Odla egna auberginer – fem steg
Små, lila, vita, randiga… Auberginer i fantasifulla färger och former är kanske inte det första man tänker på att odla själv. Men det är roligt att skörda grödor som man inte hittar i affären. Dessutom får du fantastiska auberginer som både smakar himmelskt och är snygga i växthuset. Auberginen, Solanum melongena, kallas också äggplanta. Rent botaniskt är den ett bär, men vi betraktar den som en grönsak. Den tillhör familjen potatisväxter, precis som tomaten, och växer naturligt där klimatet är varmt och fuktigt.
Odla aubergine i växthus
På våra breddgrader krävs växthus eller varmt utomhusläge. Själva plantan blir 30 – 150 centimeter hög, beroende på sort och växtförhållanden, och får vackra lavendelblå eller vita blommor. Plantorna är självbefruktande.
Så här odlar du aubergine i Sverige
- Så inomhus i februari-mars i små krukor eller lådor med såjord. Ställ sådderna soligt och varmt, helst 22-25 grader.
- När plantorna fått sina första bladpar och är cirka tio centimeter höga planterar du om dem i större krukor med vanlig planteringsjord. Håll jorden lätt fuktig. Låt plantorna växa vidare i vanlig inomhustemperatur. Se till att de får tillräckligt med ljus, annars blir de rangliga.
- Avhärda aubergineplantorna innan du planterar ut dem i växthuset i stora krukor eller direkt i växthusjorden där de kan börja växa på allvar. Nattemperaturen måste vara minst 12 grader. Flytta inte ut plantorna för tidigt, då får de en köldchock. Täck dem med fiberduk om temperaturen väntas bli kallare än 15 grader. Knip av toppskottet om du vill ha en buskigare planta.
- Kom ihåg att gödsla och vattna rejält.
- Du kan skörda de första auberginerna från mitten av juli. Frukterna ska kännas fasta och skalet vara blankt.
Av Renate Rosenmeier, Redaktionen