan med en krydd- och rosenram bakom ett lågt flätat staket, inspirerad av ett hon såg Ernst göra i tv.
Här odlar jag
Jenny Svensgård
Ålder: 56 år.
Familj: Sambon Hans och två vuxna söner, taxarna Bessie och Milla, katterna Selma och Fridolf samt hästarna Måne och Merlin.
Var? I Odensjö, tre mil väster om Ljungby.
Yta: Cirka 1 500 kvadratmeter trädgård på Lövhultet plus ytterligare odlingar på två andra gårdar.
Zon: 3 Läge: Tomt i ett par nivåer i en skogsglänta mot sydost.
Instagram: @underboken
Inpspirerades av Mandelmanns äppelportal
Ett besök hos Mandelmanns fick henne att drömma om en äppelportal. Några blodäppelträd av sorterna ’Rosette’ och ’Rött Fläsk’ planterades därför intill köksträdgården nyligen. Allt som odlas tas till vara. Jenny syltar och saftar, syrar och torkar, konserverar och fryser.
Gör eget örtte till vintern
I gömmorna under vintern finns väldoftande potpurri, örtte av olika slag och massor av snålröra att stoppa i grytor och köttfärssås. Låter det som att Jenny har fullt upp? Jodå, men inte nog! Nu planerar hon för ännu ett växthus. En bit skog intill framfartsvägen har röjts och stockarna har körts till sågen.
Planerar växthus av gamla fönster
Intill tunnelväxthuset står travar med begagnat tegel till grunden i och i en ladugård väntar en rejäl samling gamla fönster. Jenny har gjort en ritning på det 35 kvadratmeter stora växthuset, som ska ge plats åt en sittgrupp i mygg- och knottfri miljö och ett blomsterrum.
– Där hoppas jag kunna övervintra citrongräset och kaprisen. Kapris har jag försökt med flera gånger tidigare men aldrig fått att överleva vintern. Och så ska jag hänga upp mina bonader där!