Bärlycka med mersmak – testa nya spännande sorter
Det finns många goda och nyttiga bär som kan odlas i våra trädgårdar. Bärbuskar är i allmänhet både lättodlade, tåliga och långlivade, även om kraven på jord och andra odlingsförhållanden skiljer sig mellan olika arter och sorter. Ofta ger bärbuskar mycket mer tillbaka än vad de kräver av sin odlare. Nya bärsorter odlas ofta fram för att trivas både på friland, i odlingslådor och kruka, för att så många fritidsodlare som möjligt ska kunna ha glädje och nytta av dem.
Bär eller frukt?
Benämningen bär är lite förvirrande. Om det finns flera frön som omges av mjukt och saftigt fruktkött, som hos t ex blåbär och melon är det ett bär. Men körsbär med endast ett frö – och hallon med en samling av frukter som var och en innehåller ett frö, och jordgubbar med fröna utanpå istället för inuti – är inte bär enligt den botaniska definitionen. Många små frukter med gemensamt ursprung, växtsätt eller egenskaper kallas ändå i dagligt tal för bär.
Blåbärstry ger tidig skörd
Lonicera caerulea var. kamtschatica är en lättodlad, tålig och långlivad buske som uppges tåla ner till -46°C. De avlånga bären är rika på antioxidanter, kalcium och järn och de skiljer sig mycket i smak mellan sorter från mycket söt, till syrlig och lite bitter. Blommar tidigt vilket ger nektar åt tidiga pollinatörer.
Odling och skörd: Trivs i sol till halvskugga. Låga sorter är fina marktäckare. Skörden börjar tidigt, vissa sorter ger bär före jordgubbarna. Njut av blåbärstry färska, i bakning, saft, sylt eller smoothie. Syran i bären möts upp bra med lite sötma till.
Bra att veta! Bären blir många fler om du odlar olika sorter tillsammans. Välj sorter som blommar samtidigt. Fråga i plantskolan vilka sorter som korspollinerar varandra bäst.
Sorttips: ’Aurora’ och ’Borealis’ pollinerar varandra och ger stora, söta bär i juni. Zon 1–6.
Krusvinbär – kallas även jostabär
Finns två arter med de vetenskapliga namnen Ribes x culverwellii och Ribes nidigrolaria. Krusvinbär kallas också jostabär och är en spännande korsning mellan krusbär och svarta vinbär. Smaken liknar mest en syrlig och fin variant av krusbär och den taggfria busken påminner om vinbär. Bärens storlek är mellan vinbär och krusbär.
Odling och skörd: Trivs varmt och soligt i mullrik jord. Krusvinbär brer gärna ut sig så ge den gott om plats. Bären mognar i juli och blir en syrligt god och fräsch marmelad eller kräm.
Sorttips: Den sort som vi hittar i handeln är 'Josta', med milda delikata bär. Zon 15.
Björnbärshallon lyckad korsning
’Tayberry’ Rubus fruticosus x idaeus. Björnbärshallon ’Tayberry’ är en läcker korsning mellan hallon och björnbär. Bären är stora, avlånga och mörkt purpurröda med en söt, aromatisk smak som främst påminner om hallon. Busken bildar upp till 2 meter långa rankor som växer fint mot en spaljé eller annat stöd.
Odling och skörd: Trivs i sol och värme i mullrik jord i zon 1–2. Skörda i augusti. Ät bären naturella eller använd till saft och sylt.
Bra att veta: Grenar som burit frukt kommer inte ge skörd nästa säsong. Klipp bort dem när du plockat de sista bären och lämna kvar säsongens skott.
Svartaronia – supernyttiga bär
Aronia melanocarpa är en vacker, lättodlad buske som fungerar utmärkt som friväxande häck eller dekorativ solitär. Slår ut tidigt på våren med vita, väldoftande blommor. De stora, svarta syrliga bären är supernyttiga. Busken får slående vacker rödorange höstfärg.
Odling och skörd: Normal trädgårdsjord i sol till halvskugga. Bären sitter i vackra klasar och kan gärna hänga kvar på busken tills det fryser för att få sötare smak. Om fåglar kalasar för mycket på bären, rädda skörden och lägg i frysen, det minskar syrligheten. Goda i sylt och saft, gärna ihop med andra bär som vinbär och hallon.
Sorttips: 'Autumn Magic' har ett sirligt växtsätt och blir ca 1,5 m hög. ’Hugin’ E är en låg, kompakt sort vars bär ratas av fåglar. Båda odlas i zon 15.
Åkerbär - dekorativa och goda
Rubus arcticus anses vara de mest utsökta av alla bär och rör sig i de finaste restaurangköken. Åkerbär är små och klarröda med söt och aromatisk smak. Trivs bäst i norra Sverige i det eviga sommarljuset, där de växer vilt. Kan odlas i övriga landet som ett spännande experiment med hopp om en liten, naggande god skörd. Kan också odlas för sitt dekorativa värde.
Odling och skörd: Önskar sur jord vilket gör den till en utmärkt marktäckare runt rododendron. Skörda från augusti när bären är mjuka och glansiga. Ät naturella, gärna till en fin vaniljglass.
Bra att veta: Plantera minst två olika sorter ihop för att få bär. Vissa sorter pollineras även av allåkerbär.
Sorttips: Åkerbär 'Elpée' och jumboplant 'Marika' är båda förädlade sorter som ger rikare skördar än den vilda arten.
Allåkerbär - blommar i rosa
Rubus x stellarcticus, allåkerbär är en korsning mellan åkerbär och alaskaåkerbär, Rubus arcticus ssp. Stellatus. De kan odlas i hela landet och ger utsökt goda bär, nästan i klass med åkerbär. Blommorna är stora, rosa och väldoftande och bladen får glödande höstfärg.
Odling och skörd: Trivs i mullrik, väldränerad jord och är en fin och tät marktäckare i perennrabatten eller bärlandet. Skörda från augusti. Ät naturella eller använd till sylt.
Bra att veta: Plantera minst två sorter tillsammans för att få bär.
Sorttips: 'Anna' är en tålig, frisk och kraftigväxande sort som ger bra skörd ihop med sorterna ’Beata’ och ’Sofia’. Zon 1–6.
Taggfria björnbär passar mot spaljé
Rubus (Björnbär-Gruppen), är fantastiskt goda, men många sorter har taggar som inte inbjuder till närkontakt. De taggfria björnbärens intåg i odlingsvärlden är glädjande. Bären är lika goda, skörden lika rik och plockningen helt fri från smärta. Buskarna är vackra mot en spaljé eller ett staket.
Odling och skörd: Normal trädgårdsjord i soligt läge. Bären mognar olika beroende på sort, från juli och framåt. Skörda till sylt, saft, smoothie eller till bakning.
Sorttips: Rubus armeniacus ’Loch Tay’ E är kompakt och ger söta, svarta bär som mognar redan i slutet av juli i zon 12. Rubus laciniatus ’Thornless Evergreen’ är vintergrön med vackra flikiga blad och mognar i augusti i zon 13.
Minikiwi - en vacker klängväxt
Actinidia arguta, minikiwi, heter egentligen krusbärs-aktinidia, och är en vacker klängväxt, 3–4 meter, som ger vindruvsstora frukter med söt, god smak. Blommorna är gräddvita och väldoftande. Frukterna är till skillnad från vanlig kiwi helt släta och äts med skal. Låt gärna växa mot en spaljé, ett gammalt träd eller i en pergola. Frukten börjar mogna i mitten på september.
Odling och skörd: Trivs i soligt och varmt läge i väldränerad jord. Kiwifrukterna mognar under tidig höst och kan skördas i flera veckor. Ät som de är eller skiva över glass.
Bra att veta: Kiwi har skilda hon- och hanplantor. Odla en hanplanta tillsammans med två eller flera honplantor för bästa skörd.
Sorttips: 'Oscar', 'Anna' och 'Paula' trivs mycket bra ihop och är alla härdiga till zon 5.
Hallon och blåbär som ger dubbla skördar
Nu finns det hallon och blåbär som ger två skördar per säsong.
- Hallonet 'Twotimer Sugana Red’, Rubus idaeus, blommar och ger skörd både på årsskott och fjolårsskott. Skörda mängder av stora, söta bär både på försommaren och hösten. Zon 1–4.
- Amerikanskt blåbär ’Hortblue Petite’ är vackra, täta buskar som bjuder en skörd i juli och en i september. Bladen får fin höstfärg. Minst två olika sorter måste odlas tillsammans för att få bär. Planteras i sur jord. Zon 1–5.