Så får du till en skön och härlig uteplats
Detta är den sjätte delen av vår serie "Ny med trädgård". Du hittar tips för hela året på allas.se.
Odling och påtande i all ära – de bästa stunderna är väl ändå när vi sitter ner och njuter av grönska och blomning.
Därför ska uteplatserna planeras in på tomten med omsorg, inte där de råkar få plats. Var inte heller rädd att flytta eller ta bort en befintlig uteplats om du till exempel tycker det är för lite sol, för mycket insyn eller blåsigt.
Tidigare ägare hade kanske helt andra förutsättningar när det gällde trädens storlek, grannars närhet eller nybebyggelse i närheten. För sådant är faktorer att tänka på. Allt går inte att förutse, eller ens göra något åt, men försök att få din uteplats på bästa tänkbara ställe.
Ny med trädgård – alla delar i serien
Del 1: Lär känna din trädgård
Del 2: Bygg trädgårdens stomme
Del 3: Att anlägga rabatter
Del 4: Köksträdgården
Del 5: Odla blommor av alla slag
Del 6: De sköna uteplatserna
Del 7: En välkomnande entré
Del 8: Lyckas med utekrukorna
Del 9: Avsluta för vintern
Närheten till ditt hus har också betydelse. Det är trixigt att bära brickor och andra prylar lång väg – och tråkigt när man glömt något. Men fördelarna med att det är ett solläge är större. Man får skaffa sig bra korgar att bära i och ha en låda för dynor och filtar intill.
Viss belysning är också ett plus. Inte bara för myset utan också för att faktiskt se var du går om det är en liten bit iväg.
Se till att komplettera den stora uteplatsen med flera små. Det kan räcka med en bänk, eller ett mindre möblemang, på ställen där man till exempel har en särskilt fin vy över trädgården eller där det är sen kvällssol alternativt tidig morgonsol. Och att ha skaffat några flyttbara stolar blir man extra tacksam för de där riktigt heta sommardagarna då man behöver fly in under trädens skugga.
Några sittplatser här och där gör trädgården väldigt inbjudande och tilltalande. Trivseln höjs betydligt när vi inreder trädgården en smula.
Uteplatsen kan ses som ett rum i trädgårdsrummet, där någon form av vägg, tak och inramning gör mycket. Därtill den roliga inredningen med möbler, kanske en grill eller till och med ett utekök.
Tänk på detta när du anlägger din uteplats
Storleken på uteplatsen – vad vill du få plats med?
Räkna på antalet familjemedlemmar plus hur många ni brukar vilja bjuda till eventuella grillkvällar eller andra tillfällen. Hur stort bord och hur många stolar behövs då? Se till att uteplatsen blir en bra bit större än ytan de tar, så det inte känns som att man riskerar att ramla utanför.
Finns det annat du vill addera? Plats för en rejäl grill, ett utekök eller ett par liggfåtöljer? Det kan kännas som att uteplatsen blir gigantisk, och visst ska den stå i proportion till huset och trädgården i övrigt – men ser du till att ha växter på spaljéer och många krukor med grönt och blommigt kommer uteplatsen att inkluderas i trädgården på ett fint sätt.
Undvik grannen och lägg din uteplats långt borta
Du kan ha traktens trevligaste grannar, men anlägg inte din uteplats nära deras. Tänk på att allt hörs, även om ni inte ser varandra. Det är lika trist att behöva lyssna på andra som att råka ha ett privat samtal med oinbjudna åhörare.
Det här är svårt att undvika när tomerna är små och alla ligger i samma väderstreck, men se då ut ytterligare en sittplats som är mer privat. Även om den inte har samma goda förutsättningar kan den bli en tillflykt om det behövs.
Tänk på solen när du anlägger en uteplats
Att följa solens gång under vår till höst under en säsong, innan man anlägger uteplatsen, är det ultimata. Då vet man var man vill vara.
Planera för den stora uteplatsen där det är mesta möjliga sol, och sol den tiden på dagen familjen kan utnyttja den. Kvällssolen är viktig att fånga in för utemiddagar under sommarkvällarna. Morgonsolen nöjer man sig kanske att njuta av på en bänk någonstans istället.
Vindskydd & insynsskydd är viktigt på uteplatsen
Se till att ordna lä – det finns många möjligheter till det. Mer eller mindre täta spaljéer, med eller utan växter. Buskage är ett annat alternativ som också gör att du också kan få härliga dofter, till exempel av rosor och schersmin, vid uteplatsen. Klippta häckar i den höjd du själv önskar hjälper till att göra uteplatsen till ett rum.
Att skapa någon form av sådan här ”vägg” ger också insynsskydd – inte minst viktigt.
Olika slags tak på uteplatsen
Gärna sol – men det kan bli för mycket av det goda. Att få tak över i alla fall en del av uteplatsen är skönt.
Markiser, solsegel och stora parasoll löser skuggningen på ett enkelt sätt, medan hela tak även skyddar mot regn vilket gör att man kan sitta ute mer. Takkänsla av en lättare, skirare form kan vara skön. Då kan en pergola eller vajrar spända över sittplatsen, med klätterväxter som slingrar sig upp, vara fina lösningar.
Och vad som absolut inte ska glömmas är ett träds härliga skugga!
Så väljer du rätt golv till din uteplats
Det är inte bara praktiskt med någon form av markbeläggning där du ska ställa stolar och bord, ett golv ger också en tydlig rumslig känsla och betonar att det är en särskild plats. Trädäck är snart det vanligaste uteplatsgolvet idag.
Det är förhållandevis billigt, snabbt att lägga, skönt att vara på och ofta smartaste alternativet när man ska bygga upphöjt i anslutning till huset.
Uteplatsgolv av sten finns det många varianter av, såväl betongsten som natursten. Det är en ordentlig investering som förhöjer värdet av din trädgård på många sätt. Singel är ett billigt alternativ som dessutom är ganska lätt att lägga ut själv.
Innan du väljer material bör du fundera igenom hur det passar till huset och trädgårdens stil.
Inreda uteplats – tips
När det kommer till inredningen på uteplatsen finns egentligen inga gränser. Materialen på möbler och textilier har utvecklats och blivit riktigt tåliga och lättskötta.
Var frikostig med utekrukor, amplar och klätterväxter. Det är underbart att sitta omgiven av gröna och blommande växter. Extra kul är det att ha ätbart nära matplatsen – kryddörter, sallat, jordgubbar och små fruktträd. Platsen är ju ofta solig, så tänk på att det är växter som gillar läget och att du behöver passa dem med vatten.
Glöm inte belysning – lyktor av olika slag och solcellsslingor ger mycket mys och är särskilt viktiga när kvällarna börjar bli mörka. Det finns också många läckra mer eller mindre permanenta utebelysningar. 12-voltssystem kan du själv installera medan det krävs fackman för andra.
Vill du läsa mer om trädgård?
Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här
Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här