Fyll krukorna med basilika – så här lyckas du med odlingen
Få örter är så aromatiska som basilikan, helt oumbärlig i det medelhavsinspirerade köket. Hemgjord pesto gör till exempel den enklaste pasta till en festmåltid. Färsk basilika överträffar torkad på alla sätt men det går att bevara smaken genom att lägga in bladen i olja, frysa dem eller göra ett örtsalt med rikligt med mortlade blad.
Låter man bladen koka med i varma rätter förlorar de smaken. Basilika ska tillsättas när maten redan är klar. Ett extra plus är att de buskiga små plantorna blir väldigt dekorativa i fönsterkarmen, på altanen eller trappan.
Sätt gärna flera krukor med olika sorter tillsammans. Det går att vara självförsörjande på basilika året om men då krävs det att den står inomhus under växtbelysning under vintern. Vill man ha basilika ute under sommaren är det dags att börja förodla i april. Minsta frost dödar nämligen plantorna skoningslöst.
Vill man odla mycket basilika kan man prova att direktså den i landet. Blir vädret fint funkar det bra, blir det en dålig sommar kommer odlingen att misslyckas.
Den som har ett växthus eller orangeri lyckas garanterat – värme och lä är precis det basilikaplantor vill ha. Basilika och tomat är bästisar, både på tallriken och i jorden. Om man samodlar dem gynnas båda. Ett sätt är att sätta in några krukor med basilika i tomatväxthuset, ett annat att odla den runt ”fötterna” på tomaterna.
Läs mer och beställ magasinet här
Samplantering med körvel sägs kunna avskräcka bladlössen, som är en vanlig fiende till basilikan.
Det finns många sorter att välja på. Vanligast är den storbladiga ’Genovese’, en kraftfull basilika. De saftiga, buckliga bladen har en stark smak och doft, vilket gör den till en perfekt basilika att göra pesto av.
En av de vackraste och mest smakrika sorterna är den lilla grekiska basilikan. Den växer i bollform och blir ett par decimeter hög. Dessvärre är den också känsligare för dåligt väder än andra sorter.
Thaibasilika är en thailändsk variant, som förstås passar utmärkt om man vill laga rätter med asiatisk touch.
Det finns också en rad sorter med specialsmaker och ovanliga dofter, som lime-basilika, citronbasilika, lakritsbasilika och kanelbasilika. Rödbladig basilika skiljer sig inte så mycket från de gröna rent smakmässigt men är vacker, både för sig och blandad med grönbladiga sorter.
Det går verkligen att skaffa en vacker samling olika basilikasorter att njuta av både i smak, doft och utseende.
Basilika har odlats i flera tusen år
Basilika, Ocimum basilicum, har odlats under flera tusen år. Från början kommer basilikan från tropikerna och har använts flitigt som krydd- och medicinalväxt på flera kontinenter.
I Indien är helig basilika, Ocimum tenuiflorum, fortfarande något alldeles speciellt. Den hindu som följer gamla traditioner tillber sina plantor morgon och kväll och växten används inom ayurveda.
I tropiskt klimat kan basilikan odlas som flerårig men både hos oss och runt medelhavet är det en ettårig ört. Till Europa kom den tidigt, och användes av både greker och romare under antiken. Namnet basilika kommer av det grekiska ordet vasilikos, som betyder kunglig.
Så gör du eget basilikasalt
Örtsalt på färsk basilika blir härligt grönt och smakrikt. Ta 100 gram havssalt och minst lika mycket basilikablad, som mortlas samman eller körs med puls i matberedaren. Den fuktiga massan breds sedan ut på en plåt, som får torka i ugnen i några timmar på 50 graders värme. Varmluftsugn funkar bäst. Låt sedan ugnsluckan stå på glänt under natten för eftertorkning.
När saltet är knastertorrt kör man det en gång till i matberedaren för att finfördela det. En solig sommar fungerar det att spara på elen och torka örtsaltet på en het balkong eller altan. Marie Mandelmann på Mandelmanns gård använder basilika i sitt mixade örtsalt tillsammans med libbsticka, ramslök, timjan och mejram. Hon använder dock torkade örter, som mixas tillsammans med havssalt i hushållsmixern.
Proportionerna är en del salt och tre delar kryddor. Förvara örtsaltet mörkt och torrt i glasburkar med tätslutande lock.
Så lyckas du med att odla basilika
Sådd av basilika
Förkultivering inne från mars–april. Direktsådd ute i maj–juni för den som vågar chansa. Så ytligt, basilika är ljusgroende och får inte täckas med mycket jord. Vermikulit är bra att täcka med.
Föröka basilika
Basilika är lätt att ta sticklingar av. Jord: Lucker, mullrik och välgödslad.
Växtplats för basilika
Vindskyddad och solig. När plantorna flyttas ut efter att ha drivits upp inomhus, måste de skyddas i början så de inte blir solsvedda. Det gäller även om de ställs i växthus.
Så sköter du basilikaplantan
Basilikan är känslig för uttorkning. Vattna rikligt och ge tillskottsnäring under säsongen. Genom att toppa plantan kontinuerligt blir den buskigare. För långvarig skörd nyps alla antydningar till blomskott bort.