Odla örter efter smak och användning – lätt, lönsamt och nyttigt
Det bästa med att odla örter är att du kan äta färska kryddor under en lång period. Skörda ofta så att de inte hinner gå i blom, de smakar som bäst då. Har du ett överflöd kan du plocka och torka.
Varför ska jag odla örter?
Att odla örter i kruka är både lätt, lönsamt och nyttigt. Du kan skörda från slutet på maj till långt in på hösten. Det bästa med att odla örter i kruka är att du kan ha dem nära köket så det blir lätt att skörda varje dag.
Plantera och sköt om örterna
- Plantera i kärl som har hål i botten. Örter vill absolut inte stå i blöt jord.
- Välj en kravjord som är naturgödslad. Örter gillar mullrik jord så du kan blanda i egen kompost om du har tillgång till det.
- Gödsla varannan vecka med flytande näring.
- Örter ska torka upp mellan vattningarna.
- De flesta örter gillar soligt läge men mynta, oregano, persilja, gräslök, koriander och citronmeliss klarar halvskugga bra.
Frysa eller torka? Så tar tar du hand om din skörd
- Plocka på förmiddagen en solig dag när daggen har torkat upp. Då innehåller de höga halter av smak- och doftämnen.
- Fördela ut örterna på en handduk, papper eller lägg i en torkställning. Du kan också göra små buketter och hänga på tork. Örter torkas bäst mörkt och torrt. Gott att ha till te och matlagning till vintern.
- Oregano får mer smak efter torkning.
- Gräslök, persilja och basilika är bättre att frysa.
Timjan och salvia – bra när du känner dig förkyld
Timjan är bra vid hosta. Salvia hjälper mot halsont. Mynta kan du ta till när du är snuvig, det är dessutom uppiggande. Alla dessa örter är bra att torka för att ha till hands vid förkylningstider på hösten.
Gör gurgelvatten av örter
Timjan kan lindra hosta och halsont. Salvia är bakterie- och virushämmande, bra även vid halsont. Gör gurgelvatten och gurgla nere i halsen. Mynta lindrar förkylning och är uppiggande. Andas in ångorna från mynta under en kökshandduk så kan snuvan lätta. Blanda i lite honung för både sötma och för att honung även lindrar hosta.
Smaksätt vinäger med örter – både vackert och gott
Det här behöver du:
- 3 dl vinäger, vitvins- eller rödvins-. Kvistarna syns bättre i vitvinsvinäger.
- 1-2 kvistar av örter
Gör så här:
- Stoppa ner 1–2 kvistar av örterna.
- Ställ i ett soligt fönster.
- Efter 3–4 veckor har vinägern fått smak.
- I flaskan till vänster är det vitvinsvinäger med rödbladig basilika, odlas bäst i separat kruka.
Örter som passar att smaksätta drycker med
Citronverbena, doftpelargon, mynta och rabarber är toppen till smaksatt bordsvatten. Klipp kvistar och skölj dem innan de läggs i vattnet. Låt stå några timmar. Anisisop, citronverbena, citronmeliss och mynta är perfekta till te. Anisisop har lite lakritssmak, blanda gärna med mynta. Båda skördas innan blomningen. Mynta, anisisop, citronverbena och doftpelargon är perfekta i drinkar av olika slag.
Måltidsdryck med citronverbena och rabarber
Rabarber hyvlas enklast med en osthyvel. Ger då snabbare smak till vattnet, blir samtidigt väldigt snyggt. Låt stå några timmar innan servering.
Örter som passar till grillat
De vanligaste kryddorna vid grillning är rosmarin, kryddtimjan, citrontimjan, oregano och salvia. Lägg gärna en kvist av örterna i glöden så doftar det extra gott. En extra kruka med timjan är bra att kunna skörda av och torka efter hand.
Goda örter till fisk
Gräslök, citronmeliss, citronverbena, fransk dragon, persilja och citrontimjan passar utmärkt till fisk.
- Gräslök passar utmärkt till de kalla såserna
- Persiljesmör är läckert till stekt och grillad fisk
- Citronverbena ger mer smak av citron än vad citronmeliss gör. Timjan och rosmarin ger brödet ännu mer smak, med ett stänk av medelhavets atmosfär.
Olika sorters oregano
Oregano får mycket mera smak när man torkar den. Klipp och torka hela säsongen.
- Brokbladig ’Panta’ har lite mer smak än vanlig oregano. Är lite lägre och kompaktare i växtsättet, är fin hela sommaren. Blommar med vita blommor. Mycket snygg i kruka.
- Hot and Spicy’ har en mycket kryddig oreganosmak, precis som namnet säger.
- Guldgrön ’Gold Nugget’, kompakt sort med guldgröna blad, aromatisk och väldoftande. Välkryddat från morgon till kväll
Pesto med basilika, persilja, gräslök...
Basilika är ju det vanligaste man använder när man gör pesto, men gräslök och persilja är andra alternativ, passar till både fisk- och kötträtter.
Krämig persiljepesto
Ingredienser:
- 2 dl hackad persilja alt 2 dl gräslök
- 1 dl riven ost (parmesan-, präst- el västerbottenost)
- ½ dl rostade solroskärnor 1–2 vitlöksklyftor
Gör så här:
Mixa alla ingredienser, rör ner 1–2 dl olivolja till den konsistens du vill ha. Häll i 1 msk pressad citron, smaka av med salt och peppar.
Baka med örter
Rosengeranium – populärt kallad doktor Westerlunds pelargon, lavendel, rosmarin och timjan sätter fin smak på kakor och bröd. Bäst blir det om örterna torkas först.
Läckra lavendelskorpor
Ingredienser:
- 3 ägg + 2 ½ dl strösocker
- 100 g smör
- 6 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 100 g grovhackad mandel
- finrivet citronskal från en ½ citron
- ½ dl torkade lavendelblommor
Gör så här:
- Vispa ägg och socker.
- Smält smöret, rör ner det i äggvispet.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll ner äggvispet.
- Rulla degen i 3 rullar, lägg dem på bakplåtspapper.
- Grädda dem mitt i ugnen i 200° ca 20 min. Ta ut plåten, sänk värmen till 125°.
- Skär längderna på snedden, till ca 1 cm breda skorpor, lägg tillbaka dem med snittytan uppåt.
- Grädda klart i 1 timme i 125°.
Pelargonsocker
- Häll 2 dl socker i en burk.
- Hacka 4 pelargonblad och lägg i burken.
- Låt dra minst 1 dygn.
Mynta i flera smaker
Mynta kan du ha mycket av om du vill torka till vinterns alla goda teer. Krusbladig mynta är lite mildare än många andra myntor. Pepparmynta är extra uppiggande. Jordgubbsmynta och chokladmynta är gott till efterrätter.
Krusig persilja eller slätbladig - en smaksak
Persilja är en av de vanligaste och mest populära örterna i köket – otroligt användbar. Rik på järn och därför bra att järnboosta sig med. Finns både slät och krusbladig, det är en smaksak vilken som är godast.
Stjälkar och knoppar i sallader
Gräslök är också generös och god. Har du mycket kan du skörda ofta och slipper vänta tills den växer upp igen. Snurra på krukan efter hand du skördar. Även knoppar och blommor går att använda i sallader. Blommar det mycket, klipp ner och få en vacker bukett.
Örter som kan hjälpa dig att koppla av
Citronmeliss, salvia, mynta, citronverbena och lavendel kan locka fram den goda sömnen. Lugnande örter till ett gott te på kvällen är salvia, citronmeliss, citronverbena, lavendel och mynta. Mynta lugnar gaser och kramper i magen och gör att du sover gott.