Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Odla bönor på enkelt vis – hitta din favoritsort

14 apr, 2021
author Karin Elise
Karin Elise
author Lars Lindberg
Lars Lindberg
author Kerstin Holmberg
Kerstin Holmberg
Delad bild. Till vänster: En nyskördad bondböna. Till höger: Borlottibönor på ett fat.
Att odla bönor är positivt! De är vackra, goda, lättodlade och ger stora skördar. Och så många sorter det finns att upptäcka. Hitta dina favoriter, sedan kan du skörda bönor i långa banor.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Bönor är inte bara vackra och lättodlade, de är nyttiga också. De innehåller proteiner, fibrer och mineraler. De går att njuta av året runt, torkade frysta eller konserverade. Du kan också odla krispiga böngroddar att lägga på smörgåsar och i sallader.

Blomsterbönor växer på en gammal stege.
Det finns många olika sorters blomsterbönor. Här är en med härligt röda blommor.

Människor har odlat bönor länge. Det finns 8000 år gamla fynd från Peru. I Skandinavien har bondbönor som klarar svalare klimat odlats länge. De första fynden är från yngre stenåldern och på medeltiden började bönan odlas i större skala.

Se också: Odla i pallkrage: från start till sådd

Odla i pallkrage: från start till såddBrand logo
Odla i pallkrage: från start till sådd

De mer värmekrävande trädgårdsbönorna kom hit på 1600-talet. De var en viktig del av kosten, eftersom de innehåller mycket protein och går lätt att torka och förvara.

Annons

Odla bönor i kruka, låda eller på friland

Bönor binder kväve i jorden genom att leva i symbios med bakterier som hämtar kväve ur luften och lever på bönornas rötter som ger dem energi. Växterna förbrukar en stor del av kvävet själv men lämnar kvar en del i jorden som kan användas av kommande grödor.

Bönor är vackra att odla i rabatten. Här stöttas plantan upp mot en wigwam.
Stötta dina bönor mot en wigwam. Stick ner störar i jorden. Bind ihop dem i toppen. Se till att din wigwam står stadigt så den inte kan välta.

Det här gör att jorden behöver mindre tillskott av kväve både året när bönorna växer där och året efter. Du kan odla bönor i krukor, på lådor eller på friland. Välj den som passar dig bäst.

Bönornas rötter går inte särskilt djupt så de trivs bra i krukor. Det behövs inga trollerikonster för att odla bönor. Resultatet blir ändå magiskt bara de får sol, vatten och en lugn plats att växa på.

Störbönan 'Blauhilde'.
Störbönan 'Blauhilde' är ett härligt inslag i trädgården med sina fint färgade baljor. Baljorna blir gröna när de kokas. Sorten ger bra skörd.

Innan du äter dina bönor ska du komma ihåg att de ska förvällas. Växterna innehåller nämligen lektin som annars kan irritera magen.

Annons

Olika sorters bönor att odla hemma

Trädgårdsbönor

Trädgårdsbönan hör till släktet Phaseolus och härstammar från Central- och Sydamerika. De delas in i olika sortgrupper, och inom varje grupp finns höga och låga sorter. De kan sås på friland men behöver förodlas i landets norra delar. Höga sorter har längre utvecklingstid än de låga.

Vackert mönstrade blomsterbönor.
Blomsterbönorna har vackert mönstrade fröer. Låt några baljor och bönor sitta kvar på plantan tills de blir bruna och torra, så får du frö till nästa års odlingar. Du kan också äta de torkade bönorna. Lägg dem i blöt och koka dem så du blir av med lektinet, som annars kan irritera magen.

Brytbönor (haricots verts)

Dessa klassiska bönor har långa, smala, lite runda baljor. De finns i olika färger, gröna, gula och purpur.

Skärbönor

Skärbönan har platta och långa baljor. De kan skördas innan bönorna har vuxit till sig i baljorna.

Kokbönor

Kan skördas när baljorna och bönorna torkat. När bönorna fått eftertorka kan de förvaras länge. De hinner oftast inte bli klara på friland i norra och mellersta Sverige.

Blomsterbönor

Blomsterbönan har långa rankor och långa platta baljor. Behöver förodlas för att hinna ge en bra skörd. Kan eventuellt direktsås i odlingszon 1.

Annons

Bondbönor

Bondbönor är goda och ger stor skörd.
Bondbönorna ger bäst skörd om du väntar med att plocka dem tills skidorna är helt fyllda av bönor. Om de känns lite svampiga när du klämmer på dem ska du vänta med skörden ett tag.

Tillhör släktet Vicia som ingår i ärtfamiljen. Kommer från Mellanöstern och Nordafrika. Bondbönan är den tuffaste bönan som till och med tål lite frost. Blir cirka en meter hög. Får decimeterlånga tjocka baljor.

Kom ihåg att stötta bönorna

En rad bönor uppstöttade.

Odlar du höga bönor, tänk på att de behöver stöttas. Se till att stöttorna är stadiga så de klarar tyngden, eftersom det blir tungt.

Annons

Odla trädgårds- och blomsterbönor – så lyckas du

  • Bönorna är värmeälskare. Vänta med att så dem tills det är över tolv grader varmt i jorden, annars kan fröerna ruttna. Eller förodla dem inne, plantera ut när risken för frost är över.
Vaxbönor och purpurbönor.
Vaxbönor och purpurbönor är att vackert par när de är råa. Tyvärr tappar purpurbönorna sin lila färg när de kokas.
  • Välj ett varmt och soligt läge och tänk på att de trivs med att ha utrymme. Så med 10-15 centimeter mellan varje böna, och 35-50 centimeter mellan raderna. Bönor gallras inte, så dem med rätt avstånd från början. Så gärna två bönor med lite mellanrum på varje plats. Då ökar chansen att du får en rad med bönor utan luckor. Växer det upp två plantor kan du enkelt flytta ena plantan till en ny plats. I utrymmet som blir mellan bönorna är det fint att ha lättodlade blommor eller kryddor.
  • Jorden ska vara varm och mullrik. Grundgödsla med stall- eller kogödsel. Håll odlingen fuktig annars stannar bönorna av i växten. Växten har ytliga rötter, det gör dem extra känsliga för torka.
  • Täck gärna sådden med en fiberduk tills bönorna vuxit upp lite, annars är risken stor att fåglarna äter upp de små bönskotten.
  • Att så bönor i stor kruka ute fungerar bra. Det blir ganska mycket bönor på en enda planta. Så tre bönor i en kruka som är 30 centimeter i diameter.
  • När bönorna väl gror växer de snabbt och är enkla att lyckas med. Ett enkelt stöd till höga bönor är att ta tre pinnar och sticka ner i jorden och knyta ihop i toppen, det fungerar även i en kruka. Låga sorter kan du stötta med lagom höga kvistar så att baljorna inte hamnar på marken.
  • Höga bönor behöver stöd. Enklast är att sätta ned tre stöttor i en triangel, bind ihop dem i topparna. Se till att stödet är stabilt, plantorna blir tunga när de vuxit till sig.

Odla bondbönor – så lyckas du

  • Bondbönor gror redan när det är 4-5 grader varmt i jorden. De klarar ofta lite frost och kan sås tidigt.
  • Ge dem gärna gödsel i början innan de kommit igång med att tillverka kväve. Trivs bäst i mullhaltig, gärna lite lerig jord, men kan även växa i andra jordar.
  • Avståndet mellan plantorna ska vara 10-15 centimeter och radavståndet 50-60 centimeter.
Bondbönorna får stora, matiga bönor när de vuxit klart.
När bondbönorna vuxit klart innehåller baljorna stora, matiga bönor.
  • Håll jorden fuktig. Bönorna har ytliga rötter och ska inte torka ut.
  • Bondbönor får ofta angrepp av svarta löss i topparna. Undvik detta genom att toppa plantorna när blommorna börjar bli bönor. Toppskotten är goda att äta lite förvällda.

Gör egna böngroddar hemma

Böngroddar är krispiga, goda och nyttiga – och du kan göra dem själv. Mungbönor är lätta att grodda.

Annons
En skål med böngroddar.
  1. Lägg dem i vatten 3-4 timmar. Skölj dem sedan noga, och lägg över dem i en burk.
  2. Bind ett tunt tyg över som lock. Fyll burken till högst en tredjedel.
  3. Ställ burken lutad i ett diskställ. Skölj groddarna varje dag, genom att hälla i och av vatten genom tyget.
  4. Ät groddarna när de har spirat.
Annons