Odla i pallkrage: Guide från början till sådd
När idén att odla i pallkragar kläcktes, startade nästan en odlingsrevolution. Med pallkragar blir det lätt att odla nästan överallt och med den begränsade ytan känns det inte så komplicerat och svårt.
Pallkragar används ovanpå lastpallar vid transporter för att skydda produkterna. Sedan de blev populära att odla i, har man kunnat köpa dem i både varuhus och trädgårdsbutiker. Det har också tagits fram tillbehör som lock och växthusliknande toppar, specialsydda fiberdukar och andra produkter anpassade för pallkrageodling.
Lyckas med din pallkrage - se filmen här:
Olika pallkragar att välja mellan
Standardmåttet är 80x120 centimeter, vilket gör dem lätta att arbeta med. Det finns även odlingspallkragar med andra mått – det finns alla möjligheter att få till en pallkrageodling efter dina idéer och förutsättningar.
Det fiffiga med pallkragarna är att de inte väger särskilt mycket, de kan staplas på varandra och är väldigt enkla att byta ut när de murknar.
Pallkragarna kan man placera i princip var som helst. Du kan alltså få en odlingsyta där det egentligen inte går att gräva – eller om du inte vill ha grävda rabatter. Till och med på stenläggning kan du ställa pallkragar och börja odla. Ångrar du dig efter något år är det bara att ta bort kragarna och jorden.
Vad du dock måste ta hänsyn till är ljusförhållandena och att odlingarna kan få regnvatten.
Förutom att du kan placera dina pallkragar var du vill, kan de bli till små specialodlingar tack vare att du kan ge den jord som växterna behöver. Kryddörterna ska till exempel ha mager jord, kraftigväxande grönsaker behöver däremot mycket näring och vill du ha blåbärsbuskar ska det vara jord med lågt pH-värde, som rododendronjord.
Tips: Satsa på dubbla pallkragar
Dubbla kragar bör man satsa på. De ger ett djup som krävs av de flesta växter, och jordmängd som gör att det inte torkar för fort.
Men var medveten om att det går åt mycket jord för att fylla en dubbel-krage.
Räkna 400 liter jord till en dubbel krage, alltså 8–10 säckar om du bara skulle hälla på säckjord.
Tips: Klätterstöd underlättar när du har pallkragar
Sätter man klätterstöd utanför pallkragarna är det lätt att arbeta med jorden och att byta ut pallkragar. Här ett armeringsnät fäst på stadiga störar – tänkt att fyllas av slingrande sockerärter.
Starta eller renovera pallkrageodlingen
Här har vi en pallkrageodling som varit igång några år. Murkna pallkragar ska bytas och odlingen startas om från början.
Byta ut en pallkrage – så gör du
Den översta pallkragen har murknat och behöver bytas. Har man dubbla kragar behöver man inte tömma ut all jord, kanske bara hälften och samla ihop resten i mitten så jorden inte faller ut. Vi har ändå tömt helt för att börja om från början med jordförbättring.
Behövs en markduk i botten?
Egentligen behöver man inte bottna med något, men här finns mycket kirskål och kvickrot så en markduk behövs. Annars kommer ogräset garanterat att dyka upp här.
Har man inget jättebesvärligt rotogräs men vill vara på säkra sidan, kan man lägga tidningar eller kartong i botten. De hinner kväva eventuellt ogräs innan de förmultnar. Sedan kan mikroorganismer och maskar röra sig fritt.
Nackdelen med markduk är att maskarna inte kan komma upp och jobba i jorden, men här finns inget val. Markduken släpper igenom vatten, men några extra hål förbättrar flödet.
Ska pallkragen kläs?
Det finns olika råd om man ska klä pallkragarna invändigt eller inte. En del tycker att det är bra att olja insidan för att få virket att hålla längre. En del klär med markduk hela vägen upp, andra gör inget alls. En pallkrage håller minst fem år, så då kan man kanske vara lite lat och låta virket vara som det är.
Eftersom det ändå ska vara markduk i botten här, sätter vi den en bit upp och fäster med häftpistol.
Grunden i pallkragen är löv och ris
Det går åt mycket jord i dubbla pallkragar. Har du möjlighet att mixa säckjorden med annat organiskt material är det bra.
Vi bottnar med löv och ris, nerklippta perenner och annat trädgårdsrens – men absolut inget ogräs. Detta fyller upp en del, och ökar mullhalten när det bryts ner. Försök fylla den nedersta kragen med sådant material. Genom att trampa runt packas materialet så det inte sjunker för mycket sedan.
Förbättra jorden i pallkragen
En hel del av den gamla jorden återanvänds och förbättras med en säck kogödsel samt biokol. Det ger jorden struktur och syre samt gör att fukten hålls kvar. Kompostmaterial är också utmärkt att använda. Vi blandar allt med säckplanteringsjord.
Biokol ger jorden struktur och håller kvar fukten.
Någon näve hönsgödsel hjälper upp näringshalten ytterligare.
Dags att plantera i pallkragen
Vår pallkrage med härlig näringsrik jord kommer i sommar att husera squash och sockerärter.
Skapa perfekt jord till pallkragen
Här delar vår trädgårdsexpert Anni Jähde med sig av sitt bästa jordrecept för en dubbel pallkrage:
- Fyll halva pallkragen med trädgårdsavfall som löv, ris, gamla perenner osv. Undvik ogräs!
- 1 skottkärra gammal jord
- 3 säckar ny planteringsjord
- 1 säck kogödsel
- Minst 10 liter biokol
- Några nävar hönsgödsel