Monicas passion för rosor: gammaldags sorter är favoriterna
Familjeträdgården i Kristvallabrunn är på fyratusen kvadrat. Dessutom äger Monica och maken Christer också grannträdgården som är lika stor. Där har hon börjat anlägga ytterligare en rosenträdgård. Christer sköter gräsmattorna, Monica rosenrabatterna, den stora köksträdgården och växthuset.
När vi hälsar på en varm dag i början av juli har rätt många av de tidiga sorterna blommat över, och Monica har saxen i hand.
Deadheading för rikare blomning
– Man ska ”deadheada”, plocka bort de vissna blommorna. Då skjuter rosen snabbare nya knoppar och kan remontera, alltså blomma igen.
Överallt växer det rosor, enkla, halvfyllda, fyllda, vita, gräddfärgade, ljusrosa, knallrosa, cyklamenfärgade och nästan blåvioletta. Små i knippen, stora solitärer.
Höga rosor som klänger och klättrar och kastar sig ut över äppelträd, portaler och husväggar. Fruktträden är översållade med enkla vita, gula och rosa blommor.
– ’Blush Rambler’, pekar Monica när vi går förbi och säger i förbigående att ramblers är lätta att odla, de passar på portaler och klarar sig själv.
Rosor sparades i en genbank
Monica har alltid varit intresserad av trädgård, men det var inte förrän hon blev pensionär som intresset verkligen blommade ut.
– Jag var med i Rosuppropet som samlade in gammaldags rosor för att kunna bevara dem i en genbank. Det började 2006, och var ett sjuårigt projekt.Monica var med i en grupp rosinventerare som åkte runt i Småland och dokumenterade rosor.
– Vi tittade inte bara på själva rosen utan också på knoppar, taggar, blad och hela växten. Bland annat skulle rosorna ha varit kända på platsen i minst 50 år. Rosorna som samlades in har undersökts både med traditionella metoder och modern DNA-teknik. Det är viktigt för att kunna namnge dem korrekt.
Rosor ofta felmärkta
– Problemet med rosor är att de ofta är felmärkta, säger hon och visar på en ros som kanske är ’Madame Knorr’, eller inte. Den lilla svarta, eller ’Skeda’, hittades i Högsby. Den har en ovanlig mörkviolett färg, och är en av Monicas favoriter, om hon nu måste välja. ’Magdas stora ros’ fanns i Kristvalla.
Den har nog sitt ursprung från Kalmar, från Skälby som varit en kungsgård. Det är troligen en gallicaros med ovanligt stora blommor och blad.
Namn efter soldat Spaks torp
I Örsjö hittades ’Spakarosen’, som fått namn efter soldat Spaks torp. ’Agatha’ är vanlig på kyrkogårdar.
– Rosorna kom till Sverige från Frankrike och de spreds ut i landet från herrgårdar, prästgårdar och järnvägsstationerna. Man tog rotskott och delade med sig, och en ros var det finaste man kunde ha.
Härdiga och tåliga rosor
– Gammaldags rosor har många fördelar, säger Monica. De är härdiga, klarar sig själva och har inte särskilt mycket krav på jord, sol eller vård. Men de är ofta engångsblommande. Nya rosor däremot blommar ofta, eller remonterar, under hela säsongen.
Rosor från 1500-talet och framåt
Bland de äldsta kända sorterna i hennes trädgård finns den polkagrisrandiga ’Rosa Mundi’, känd från 1500-talet, ’Great Maiden´s Blush’ som är en albaros från Frankrike känd före 1700 och ’Rose de Rescht’ som sägs ha odlats i Persien i över tusen år. Av ’Rose de Rescht’ gör hon rosenmarmelad av rosenblad, vatten, socker och citron.
Men hon har också nya sorter som ’Sven’ och ’Ole’, som kommer från University of Minnesota som tagit fram en serie rosor som klarar ett kallt klimat. Monicas pappa hette Sven, därför ville hon ha en ’Sven’, men letade länge förgäves – tills hon en dag hittade en på hemmaplan, i Nybro.
Gammal hälsobrunn
Trädgården är en del av det som förr var en hälsobrunn som drevs av hennes farmors far under en period på 1800-talet. Allén som leder ner mot själva brunnen, en gulmålad åttkantig träbyggnad, finns fortfarande kvar, liksom äppelträden som farfar planterade. På slutet av 70-talet byggde Monica och hennes man bostadshuset och anlade de första rabatterna.
Numera är jorden perfekt för rosodling. Det finns tre komposter, och de 20 hönorna som går fritt och pickar bidrar med värdefull gödsel. Trädgården ligger i odlingszon 3–4.
– Men det som är så bra med gammaldags rosor är att de inte har så höga krav.
Även avdelning för nyare rosor
Vid alla rosor finns namnskyltar, och hon berättar om rosornas ursprung. Vid redskapsboden och hönshuset växer lite nyare sorter.
– ’Chevy Chase’ kom 1939. ’Aloha’ lanserades 1949. ’Rau-britter’ är bollformad. ’Lykkefund’ är en honungsros, ’Flammentanz’ har varit enorm, ’Agatha’ är en urgammal småländsk hitteros.
– De gamla sorterna är tåliga, det är därför de har överlevt. Alla är satta av rotskott, de är alltså på egen rot.
Här finns flera sorter av familjen Spinosissima, bland annat ’Finlands vita ros’, en härdig, men taggig ros, och ’Poppius’ som är rosa halvfylld.
Förökning med rotskott och sticklingar
– Förutom förökning med rotskott kan man ta sticklingar av rosor. Men det är inte alltid man lyckas, det kan finnas sterila grenar.Här och var finns enklaver av moderna rosor, som ’American Pillar’ och ’Orange Triumph’, sorter som lanserades på 40- och 50-talen.
Kortare livslängd för moderna rosor
– Moderna rosor går ut sig, de har sämre genuppsättning. Det sägs att en modern ros bara blir i genomsnitt sju år gammal. Ska man ersätta en gammal ros med en ny måste man gräva en rejäl grop och byta jord för att slippa nematoder, som är små rundmaskar som tar näring från rosen.
Gammaldags rosor
Gammaldags rosor Gammaldags kultur-rosor delas upp i flera sortgrupper som kan vara svåra att identifiera, eftersom rosor från skilda grupper hybridiserat med varandra. Många av de gammaldags rosorna växer bra på egna rötter och har lätt för att sprida sig. Kan sprida sig med rotskott även om de är okulerade. Blommar bara en gång på sommaren, med några undantag. Många är relativt lättodlade, behöver inte mycket näring. Rosor ogillar skuggiga växtplatser men några, speciellt i alba-gruppen, föredrar måttlig skugga. Kan drabbas av svampsjukdomar. Oftast senare på säsongen, efter blomningen, men det är beroende av lokalt väder och lokala köldförhållanden.
Källa: Svenska Rosensällskapet
– Hur man lyckas med rosor? Man måste ägna sig åt dem! De sköter sig inte av sig själva. Allt dött måste klippas ner och man måste vara lite tuff. Och så får man rensa ogräs.
Rosuppropet - stöttade odlad mångfald
Rosuppropet var en del av POM, programmet för odlad mångfald, som är Sveriges nationella insats för att långsiktigt bevara både kulturväxter och vilda växter. Den nationella genbanken har i uppdrag att bevara äldre sorter av frukter, bär. Från rosuppropet har ett antal rosor provodlats. Idag finns det 15 sorter på marknaden under samlingsnamnet Grönt Kulturarv.