Pionlycka! Förläng säsongen med buskpioner
Piontiden sägs ofta vara kort, men det stämmer knappast om du kombinerar de örtartade pionerna med andra typer.
Du kan starta säsongen med vildarter, exempelvis svavelpion och dillpion som börjar blomma redan i maj. Därefter kan du fortsätta med hybrider (korsningar mellan olika vildarter) och olika typer av buskpioner som kan blomma sent i maj och under juni.
Se också: Så skapar du blomstrande sommarkrukor
Lagom till midsommar slår luktpionerna ut och i samma veva eller strax därefter är det dags för de så kallade Itoh-hybriderna att visa sig i all sin prakt. De är korsningar mellan örtartade pioner och buskpioner med goda egenskaper från båda lägren. Buskarna blommar både rikligt och länge. Tolv veckors pionblomning i trädgården är alltså fullt möjligt.
Buskpioner är mindre halvbuskar med vedartade grenar. Tidigare kallades de ofta trädpioner, men eftersom de saknar genomgående stam ändrades namnet till buskpioner.
Förutom vanlig buskpion, Paeonia suffriticosa, finns andra arter och grupper. Några exempel är småbuskpion, P. Dalavayi, gul småbuskpion, P. dealavayi (Gulblommiga-Gruppen) och purpurfläckig buskpion, Paeonia (Gansu-Gruppen). När dessa i sin tur korsats på olika vis har en mängd hybrider sett dagens ljus – buskiga pionplantor med vackert, flikiga lövverk, vedartade grenar och imponerande, stora blommor med papperstunna kronblad.
De kan vara mångfärgade med fläckar eller ränder. Buskarna blir oftast 1–2 meter höga och ungefär lika breda. Blomningen är inte så lång, vanligtvis åtta till tio dagar. Men därefter kan man njuta av bladverket som ofta får vackra höstfärger.
Lutea-hybriderna är en populär grupp bland buskpionerna. Sorterna har korsats fram med hjälp av småbuskpion, P. delavayi och finns i olika färger med både enkla och mer eller mindre fyllda blommor.
Buskpioner kan ha svårt att klara ett tufft klimat och är mer känsliga för vind och sjukdomar än andra pioner. Plantera i rätt läge och sköt dem väl så har du störst chans att lyckas. På senare år har det också kommit nya rotäkta sorter som är härdigare. Vissa går att odla upp till zon 4/5. Buskpioner kan vara lite långsamma i starten, men när busken etablerat sig efter några år blir den bara vackrare för varje säsong.
Vill du ha fler trädgårdstips?
Pioner i Gansu-Gruppen, som tidigare kallades Rockii-hybrider, kommer från bergen i norra Kina och hör till buskpionerna som blommar i maj–juni. De blir ca 1,5 meter höga. Blommorna är stora och enastående med makalösa kronblad – ofta med böljande eller fransade kanter i vitt, rosa eller lavendelfärgat.
Vid varje kronblads bas syns en stor mörkt purpurfärgad fläck. Busken blommar i 8–10 dagar. Du får räkna med att det tar ett par år innan en nyplanterad buske börjar blomma. Men när den väl kommer igång är blomningen så intensiv och magnifik att den hör till trädgårdens absoluta höjdpunkt i maj.
Fram till mitten av 1900-talet fanns inga gula blommor bland de perenna pionerna. Först 1948 lyckades japanske förädlaren Toichi Itoh få fram en genom att korsa en buskpion med en örtartad pion. Sedan dess har den typen av korsningar kallats Itoh-hybrider.
De är robusta buskar, cirka 60–100 centimeter höga och har ärvt sina föräldrars bästa egenskaper, tåligheten från de perenna pionerna och de stora, imponerande blommorna och det vackra, flikbladiga bladverket från buskpionerna. Numera finns Itoh-hybriderna inte bara i gult utan även med vackra mönster på kronbladen och i många fantastiska färger och nyanser – alla utom blått.
Itoh-pionerna, Paeonia (Itoh-Gruppen) börjar blomma senare än buskpionerna och de blommar i flera veckor. Som trädgårdsväxter är de lättskötta, tåliga och friska med god härdighet. På hösten kan du beskära plantan genom att klippa bort det örtartade bladverket och endast lämna de nedre, träiga grenarna kvar under vintern. Eller beskär allt ovan jord, till våren skjuter då busken nya skott från basen.Blomningstiderna som anges är ungefärliga och beror på var i landet du bor, väderleken och vilket läge pionen planteras i. Fråga mer i din närmaste plantskola.
Inspireras av vackra pioner
- 'Gaugin' skiftar i rosa och bordeaux. En lutea-hybrid med enkla till halvfyllda kronblad. Höjd 90-125 centimeter.
- Purpurfläckig buskpion, Paeonia (Gansu-Gruppen). Kort men överdådig blomning. Jätteblommorna, ca 25 centimeter i diameter, har stora purpurfärgade fläckar vid kronbladens bas. Höjd 120–150 centimeter
- ’Black Pirate’ är en lutea-hybrid som får kaskader av mörkt mahognyröda blommor med lätt buckliga blomblad. Efter blomningen njuter man av det vackra bladverket. Höjd cirka 90 centimeter.
- ’Love Affair’ bjuder på fint fluff. Itoh-hybrid med vackra vita fyllda blommor och krusiga kronblad. Höjd cirka 75 centimeter.
- ’Coral Star’ är en lutea-hybrid med fyllda blommor , korallfärgade med rosa kanter. Finns inte att köpa i Sverige men det är ju tillåtet att drömma.
Pioner firas på festivaler i Asien
Pioner är riktigt gamla trädgårdsväxter som har odlats i Kina i tusentals år och spelat en stor roll i asiatisk konst och mytologi. Kina har utsett buskpioner till landets nationalblomma, och både i Kina och Japan firas den kortvariga blomningen årligen vid folkliga blomsterfestivaler.
Odlingsråd buskpioner
Läge för buskpioner
Välj ett soligt läge med lite vandrande skugga, inte stekande sol. Är det för soligt blommar busken över snabbare och blomfärgerna kommer inte till sin rätt. Placera tidigblommande buskpioner i ett skyddat västläge så att sen frost och vinterns morgonsol inte skadar de tidiga skotten. Platsen ska vara luftig, men varm och vindskyddad. Itoh-pioner är extra känsliga för blåst.
Jord till buskpioner
Buskpioner föredrar en djup, näringsrik och väldränerad jord. Använd gödsel med låg kvävehalt. Se till att vatten inte kan stå kvar kring rötterna. Särskilt inte under vinterperioden, det kan skada plantan. Itoh-hybrider trivs i en mer lerhaltig jord.
Beskärning av buskpioner
Det är inte nödvändigt att beskära buskarna, men döda grenar kan klippas bort för att det ska se snyggare ut. Behöver växten föryngras kan några av de äldsta grenarna tas bort. Klipp dem då långt ner och över ett öga. Beskärning bör ske på våren innan knoppsprickningen.