Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Gröna växter Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang

Mårbackapelargon – skötselråd för den rosa skönheten

15 apr, 2025
author Marie Kasimir
Marie Kasimir
author Carro Wendt
Carro Wendt
Mårbackapelargon – skötselråd för den rosa skönheten
Det finns många anledningar till att den ljusrosa skönheten 'Mårbacka' är mångas favorit på balkongen och uteplatsen. Nu är det dags att plocka fram älsklingarna ur vintervistet eller köpa sticklingar som kan bli sommarens nya favoriter.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Ta stickling från pelargon – så gör du!Brand logo
Ta stickling från pelargon – så gör du!

En äkta 'Mårbacka', Pelargonium x hortorum, ska vara ljust rosa med något blekare kanter och ha rosa ståndarknappar med rostrött pulver. Just sorten 'Mårbacka' hör till zonalpelargonen, den kanske största bland alla pelargongrupper. Den känns igen på sitt kraftiga växtsätt och sina grova grenar. Bladen känns klibbiga av eteriska oljor, som avsöndras och luktar gott vid beröring. Det är en mycket kraftig pelargon som växer oregelbundet, lite vilt och ostyrigt, men det är också det som gör den så charmig.

'Mårbacka' är troligen från slutet av 1800-talet och är med stor sannolikhet en fransk sort, men helt säker är omöjlig att vara. Det sägs att Selma Lagerlöf fick med sig ett par sticklingar efter ett besök hos Carl Larsson från Sundborn hem till Mårbacka. Därför går den ibland under namnet Sundbornpelargon.

Läs mer: Årets Pelargon genom tiderna

Annons
Ett hav av vackra rosa Mårbackapelargoner
Anna Jeppsson

Vårstarta pelargonerna

Beskärning:

I slutet av februari är det dags att plocka fram pelargonerna från vinterförvaringen. När nya bladanlag börjar titta fram kan man beskära. Ta bort det vissna och korta in rangliga stjälkar så plantan får en knubbigare form.

Omplantering:

Plantera om pelargonerna i ny fräsch blomjord, men vänta gärna ett par veckor efter beskärningen så klarar plantorna omställningen bättre.

Plantera sticklingar:

De grenar som klipps av när du beskär pelargonen kan bli fina sticklingar. Sätt ner dem i fuktig såjord. När sticklingen rotat sig planterar du om den i blomjord. Välj inte för stor kruka, öka krukstorleken efter hand istället.

Skötselråd för 'Mårbacka'

  • 'Mårbacka' föredrar att få en jämn tillgång av näring och vatten, men det är viktigt att låta jorden torka upp mellan vattningarna. Undvik att vattna på själva blommorna.
  • Om du vill gynna tillväxten knipsar du bort blommor i början av säsongen. Det ger dig en mer förgrenad pelargon – och på sikt massor med blommor.
  • I maj, eller när risken för frost är över, är det läge att placera ut pelargonerna. Blomningen kommer komma igång av allt ljus.
  • Vill du hellre ha små, kompakta plantor ska beskära tidigt på säsongen. Men var inte rädd för att några växa och bli stora. Toppar du pelargonen så förgrenar den sig snyggt.
  • Grundgödsla med långtidsverkande gödning vid omplanteringen och efter en månad vid varje vattning.
  • Det går att övervintra plantan, 5-10°C är idealisk temperatur. I början av mars är det dags skära tillbaka plantan och plantera den i en något större kruka. Längre fram på våren när rötterna vuxit till sig är det dags att plantera om den i en ännu lite större kruka.

Läs mer: Så får du pelargonerna att blomma – expertens bästa tips

En äkta 'Mårbacka' ska vara ljust rosa med något blekare kanter och ha rosa ståndarknappar med rostrött pulver.
Anna Jeppsson

Källa: interflora.se, blomsterlandet.se
Foto: Anna Jeppsson, Blomsterfrämjandet/
Pelargonium for Europe, Christina Uhlin,
Lina Arvidsson Blomsterfrämjandet

Annons