Odla jordgubbar: 10 fakta du bör veta innan
1. Förkultivera jordgubbsfrön
Jordgubbsfrön kan förkultiveras under perioden februari–april. Så dem tunt på fuktig fröjord. Fröna ska inte täckas med jord, men gärna med vermikulit. Håll jorden fuktig och täck den med plast eller ställ krukan i ett miniväxthus. När växterna har fått fyra–fem blad planterar du om dem i krukor med näringsrik jord. De planteras ut i trädgården när de inte längre riskerar frost.
2. Enkelt att odla
Ett jordgubbsland kräver lite arbete, men du får riklig lön för din möda när bären är mogna. Kom ihåg att rensa regelbundet så att området inte fylls på med ogräs. Utlöpare från jordgubbsplantorna ska skäras bort om du inte behöver dem för att odla nya plantor. Vänta med att ge gödning tills säsongen är över, annars använder plantorna den extra energin till sina blad istället för till blommor och bär.
3. Förnya jordgubbslandet
Jordgubbslandet bör förnyas var tredje eller fjärde år, när plantorna börjar producera färre bär. De flesta sorterna sätter flitigt nya utlöpare och om du låter dem slå rot innan du försiktigt gräver upp dem kan du flytta dem till en ny plats. Du kan också gräva ner en kruka med kompostjord i trädgårdslandet och hjälpa utlöparen att slå rot i den. Det finns oftast inte plats till att plantera alla sticklingar som finns i trädgårdslandet, men då kan du plantera överskottet i krukor och ge bort dem som gåvor.
4. Plantera olika sorter av jordgubbar
Du kan förlänga säsongen genom att plantera flera olika sorter som mognar vid olika tidpunkter. Om du ofta är bortrest på sommaren är det kanske bäst att välja en extra tidig eller sen sort så att du inte går miste om de mogna bären. Det viktigaste är dock att välja en sort med god smak. Jordgubbarna du köper i butiken odlas med minst lika mycket fokus på hållbarhet som på smak, men för trädgårdsodling är det viktigast att få söta och goda bär som du kan äta när de är solmogna.
5. Härdiga jordgubbar
Vissa jordgubbssorter remonterar och ger bär över en längre period. De är ofta härdigare för kyla och kan ge bär ända fram till september–oktober, tills frosten kommer. Prova till exempel sorter som ”Everest”, ”Ostara”, ”Evie” och ”Florin”.
6. Undvik sjukdomar
Jordgubbslandet bör flyttas till en ny plats vart tredje eller fjärde år för att undvika sjukdomar och jordtrötthet. Om du har plats för tre jordgubbsland kan du anlägga en ny rabatt med egna sticklingar varje år. Efter några år har du då växter som är både ett, två och tre år gamla. Har du ont om utrymme kan du bara ta sticklingar vart tredje eller fjärde år och plantera dem på en ny plats. Under det första året blir skörden lite mindre, tills plantorna växer till sig och ger större skörd.
7. Fukta jorden ofta
Jorden i jordgubbslandet ska hållas jämnt fuktig. Det är viktigt att vattna noggrant under torra perioder eftersom växternas rotsystem ligger ytligt och är känsligt för torka. Du kan lägga halm eller annan jordtäckning runt plantorna för att hålla dem fuktiga. Det hjälper samtidigt till med att hålla borta ogräs och hålla bären fria från jord. Jordgubbar kan växa i både sol och halvskugga, men ju mer sol växterna får, desto bättre kommer bären att smaka. Detta gäller dock inte smultron, de trivs fint i skugga.
8. Bästa tiden för sticklingar
Den bästa tiden att plantera ut sticklingar är under juli–augusti. Klipp eller skär av utlöpare med en ren sax eller kniv några centimeter från ”hjärtat”, som är den punkt där stjälkarna och rötterna växer ifrån. Gräv ett hål och sätt ned plantans rötter. Det får inte vara så djupt att hjärtat hamnar under jorden. Lägg jord runt om plantan och vattna grundligt.
9. Odla jordgubbar utan trädgård
Du kan också odla jordgubbar i pallkrage, ampel och balkonglåda, så länge du kommer ihåg att vattna oftare eftersom jorden där torkar ut snabbare. Amplar, krukor och blomlådor är utmärkta om du inte har en trädgård med plats för ett helt jordgubbsland. Växten är dekorativ med både blommor och bär och gör sig särskilt bra när den kommer upp lite i ögonhöjd. Kom ihåg att även dessa plantor ska bytas ut vart tredje eller fjärde år. Du kan hjälpa utlöparna att slå rot i en kruka bredvid den ursprungliga plantan.
10. Bästa tiden för jordgubbsodling
Juli är den bästa tiden att plantera ett jordgubbsland som ger god skörd året efter. Jordgubbsplantor utvecklar nästa års blomanlag redan i augusti–september. Har du sått själv eller fått plantorna kan du också välja att anlägga jordgubbslandet redan i maj, men det första året kommer skörden inte att bli så stor. Sätt plantorna med ett mellanrum på 30–40 cm och med 60 cm mellan raderna för att ge utrymme för dem att växa året efter. Växterna behöver också ljus och luft för att förhindra sjukdom och mögel.