”Sommarstuga” i trädgården – titta in i det mysiga orangeriet
Sara Andersson på Björkebo utanför Lidköping gillar att ha nya projekt på gång. Rum efter rum har växt fram i trädgården. Här finns frukosthörnan, lilla spa-avdelningen, orangeriet och nyttoträdgården. För att bara nämna några.
Började med att bygga en pergola
– Men först av allt kom pergolan till. Jag hade fått tipset att börja närmast huset och jobba mig utåt. Det var 2008. Då fanns det i stort sett bara gräsmatta, fruktträd, bärbuskar någon barrväxt och en häck på tomten.
Trädgården var öppen och man såg allt från gatan. Så ville Sara inte ha det. Hon ville ha en insynsskyddad tomt som dessutom var uppdelad i rum.
– Jag känner att jag har lyckats med det när jag ser hur barn leker kurragömma här, sitter på huk någonstans och äter lite hallon eller vinbär i farten. Det är meningen att trädgården ska vara till glädje för alla, vuxna, barn, katter och hundar.
Ligusterhäck och syrenberså skärmar av
Ligusterhäckar ramar in tomten och delar av den. Till och med studsmattan har fått ett eget rum, en syrenberså. På altanen är det kvällssol, det är där de stora sällskapsytorna finns, där det grillas och pratas. Fast allra mest tid tillbringar Sara vid odlingslådorna på den stora gräsytan framför orangeriet. Där odlar hon bland annat sommarblommor.
Saras tips för att skapa avskilda rum i trädgården
- Plantera olika häckar (exempelvis liguster, avenbok eller måbär) – runt trädgården och inne i trädgården som rumsdelare.
- Provsitt trädgården första året på platsen – innan du planterar träd och buskar, för att upptäcka var ni vill vara. Notera även hur vind, sol och skugga vandrar. Börja närmast huset och jobba ut mot trädgården. Utgå från till exempel en härlig sittplats nära en altandörr.
- Plank, pergola, spaljéer med klängväxter och stora krukor med sommarblommor ger snabbt “väggar” i väntan på att häckarna växer sig stora. Betrakta din trädgård och din omgivning. Vad vill du titta på och vad vill du skydda mot insyn.
- Låt det ta tid och växa fram. Våga prova! Det mesta går att ändra och flytta runt.
– Jag går dit och vattnar och tittar. Man ser att det spirar, att det händer något hela tiden och det gillar jag. Lådorna där det produceras ätbart drar också. Det är nog bonden i mig som tittar fram, tillfredsställelsen att kunna producera egen mat.
Orangeriet blev en klar favorit
Fast om hon måste välja ett favoritställe så blir det ändå orangeriet. Det som tillverkats av gamla fönster och dörrar. Ett ställe där det är avkopplande att bara vara, läsa eller greja med något.
– Det är faktiskt lite som att åka till en sommarstuga, fast det bara är några kliv bort. Det är ändå som en annan värld.
Växter som trivs fint i orangeriet
- Vindruvor – Sara har öppnat upp i stenläggningen på golvet och planterat en vindruva som växer mot väggen och upp längs taket. När dörrarna är öppna på sommaren hittar bin in och pollinerar – mot sensommaren/hösten kommer det svarta, söta små druvor.
- Tomater – Sara odlar olika sorters tomater som hon stöttar upp med hampasnören i fönsterkarmen.
- Kryddor – basilika och andra ömtåliga kryddor får växa i orangeriet.
- Apelsin-, oliv- och fikonträd – lite olika beroende på hur väl de övervintrat från förra året. Den enda växt som bor kvar under vintern är vindruvan. Den får samsas med utemöbler, krukor och andra stora kärl.
- Basilika gillar värmen i orangeriet.
Kaprifol, silverregn och vildvin
Pergolan är också ett skönt tillhåll varma dagar. Ett intimt och lugnt rum med gröna väggar och tak. Liksom hammocken som står inbäddad i silverregn. Överlag är det väldigt grönt i Saras trädgård. Inga stora blomsterrabatter. Inte en massa färg.
Kaprifol, silverregn, vildvin, gräs och fruktträd. Gärna en del formklippt, som liguster och buxbom. Lite lila och rosa, i form av allium, lavendel, stäppsalvia och paradisbuske.
Drivkraften är själva skapandet, att bygga upp miljöer att må gott i. Vackra rum med en tydlig funktion.
– Ja, det roligaste är nog själva resan. Att göra fint. Jag gillar att ha projekt på gång hemma. Där finns ingen stress, ingen deadline som på jobbet.
Trädgården är ett andningshål, ända fram till jul. I januari och februari brukar vi istället drömma om att skaffa ett hus vid en skidbacke. Men sedan kommer våren och då vinner grönskan.
Så byggdes orangeriet: ”Som en sommarstuga på tomten”
Orangeriet är ett smycke i Saras trädgård, alla årstider. Stora fönster som en gång suttit på en glasveranda har fått nytt liv på Björkebo och fick bestämma utformningen av det lilla vita trähuset, som först var tänkt som ett förråd.
– Tomten sluttade ner mot en promenadväg och vi ville plana ut och ställa ett förråd där som insynsskydd. Vi tänkte först köpa något färdigt men så fick jag reda på att de här fönstren fanns.
Dörren köptes i en butik med gamla byggnadsdetaljer. Det lilla fönstret över dörren hade farbror Mats med sig, han är snickare och kallas alltid in när något behöver byggas. Han hittar både funktionella och vackra lösningar.
Mellan ute och inne orangeriet blev 20 kvadratmeter, ingen finplats utan ett ställe där det får bli jordigt på golvet, där kreativiteten får flöda. En behövlig kontrast till Saras jobb, som är roligt, utmanande men tidvis stressigt med mycket resande.
– Jag har alltid gillat att ”trädgårdsflumma”, ta min kaffekopp ut hit, bläddra i tidningar, planera eller bara sitta eller pyssla. Här kan jag driva upp plantor. Det känns som att jag är utomhus när jag är här, ett mellanting mellan inne och ute. Här finns inga telefoner eller datorer, här kan jag greja med det jag får lust till.