Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Bondbönor i pallkrage – så lyckas du

10 jun, 2021
author Anette Brunsell
Anette Brunsell
Bondbönor redo för att skördas.
Nu är bondbönan på frammarsch – god, användbar och lättodlad. Det är en värsting med högt närings- och proteininnehåll som varit bortglömd i nästan en hel generation.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Så bondbönor när tjälen gått ur jorden

Trots dessnamn är bondbönan inte närmare släkt med bönorna, utan tillhör ärtfamiljen och vickersläktet. De flesta ärter och bönor vill ha riktigt varm jord före sådd, men bondbönan gror redan vid 4-5 plusgrader och kan i princip sås så snart tjälen gått ur jorden.

Se också: Odla i pallkrage: från start till sådd

Odla i pallkrage: från start till såddBrand logo
Odla i pallkrage: från start till sådd

Även om det kommer frostnätter senare tål plantan lite kyla. Plantorna blir cirka 70 centimeter höga, men det finns både lägre och högre sorter. Beräkna tio plantor i en pallkrage och blötlägg först fröna under natten.

En stor hög med nyskördade bondbönor.
Det går fortare än man tror att sprita en stor hög bönor. Ta det som en stunds mindfulness och njut av naturens uppfinningsrikedom.

Så bondbönor innan du planterar ut för att undvika sniglar

Har du problem med sniglar kan förgroning vara att föredra. Plantorna är inte lika känsliga för angrepp om de redan hunnit växa till sig lite. Glöm inte att avhärda plantorna under ett par veckor före utplantering, alltså att gradvis vänja dem vid uteklimatet genom att sätta ut dem i skuggan på dagen och bära in dem på natten. Ett annat alternativ är att ha dem i kallbänk med lock som öppnas ordentligt dagtid.

Annons

Välj rätt bondbönor att odla

Det finns ett antal olika bra sorter på marknaden, de flesta med vitblomning, men smaken kan skilja något. Vill du spara eget utsäde, tänk på att bara odla en sort per år, eftersom de lätt korsar sig med varandra. Spara bara mogna bönor som har ett mörkt streck på sidan.

Blommande bondbönor.
Blommorna är självpollinerande och varje blomma blir en balja.

Näring till bondbönor

Bondbönan trivs i de flesta jordar, men är näringskrävande i början. Nässelvatten, guldvatten och marktäckning med färskt gräs ger extra kvävetillskott och en god start medan plantorna är små. Höga sorter kan behöva lite stöttning så att de inte lägger sig när baljorna tynger ner.

Så här undviker du bladlöss och ohyra på bondbönorna

Skördade, spritade och skalade bondbönor.
Baljorna blir gärna uppemot 25-30 centimeter långa.

Det hör nästan till att bondbönorna får svarta bladlöss på toppen, men det är lätt avhjälpt genom att toppa plantorna så snart de blommat och börjat gå i baljor. Även ej angripna skott kan toppas för att påskynda mogningen.

Annons

Skotten är goda att äta som tillbehör, lätt förvällda. Testa att samplantera bönorna med potatis för att undvika lössen. Bönorna trivs också i samplantering med andra ärter, blomkål, kryddor och morot. Undvik alla plantor från lökfamiljen – de bör odlas så långt bort från bönorna som möjligt.

Skörda bondbönor två gånger på en säsong – så gör du

Den som kommit igång tidigt med sådden hinner starta om plantorna och få en andra skörd framåt hösten. När det börjar komma nya bladskott vid basen, blomningen är över och bönorna skördade, klipp ner plantan 20 centimeter från marken. I södra Sverige hinner det ofta bli nya baljor, men annars är skotten också värda att ta vara på.

Så skalar du bondbönor

Tryck ut bondbönan ur sitt skal.

Den som har en bra tumnagel kan snitta upp läderhöljet med den. Ta annars en liten kniv till hjälp. Kläm sedan till.

Gör ett snitt i sidan på bondbönan för att få av skalet.

Även om det kan vara pilligt och ta lite tid att ta av läderhöljet bör man absolut testa. Det blir en lyxvariant värdig festbordet! Koka bönorna mjukt och skölj i kallt vatten.

Annons