Lyckas med narcisser: Plantering och arrangemang i krukor och rabatter
Stjärnnarciss – ordet är som poesi. Det är ett namn för olika korsningar som uppstått mellan dem vi kallar påskliljor och pingstliljor. Orkidénarciss låter också tjusigt, men någon kanske säger att den mer liknar en blek 'påsklilja'. Dags att tänka på dem alla som narcisser, kort och gott! En härlig blomma hela långa våren och inte bara just till påsk. För övrigt blommar de sällan till påsk, eftersom narcisserna inte bryr sig om almanackan. Njut av deras variationsrikedom och långa blomning istället.
Narcisser är en gammal kulturväxt
Det finns en hel uppsjö av olika sorters narcisser, den ena ljuvligare än den andra. Enkla och fyllda, små och stora, i flera olika nyanser från renaste vitt till djupaste gyllengult.
Se också: Följ med in i Gunnel Carlsons trädgård
Många är utvecklade och förfinade under senare år, men långt ifrån alla. Narcisser är en riktigt gammal kulturväxt. De frodades redan på de gamla grekernas tid. På 1500-talet kom den första boken där man skrev om narcisser och på 1800-talet tog det sedan riktig fart, när entusiastiska odlare började förädla och korsa de olika sorterna för att få fram nya spännande. Idag finns flera tusen registrerade varianter.
Fiddekulla Trädgård testodlar narcisser
När vårsolen värmer på, lyser det också vackert av alla narcisser i de långa odlingsbäddarna på Fiddekulla Trädgård. Här bedriver Lovisa och hennes mamma Cilla testodling av blomsterlökar och blomsterknölar. Främst är det för att kontrollera att de får den blomma som utlovas. Samtidigt kontrolleras att kvaliteten på växterna håller måttet. Här testas också blomlökar som kan komma att ingå i sortimentet framöver. Deras uppdrag är att inte fjäska i onödan för lökväxterna.
– Nej, skrattar Lovisa, tanken är att vi ska testa vad lökarna tål. Om de lever upp till förväntningarna, blommar och blir fina, trots att de inte gullats med eller fått specialbehandling.
Odlingsbäddarna har fyllts med olika jordblandningar, för att se hur det påverkar de olika sorterna. Lökarna planteras utan krusiduller, som man tänker sig att de planteras i vilken trädgård som helst. Ibland kan de sättas extra tätt eller glest, för att se om det påverkar tillväxten.
Några kan få lite benmjöl, andra får vara utan. När vårblomningen är igång, är det också dags att mäta, studera, utvärdera och anteckna. Fick blommorna rätt färg? Är de härligt friska och frodiga eller möjligen en besvikelse? Och märks det någon påtaglig skillnad på narcisserna beroende på jordmån?
– Jag har alltid varit lite nördig med detaljer, förklarar Lovisa, så det är rena drömjobbet att få sitta många timmar och umgås med dessa skönheter, medan jag antecknar odlingsresultaten.
Så förlänger du blomningen på narcisser
På Fiddekulla har odlingsbäddarna anlagts i full sol, när temperaturerna stiger driver också värmen och de många soltimmarna så att de snabbare blommar över. Lovisa tipsar om att blomningen förlängs, om lökarna sätts på en plats med halvskugga eller skugga en del av dagen.
– Svalt och ljust är egentligen bästa kombinationen. Den som har en glasveranda eller ett växthus, kan med fördel sätta lökar i krukor. Då lockas de upp av ljuset, men stannar upp av det svala, så blomglädjen varar desto längre.
Och nej – någon påskblomma ser hon dem inte som. En del kommer tidigt, andra kommer så sent som i maj månad. Den som planterar många olika sorter kan njuta av narcisserna hela långa våren.
Tänk också på att plocka bort alla vissnade blommor. Då går all kraft tillbaka till löken, så att den blir frisk och stark och kanske dessutom orkar föröka sig.
Arrangera vackert med narcisser
Hälsa våren med ett härligt arrangemang av narcisser och spirande vårgrönt. Du behöver: Vas, hönsnät, blommor, kvistar, sekatör och tång.
Så här gör du ett arrangemang med narcisser
- Klipp en bit höns- eller kycklingnät. Rulla ihop det till en luftig skrynklig boll, lagom stor att passa i en vas.
- Narcisserna har bara en slät stjälk, men kvistar med späd grönska blir fin utfyllnad i arrangemanget. Spirea och krusbärskvistar placeras först som en grön bas runt vasens kant.
- Stick sedan i narcisserna. Nätet ger stöd åt blommorna så att de kan placeras ut i en luftigt, lätt rundad form.
- Fyll på med flera späda, grönskande kvistar mellan narcisserna. Har du vårblommande buskar som spirea, är det fint när de bågformade blomkvistarna får sticka ut lite mer yvigt.
Lyckas med narcisser
- Narcisser trivs både i halvskugga och full sol, men i full sol går blomningen snabbare över.
- Bäst trivs de i mullig, bra matjord, men även i jord med inslag av sand och lite lera. Undvik enbart sand eller alltför tung lerjord.
- En fuktig plats på våren som sedan torkar upp under sommaren är idealistisk för löken.
- Plantera dem gärna under buskar, som först släpper fram vårsolen och sedan döljer de vissnade blomstjälkarna när bladverket slår ut. I rabatter kan de med fördel samsas med perenner som växer sig stora och yviga och döljer rufset.
- Plantera tidigt på hösten, löken behöver hinna utveckla sitt rotsystem innan vintern kommer.
- Köp friska, saftspända lökar så snart de kommer ut i handeln och få dem i jorden direkt. Avstå från att köpa uttorkade realökar sent på säsongen.
- Plantera dem på ett djup cirka tre gånger lökens höjd med cirka tio centimeters avstånd mellan lökarna. Lite benmjöl i planteringsgropen ger kraft och hjälper sätta igång rotbildningen.
- Sortera bort mögliga, skadade eller deformerade lökar, de kan ha sjukdomar som smittar de övriga.
- Efter blomning är det viktigt att narcissen får vissna ner, så att kraften återgår till löken. Blomman kan plockas bort, men resten får sköta sig själv. När blad och stjälk vissnat helt och lossnar lätt kan de städas bort. Döljs de av andra växter, behöver du inte göra något alls.
- Låt lökarna växa i fred. Efter några år kan blomningen avta, ta då upp och dela dem, bryt varligt de små sidolökar som bildats på moderlöken. Var sidolök behöver ha lite rötter för att kunna växa till och bli en ny kraftfull lök. Sprid ut och plantera dem direkt, så att rötterna inte hinner torka.
Varför trivs inte andra växter ihop med narcisser?
Växtsaften i narcissernas stjälkar är giftig och när den utsöndras i vasens vatten, påverkar giftet de andra växterna och försämrar deras hållbarhet. Snitta därför narcisstjälkarna och ställ dem ensamma i kallt vatten några timmar innan de arrangeras ihop med andra. Där får de utsöndra sin giftiga växtsaft och sedan stilla sig.
Gör du ett nytt snitt i stjälken, kommer den att börja utsöndra växtsaft igen – vill du ha narcisser med olika höjd i ditt arrangemang, bör du tänka på att snitta de olika höjderna redan innan de placeras i vasen.
Tips: Vackra narcissorter
- 'Irene Copeland' – påminner om dahlian 'Café au Lait'. Fylld, krämvit och fluffig.
- 'Dance with me' – romantisk och lite flörtig, med en trumpet som en fladdrande volangkjol.
- 'Minnow' – liten och enkel. Jättesöt i vårkrukan. Fin att samplantera med små botaniska tulpaner och balkansippor.
- 'Gay Kybo' – som en fluffig bakelse, med stora blommor och ovanligt höga stjälkar, cirka 50-60 centimeter.
- 'Ice King' – rufsig och lite busig, påminner lite om en nejlika.