Mata fåglarna i vinter – välj rätt mat som håller dem friska
Om det har någon betydelse för fåglarnas överlevnad att vi matar dem eller inte, är en ständig källa till diskussion. Men säkert är att när vi ger våra bevingade vänner mat, belönar de oss med underhållning rakt utanför våra fönster.
Några väljer att mata småfåglarna enbart vintertid, medan andra utfodrar dem hela året. Fördelen med det senare är att fåglarna gärna bygger sina reden i närheten av foderstället, och då kan man följa hur föräldrarna introducerar sina ungar till samma matplats.
Matar du fåglarna året om, sätter ut fågelbad och hänger upp holkar får du också ett konstant underhållande fågelliv, trevligt kvitter och, inte minst, hjälp med att hålla sommarens skadedjur i schack. Fåglarna äter nämligen massor av de insekter och insektslarver som också älskar våra växter.
Läs mer: Kreativa sätt att mata småfåglar
Välj rätt mat
Lyckas du inte locka så många fåglar till ditt matningsställe kan det bero på att maten inte duger. Fåglarna är lite som människor – de vill gärna äta mat av god kvalitet.
För fåglarnas del är det bästa fodret sådant med mycket fett i, de behöver energirik föda. Dessvärre är en del av de billigare fågelmatsblandningarna med olika korn inte det som småfåglarna vill ha. Välj i stället fröblandningar med till exempel hirs, solrosfrön, hampa och jordnötter.
Du kan också göra egna blandningar med så fetthaltiga frön som möjligt – jordnötter och solrosfrön är de bästa.
Läs mer: 10 saker du behöver veta när du ska mata småfåglar
Isfritt fågelbad
I en korg utan botten står ett stort blockljus i en hållare. Avståndet till vattenfatet som ställs ovanpå är 6–8 centimeter. Värmen från ljuset kan hålla vattnet isfritt en hel dag utan att det blir varmt. Se till att korg och vattenfat står säkert så att de inte tippar om större fåglar kommer på besök.
Fixa egen fågelmat
Det spelar inte så stor roll vilka former du använder till fågelmaten. Det viktiga är att fåglarna kommer åt att äta och att sitta. Dessutom ska fettkakorna kunna hängas upp.
Du behöver:
- 500 g fett, till exempel ister eller kokosfett med lite smör i.
- 1–1 ½ kg jordnötter, russin, havregryn, solrosfrön och eventuellt andra fröer.
- Lämpliga formar, som små lerkrukor, kakformar, plastformar och eventuellt kottar.
Gör så här:
1. Ta fram alla ingredienser och dina formar. Smält hälften av fettet i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och lägg i resten av fettet och låt det smälta av sig självt.
2. När blandningen svalnat något, men fortfarande är flytande, ska nötter, frön, torkad frukt, gryn med mera blandas i. Rör tills alla frön och nötter blivit infettade.
3. Häll blandningen i formarna. Se till att de står på fat som skyddar underlaget från spill och fett om det rinner över. Använder du bakformar sätter du ett litet snapsglas av plast i botten så att det bildar ett hål där snöret senare ska dras. Tryck till med en sked medan du häller i så att fettkakan blir kompakt utan luftfickor.
Använder du lerkrukor, dra igenom upphängningssnöret innan du fyller krukorna. Med plastmuggar, håll ett sugrör i mitten av krukan medan du fyller på. När massan stelnat drar du snöret genom sugröret och sedan kan sugröret tas bort.
Kottar – knyt fast ett snöre i kotten. Håll den över grytan medan du skedar över fettblandningen (gäller riktigt stora kottar), eller lägg kotten mitt i en plastform och se till att snöret hänger utanför innan du häller över fettblandningen. Tryck till lite runt kotten för att få in så mycket fett och frön som möjligt i och omkring kotten. Kyl de fyllda formarna utomhus eller i kylskåpet tills blandningen stelnat helt.
4. Ta bort formarna och häng upp maten utomhus till fåglarna.
Foto: Claudi Thyrrestrup, FREEPIK