Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Floristen inför Nobelbanketten: Gästerna ska känna glädje och värme

09 dec, 2022
author Cecilia Lindberg
Cecilia Lindberg
Per Benjamin, florist.
Per Benjamin gör sin åttonde Nobelbankett som ansvarig för blomsterarrangemangen. Efter två års uppehåll på grund av pandemin ser han fram emot årets festligheter. På bilden syns bordsdekorationerna från 2018.

30 personer har arbetat intensivt i en vecka för att få 25 000 blomsterstjälkar på plats inför Nobelbanketten. ”Gästerna ska känna glädje och bli varma om hjärtat”, säger floristen Per Benjamin som i år snabbt fått planera om konceptet när leveransen från San Remo uteblev.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sedan 2015 är det floristen Per Benjamin som ansvarar för blomsterarrangemangen i Stadshuset i samband med Nobelbanketten. Per vann florist-VM 2002 och jobbar till vardags med blomsterdesign både i Sverige och internationellt.

Han beskriver uppdraget som ett hedersuppdrag.

– Det är det största du kan som florist i Sverige. För mig är det lika fantastiskt som när jag vann Florist-VM, säger han dagarna före den stora festen.

Se även: Nobelmiddag - dukningar genom tidernaBrand logo
Se även: Nobelmiddag - dukningar genom tiderna
Blomsterdekorationer på Nobelbanketten 2015.
2020 och 2021 uteblev Nobelbanketten på grund av pandemin. Efter två år av uppehåll är arrangeras festen den 10 december. Så här såg blomsterdekorationerna på Nobelbanketten ut år 2015.
Annons
Nobelbanketten 2016.
Per Benjamins design på Nobelbanketten 2016.

De gör blomsterarrangemangen på Nobelfesten

Inför Nobelbanketten tar han hjälp av sitt team och elever från floristutbildningen vid S:t Eriks gymnasium i Stockholm.

– Det är verkligen kul att få arbeta tillsammans med elever och göra detta som ett team, säger Per Benjamin under en liten paus i förberedelserna.

Totalt är det närmare 30 personer som arbetar under sju dagar från morgon till kväll i Stadshuset.

Nobelbanketten 2017.
2017 var det arktiska islandskapet tema för Nobelbanketten.

De första dagarna byggs konstruktioner och de tekniska lösningarna kommer på plats. Arrangemangen gäller inte bara borden i Blå hallen: även trappan och rummen på övervåningen ingår i ansvarsområdet.
– Allt följer ett exakt schema med en massa deadlines. Klockan 13 på fredagen måste allt vara klart med blomsterarrangemangen så att dukningen kan ta vid.

Annons

Det praktiska arbetet tar alltså sju dagar, men planeringen startar redan på våren. Då börjar Per Benjamin fundera på ett koncept i samarbete med Nobelstiftelsen. Under sommaren görs praktiska tester.

Nobelfesten 2018.
Blomsterarrangemangen 2018.

Tradition att San Remo levererar blommor

I år bryts en lång tradition då blommor till Nobelfestligheterna inte som brukligt levereras från staden San Remo i Italien, staden där Alfred Nobel bodde under sina sista år.

På grund av "logistiska och tidsmässiga utmaningar under och efter pandemin" bryts traditionen, meddelade Nobelstiftelsen i mitten av november, vilket bland andra SVT rapporterat om.

– Ja, det var överraskande. Då fick jag arbeta om hela idén. Men ibland är paniken den bästa motorn för att hitta en lösning. Jag fick leta i idéarkivet och göra om allt, säger Per Benjamin.

Importerade blommor även i år

Tidigare har Nobelstiftelsen fått kritik från initiativet Blomsterupproret för den långväga leveransen från Italien. Men även årets blommor är importerade, berättar Per Benjamin, eftersom de svenskodlade blommor som går att få tag i just nu mest är julblommor. Det fungerar inte i på Nobelbanketten, menar han. Men han understryker att hållbarhet ändå är en tydlig del i arbetet.

Annons

– Vi jobbar med hållbarhet i det vi gör och använder väldigt lite engångsmaterial. Det mesta återanvänds år från år som vattenrör, trådar och ställningar, förklarar han.

Nobelbanketten 2019.
2019 såg blomsterarrangemanget ut så här.
Syskonen Per Benjamin och Lena Benjamin.
Per Benjamins syster Lena Benjamin är florist och en viktig kugge i teamet bakom arrangemangen på Nobelbanketten.
Annons

Här är blommorna på Nobelbanketten

Temat för 2022 års arrangemang är ”Styrkan och glädjen i flora, färg och form”.

Bilder av arrangemangen visas inte i förväg, men Per Benjamin berättar att det blir en bas av nejlikor som kompletteras med solbollar, japanska lyktor, anthurium, guzmania samt en rad ljuva orkidéer. Till det skimrande gräs, blad och strån.

– På honnörsbordet placeras en guldspegel med runda och geometriska former, ovanför den blir det ett flor som svävar och har inbyggd belysning.

Färgerna är guld, orange, varm gul, hallon, rosa, ockra, bärnsten, terrakotta, lindblomsgrön och pistage.

– Jag hoppas att gästerna ska känna glädje och bli varma om hjärtat, för det behöver vi så väl just nu.

Blomsterarrangemangen på Nobelbanketten

  • 25 000 blomsterstjälkar går åt
  • 30 personer arbetar i 7 dagar för att få blommorna på plats.

Hon är floristen bakom dekoren vid prisutdelningen

Även vid prisutdelningsceremonin är blomsterarangemangen viktiga. Där är det Helén Magnusson, chefsflorist på Hässelby Blommor, som designat dekorationerna.

Tillsammans med tolv florister har hon skapat dekorationerna som pryder den stora scenen i Konserthuset. Dekoren bygger på hållbarhet och grönska som hämtats från naturen och från Hässelby Blommors egna växthus.

Blomstervägg bakom Nobels byst

Till blomsterväggen bakom Alfred Nobels byst har olika sorters blad använts: asparagusväxter, ormbunke, monstera och murgröna.

Blomsterarrangemangen på sidorna av scenen består av asparagusväxter, kuddmossa och skandinavisk renlav. Dessutom snittblommor i röda nyanser såsom nejlikor, gloriosa, amaranthus och anthurium.

Nobelbanketten sänds i tv

Programledarna Pernilla Månsson Colt, Jessika Gedin, Victoria Dyring och Cecilia Gralde guidar tittarna genom festernas fest den 10/12 i en direktsändning från Blå Hallen i Stadshuset i Stockholm.

  • Start i SVT 2 klockan 19.
  • Klockan 20.00 fortsätter programmet i SVT1.
Annons