Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Plantera för att pollinera – hela säsongen

16 maj, 2018
author Marcus Alm
Marcus Alm
Flygande insekter är en stor grund till vår biologiska mångfald i Sverige. På senare år har antalen minskat dramatiskt. Ta möjligheten att hjälpa trädgårdens pollinatörer, våra fjärilar, bin och andra insekter, genom att plantera rätt växter och skapa rum för dem att leva.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Park- och trädgårdsnätverket Swedish Gardens, SSPPG, har tillsammans med föreningen Svenska Bin i samarbete med Artdatabanken skapat en växtguide med växter som dels ger insekterna gott om näring, och dels skapar plats åt dem.

Se också: Stina brände ut sig – blev biodlare

Stina brände ut sig - och blev biodlareBrand logo
Stina brände ut sig - och blev biodlare

Ha blomning hela säsongen

För att skapa en optimal trädgård för insekter att trivas i krävs blomning under hela säsongen. Därför visar guiden ungefärliga blomningstider för våra vanligaste trädgårdsblommor. Anpassa din plantering så att inte allt blommar samtidigt så att du har mat åt insekterna från tidig vår till sen höst – och du kommer se hur pollinatörerna trivs!

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

En fjäril pollinerar en blomma
Insekter behöver blommor för att tillgodose sina näringsbehov. Exempelvis får de protein från blommans nektar. Foto: IBL Bildbyrå

Enligt Växtforum.se får insekterna kolhydrater främst från blommornas nektar och protein, fett, vitaminer och mineraler från pollen.

Om du vill veta mer om pollinering, hur viktiga våra insekter är för livsmedelsproduktion globalt och vad du kan göra för att hjälpa till så har nätverket Pollinera Sverige utsett 19-27 maj till Pollineringsveckan. Under veckan kommer nätverket informera dels om sina projekt, men också om vad exakt insekter bidrar med, vad insekter behöver för att överleva, samt hur vi kan vara med och bidra till en grönare framtid – genom trädgårdarbete.

Annons

Under Pollineringsveckan infaller även ”World Bee Day” den 20 maj, och den ”Biologiska mångfaldens dag” den 22 maj.

Biologiska mångfaldens dag

Under ”Biologiska mångfaldens dag” – ett FN-initiativ som 2017 firades stort världen över – planeras över 160 aktiviteter i hela landet, från Ystad till Kiruna. Den kanske enskilt största händelsen för att fira mångfalden står Länsstyrelsen och Naturvårdsverket i Kronoborgs Län för. Om än någon dag försenat kommer man den 25 maj inviga landets 30:e nationalpark – Åsnen.

Den 22 maj utsågs 2002 av FN till den internationella dagen för biologisk mångfald. Med dagen ville man lyfta artrikedomens betydelse. 2017 lyftes dagen i Sverige och man hade över 70 aktiviteter runt om i landet med bland annat invigning av naturreservat och ett 19 timmar långt artbingo. För att lyfta dagen i Sverige fick Rebecka Le Moine, som låg bakom initiativet ifjol ihop med Erik Hansson, i oktober 2017 utmärkelsen Årets miljöhjälte av Världsnaturfonden WWF.

Källa: Pollinera Sverige, Biologiska mångfaldens dag, Växtforum

Foto: TT/Shutterstock

Annons