Kreativa sätt att mata småfåglar – recept och upphängningar
Det brukar sägas att hunden är människans bästa vän, och nog är det så för väldigt många. Men en vinterdag i januari kan även småfåglar smälta hjärtan på löpande band. Det gäller bara att locka dem lite närmare så de hamnar inom synhåll.
När det är kallt ute och jorden frusen har de flesta fåglar svårt att finna föda och vatten i naturen. Det kan vi hjälpa till med. Ett säkert kort som glädjer både fåglarna och dig själv är att duka upp ett frikostigt bord med fågelmat – en blandning av frön, nötter, frukt och fett som ger småfåglarna nödvändig näring.
Fåglarna behöver vatten på vintern
De behöver även tillgång till vatten. Fyll fågelbadet eller ett stort fat med nytt vatten varje dag om det hunnit frysa till is under natten.
Bjud gärna på en varierad meny om du vill att maten ska passa så många som möjligt, men det viktigaste är att maten är energirik och osaltad. För din egen skull får den gärna vara dekorativ också, då har du något vackert att titta på i väntan på att det lilla fågelfiket ska bli uppmärksammat. Snart upptäcker du att det finns många fler olika fågelarter i kvarteret än du kunde ana.
Placerar du fåglarnas matplats utanför köksfönstret bjuds du på daglig underhållning och hela trädgården fylls med livlig aktivitet. Så när du ställt fram mat och vatten är det bara att ta plats i värmen inomhus och njuta av föreställningen från första parkett. Det dröjer säkert inte länge innan gästerna flyger in från när och fjärran.
Blåmesar, talgoxar, rödhakar, sparvar, koltrastar – och har du tur kommer kanske till och med en hackspett på besök för att frestas av något gott på buffén.
Börja mata småfåglar – så gör du
- Inrätta din fågelrestaurang där den syns väl inifrån huset. Välj en plats du ofta har uppsikt över.
- Det är enkelt att arrangera en bra utfodringsplats för vinterns fåglar och behöver inte innebära en massa nya inköp. Använd det du har i gömmorna istället. En gammal ljuslykta, en udda tekopp, syltburkar och ett litet trädgårdsbord kan tillsammans utgöra en fin matstation.
- Det är trevligt att kombinera bordet med en hängande matplats, kanske i ett träd i närheten.
- Håll koll och fyll på mat regelbundet så att de inte lockas att flyga vidare till en annan servering.
Grundrecept på fågelmat
- 500 gram osaltat fett, t ex kokosfett, ister, osaltat smör.
- 1 kilogram frön, nötter och torkad frukt.
Så här gör du fågelmat
- Ställ ut formar på en bakpappersklädd plåt eller bricka. Använd vilka formar som helst, men hellre flera små än en stor. Då är det lättare att hålla rent och snyggt på fågelbordet.
- Hacka stora nötter lätt. Skär eventuellt torkad frukt i mindre bitar.
- Blanda frön, nötter och frukt i en bunke.
- Smält fettet i en kastrull. Häll ner i bunken och rör samman.
- Häll upp blandningen i formarna. Ställ svalt tills den stelnat.
- Toppa gärna med lite fler frön och gärna några trädgårdsbär.
Tips! Du kan frysa in fågelmat ifall du inte vill sätta ut allt på en gång.
Detta kan du mata fåglar med i vinter
Fåglarna behöver energität föda. Fett i ren form och fettrika frön och nötter. Blandar du olika ingredienser kan du locka fler arter. Här är några ingredienser att välja bland:
- Färdiga vildfågelfröblandningar
- Solrosfrön
- Hampfrön
- Havregryn
- Osaltade jordnötter, hasselnötter, mandel, valnötter
- Russin
- Dadlar
- Äpplen
- Bär från trädgårdens buskar, tex rönnbär, häggmispel, liguster, aronia
Gör en kreativ fågelmatare av kopp – reuse
Återbruk är kul! Det är enkelt att göra en extra fin fågelmatare av en vacker udda kopp som ändå aldrig kommer till användning.
Detta behöver du för att göra en fågelmatare:
- Liten kopp med fat.
- Lim.
- Spoltråd.
- Lämplig borr för porslin.
- Fågelfrö.
Så här gör du en fågelmatare av en kopp
- Borra tre små hål i fatet med borrmaskinen. Tips! Sätt gärna maskeringstejp på porslinet innan du borrar för att minska risken att borren halkar.
- Limma fast koppen på fatet.
- Dra en bit spoltråd igenom hålen i fatet så du enkelt kan hänga upp den i ett träd. Fyll på med fågelfrön som passar småfåglar.
Det går bra att pausa med fågelmaten
Har fåglarna vant sig vid matplatsen är det stor chans att de blir trogna stamgäster. Men du behöver inte ha dåligt samvete om du behöver pausa matningen en tid. Fåglarna klarar sig ändå.
Att flyttfåglar skulle stanna om du börjar mata tidigt på hösten är inte heller något att oroa sig för, deras instinkt att flytta är mycket starkare. Och många långflyttande fåglar är insektsätare som inte intresserar sig för fågelfrö.
Vill du läsa mer om trädgård?
Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här
Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här