Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Njut av trädgården hela året: Vintervitt med fina former

17 nov, 2020
author Ellen Forsström
Ellen Forsström
En vacker vinterträdgård med snötäckta buskar och träd.
Snöpudrade gröna klot av buxbom och stiliga marschallhållare blir vackra blickfång under vintern.
Med lite planering och eftertanke kan du få en fantastisk trädgård med karaktär. Ge den en spännande struktur med grenverk, nypon och tidig blomning. Detta ger dig ett uterum som kittlar din nyfikenhet, hela året.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

De trädgårdar som håller kvar besökarens intresse året runt är ofta formstarka. Det finns något som bär upp dem, även när inte en endaste blomma visar sin prakt. Men vad är det egentligen som behövs för att trädgårdar ska vara vackra så här års?

Snötäckta kejsarolvon.
Kejsarolvon blommar tidigt, här i januari.

Granska dina vinterfavoriter bland trädgårdar. Upptäck att de har en stark grundstruktur, mycket vintergrönt och tydliga formelement som bågar, pergolor, murar och vackra urnor. Men även vajande gräs, färgklickar av nypon och träd och buskar med karaktär.

Se också: Så vinterförvarar du pelargoner på bästa sätt

Så vinterförvarar du pelargoner på bästa sättBrand logo
Så vinterförvarar du pelargoner på bästa sätt

Vintern ger dig en chans att se din trädgård ur ett nytt perspektiv! Studera vilka former som framträder när grönskan klätts av stommen, jobba med att förstärka dem. Det kommer du att ha stor nytta av också på sommaren. För även när allt står i full blom syns det tydligt om det finns en ram som håller det yviga i styr.

Vita växthusdörrar på vintern.
Växthuset blir en dekoration i sig själv på vintern.

Vintern är en utmärkt tid för trädgårdsplanering. Och drömmar. Men var realistisk! Håll dig till förutsättningarna på platsen och försök lyfta dem till något positivt.

Skapa en underbar vinterträdgård

  • Skapa rum. Bågar, grindar, staket, murar, pergolor och spaljéer hjälper till att bilda stomme i trädgården. Klädda med rosor med vackra nypon blir de smycken även på vintern. Eller varför inte med klätterhortensia vars fröställningar är fina i alla stadier? Välj växtstöd som är vackra i sig och som inte behöver döljas av grönska för att pryda sin plats.
  • Bygg på höjden. Nivåskillnader i trädgården är också rumsbildande, som terrasseringar. Komplettera med kantväxter och låga häckar som är fina även på vintern.
  • Grön bas. Många marktäckare, som vintergröna och hasselört, är vackra året om och bidrar med grönska mitt i allt det vita, bruna eller grå. Eller murgröna, tänk en vintergrön ”boll” i ett hav av annat vintergrönt. Det blir ett ljuvligt möte när de första vårlökarna tittar upp med gängliga stänglar ur det gröna.
  • Tänk stort. Häckar, buskar och träd är oerhört viktiga hela året men särskilt på vintern när inget annat blommar. De bidrar med balans, möter upp huset och gör så att trädgården inte ser platt ut.
  • Utnyttja ljuset. Det låga vinterljuset bildar fond bakom grenverk, även utanför trädgården. Detta gör att omgivande landskap flyter samman med trädgården, som på så sätt upplevs som större.
Annons

Linjerna i trädgården syns bättre på vintern. Det blir plötsligt tydligt vilka funktioner som knutits samman och vilka som hänger löst. Finns det öar av planteringar som du kan länka ihop, så att du kan gå emellan de olika delarna av trädgården? Kan du skapa spännande rum med häckar eller spaljéer?

En snötäckt stol i solnedgången i vinterträdgården.
Vinterns låga ljus gör att omgivande marker med träd flyter samman med trädgården.

Den här årstiden ser man om det finns en plan för trädgården, om det finns symmetri och balans. På sommaren är grönskan effektivt kamouflage och blomsterprakten kan kompensera för bristande struktur.

Silande ljus och strama linjer i vinterträdgården

Silande ljus och strama linjer i vinterträdgården.
Buxbomsklot, en vacker stenkant och formstarka urnor gör den här planteringen underbar året om. Enkla formelement som trappor och terrasseringar gör även vildare partier till en del av trädgården.

Alla färger och former ger så många intryck att det kan vara svårt att se de grundläggande dragen. Men nu är det vinter, nu är det avskalat, även om ett snötäcke visserligen kan vara förlåtande.

Fundera över vad som behövs för att lyfta trädgården ytterligare ett snäpp, göra hus och tomt till en helhet. Se efter om träden är stora nog i förhållande till huset, om det behövs fler buskar, häckar som ramar in, ett staket eller bredare gångar?

Rimfrost och trädgårdsdrömmar

  • Stabila trotjänare. Använd vintergröna former – till exempel klot av buxbom, häckar av idegran men även växter som behåller sin form under vintern, som formklippt liguster eller avenbok som formats till koner, pelare eller till rumsdelare i form av häckavsnitt.
  • Tänk på grenar, bark och stammar. Plantera träd med karaktär, som fruktträd och magnolior. Träd som åldras vackert med knotiga grenar, eller varför inte en hängbjörk som silar vackert vinterljus mellan frostiga grenar? Tänk på träd med fina frukter som sitter kvar länge, som prydnadsaplar.
  • Vajande vippor. Prydnadsgräs är en med-spelare i rabatten på sommaren. På vintern kör de showen helt på egen hand. De vajar vackert i vinden och bär upp sina gnistrande frostdräkter med behag. Ett bra exempel är ett stort mis-kantusgräs men det finns många fler.
  • Perenna prydnader. Spara perenner med vackra fröställningar, som praktröllika, bolltistel, martorn och rudbeckior. Solrosor och vallmo har också fina fröställningar, som grafiska skulpturer både höst och vinter. Välj växter som har flera höjdpunkter under säsongen.
  • Odla hopp. Satsa på några tidigblommande växter, som kejsarolvon, trollhassel och snödroppar, så får du en härlig ”vårvittring”, ofta redan innan den sista snön har fallit.
Annons

Ett bra tips är att ta bilder och sedan titta på dem när du kommit in från kylan, då är det lättare att se vad du behöver förändra. Man ser helheten på ett annat sätt på bild än i verkligheten. Försök att inte var låst vid hur det ser ut idag, dra nya linjer, och utforska vad som behövs för att skapa harmoni.

Inspireras av fler vackra bilder från vinterträdgårdar i bildspelet nedan

Är det snö kan du till och med provtrampa gångar, sätta upp pinnar som symboliserar en häck som stoppar upp blicken och ger en fond åt sommarens blommor. Kanske skulle några formklippta bollar, som ger rabatten struktur, göra susen eller ett fint träd med vacker stam som möter dig innan du når huset?

Annons