Nu väcker vi pelargonerna – så här gör du
Tips!
Plantera flera plantor i en stor kruka och få ett snabbt resultat. Har du tid och tålamod blir dina övervintrade plantor större för varje år.
Väck dina pelargoner! Efter ännu en vinter är vi ivriga och vill väcka våra skyddslingar för att skynda på årets vår. Förväntan är stor, både för att återse gamla favoriter och inför möjligheterna att sticklingföröka dem. Drömmen om ett generöst prunkande blomsterhav av vänliga pelargoner i fantastiska färger kan bli sann – ljus, vatten, näring och kärlek är det som behövs.
Så här tar du sticklingar av pelargoner
Beskär en befintlig planta, välj ut kraftiga toppar, klipp sticklingar.
Beroende på hur du vill att din pelargon ska se ut beskär du den antingen hårt, vilket ger en knubbigare, låg planta, eller bara lätt om du vill att det blir en hög planta, som ger till exempel bra insynsskydd. Klipp eller skär med kniv, båda sätten fungerar. Spara det avklippta och plantera dessa som sticklingar. Passa samtidigt på att plocka bort alla dåliga blad, eftersom de kan bära på sjuk- domar eller hysa skadedjur.
Väck liv i pelargonerna – så gör du!
Ta bort ev knoppar och de nedersta bladen, lämna kvar max 2–3 blad.
När du beskurit din pelargon, är det dags att byta jord. Ta loss så mycket du kan utan att skada de känsliga rötterna. Använd fingrarna, det är skonsammast. Bottna krukan med ny jord, placera plantan och fyll på med ny jord runt om. Tryck till plantan lätt. Vattna din nyplanterade pelargon ordentligt, se till att överflödigt vatten kan rinna bort.
Häll såjord i en rengjord, liten kruka.
Terrakottakrukor att odla i
Pelargoner och andra blommor och växter som ska planteras om trivs utmärkt i terrakottakrukor. ANNONS Här finns prisvärda terrakottakrukor att köpa!
Till sticklingar används såjord där rötterna lättast kan utvecklas. För näringsrik jord kan bränna sönder de späda, nya rötterna. Stick plantan i jorden, lika mycket ovan som under jord.
Stick i sticklingen, tryck till jorden ordentligt, lägg ev på mer jord och vattna.
Tryck till lätt så att jorden omsluter sticklingen.
Håll fuktigt tills nya blad börjar växa. Om du vet att du har lätt att glömma vattningen kan du sätta en plastpåse på krukan som ett litet miniväxthus. Kom ihåg att lufta då och då! En avklippt petflaska utan kork fungerar också.
Jorden i sticklingskrukorna ska hållas fuktig. Plantor med etablerade rötter behöver däremot torka ut lite mellan vattningarna, annars ruttnar de.
När du bytt jord, beskurit och städat din pelargon, ställ den ljust så dröjer det inte länge innan den är översållad med blommor.
Sticklingsdagis – samla sticklingarna på samma ställe så blir det enklare att hålla koll på dem och vattna alla på samma gång.
En gammal stege fungerar utmärkt. Undvik att ställa den i direkt sol, som gör att de små torkar ut på kort tid.
Nya pelargonplantor på gång.
En perfekt present till väninnan! Också viktigt om du har sorter du är rädd om, passa på att göra reservplantor om olyckan är framme och favoriterna drabbas av ohyra eller sjukdom.
Sticklingar färdiga för plantering. De ska ha max 2–3 blad kvar, helt enkelt därför att kraften i första hand ska gå till att bilda nya rötter.
Väck en gammal pelargon
- När dagarna blir längre och ljuset kommer åter, i februari eller mars är det dags. Vill du ha en robust planta klipper du ner pelargonerna hårt så att det finns ca 10 cm kvar, vill du ha en högre och smalare planta klipper du inte så mycket.
- Rensa bort alla kvarvarande torra och fula blad. Spara klippet som blir sticklingar.
- Plantera om. Ta försiktigt bort gammal jord, så att rötterna inte skadas. Häll i ny jord som ger kraft så att pelargonen kan orka växa och blomma. Använd gärna vanlig blomjord, senare i april–maj kan du börja ge lite extra näring.
- Ställ krukan ljust, din pelargon suktar efter ljus och kommer att växa så det knakar när den får mer ljus och näring.
Foto: Foto: