Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Gröna växter Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang

Odlingstips: Allt du behöver veta för att lyckas med dina dahlior

06 apr, 2025
author Mia Zettermark
Mia Zettermark
Är du en av alla som älskar att odla dahlia? Här får du användbara tips och skötselråd från experterna – och svar på vanliga frågor.
Allt från hur du väcker dina knölar och hur du hanterar sjukdomar hos din dahlia – till hur du ska tänka om du planterar i kruka eller pallkrage och vilken gödsling som ger maximal blomning.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se trädgårdsexpertens bästa tips mot mördarsniglarBrand logo
Se trädgårdsexpertens bästa tips mot mördarsniglar

Dahliafebern har intagit Sverige. Är du en av dem som fallit för denna växt som kan ge oss nästan oändligt med blommor under en säsong? Kanske sår du från frö, förkultiverar knölar inne eller förökar din dahliasamling genom att ta sticklingar?

Här har vi samlat vanliga frågor om dahlior och ger dig experternas bästa tips. Blomsterodlaren Hanna Wendelbo är en av dem som delar med sig av sin kunskap. Allt från hur du väcker knölarna på våren – till hur du ska tänka när du planterar ut dem.
– Jag älskar dahlior eftersom de ger så jäkla mycket blommor på kort tid. Man kan köpa en ny knöl för 80 spänn och den ger dig så mycket blommor redan första sommaren.

Artikeln i korthet

    • Så väcker du dahlian och förodlar inomhus
    • Olika typer av dahlior – sorterna som passar bäst för snittodling och buketter
    • Odlingsråd för dahlia i pallkrage
    • Plantera dahlia i kruka – expertens bästa råd
    • Så upptäcker du sjukdomar hos dahlian och blir av med skadedjur
    • Så tar du sticklingar av dahlia
    • Bäst gödsel för dahlior
    • Guide: Så får du dahlian att blomma extra mycket

Väcka dahlian och plantera i plastpåse

Pernilla Ahlsén

För att en dahliaknöl ska väckas till liv krävs det värme. Ställ den inomhus, gärna på golvet om du har golvvärme. När väl skotten börjat komma är det avgörande att ge den mycket ljus och då kan du ställa den svalare. Här kan du läsa mer och få experttips om hur du väcker din dahlia på bästa sätt och hur du delar knölen.

Annons

De senaste åren har allt fler upptäckt fördelarna med förodla dahlian inomhus i plastpåse. Det tar mindre plats och gör det enklare att följa knölens utveckling. Du ska inte vattna knölen förrän du ser att sugrötter bildats, och från början bara vattna ytterst sparsamt.

Lite beroende på var du bor i landet brukar det vara lagom att börja förkultivera dahlian i mars/april och sen plantera ut när det inte längre finns risk för frost.

Viktigt att avhärda dahliorna

Om du förkultiverar dina dahlior inomhus är det viktigt att avhärda dem innan de ska planteras ut. Anledningen är att de behöver vänjas vid utomhusförhållanden för att minska risken att de exempelvis skadas av solens starka strålar.

Dahlior bör avhärdas minst en vecka innan plantering men du kan med fördel låta dem stå ute under dagtid längre tid än så, så länge det inte är minus. Det gör plantorna starkare och redo att klara utelivet. Många bär ur dahliorna under dagtid från att de första skotten kommit upp. Läs mer här för fler smarta tips om hur du avhärdar plantor.

Vilka dahliasorter ska jag välja?

Ett hav av dahlior
Therése A Svensson

Det finns fler än 50 000 dahliasorter som är uppdelade i olika grupper utifrån hur blomman ser ut. En av de mest populära sorterna i Sverige under de senaste åren är exempelvis den maffiga ´Café au Lait´ vars blommor blir 20 centimeter i diameter.

En annan storfavorit är ´Night Silence´, en dekorativdahlia med lilarosa blommor som har en mörkt purpurfärgad baksida. Med sina starka och långa stjälkar är ´Night Silence´ perfekt som snittblomma i buketter. Här kan du läsa mer om att odla dahlia som snittblomma och vilka sorter som står längst i bukett.

Annons

Olika typer av dahlia

  • Enkelblommande dahlia: Har vanligtvis en tydlig öppen disk med två rader av strålblommor.
  • Anemonformad dahlia: Har halvfyllda blommor där den yttre ringen har platta strålblommor och mitten består av flera lager korta rörformade blommor.
  • Halskråsblommande dahlia: Har en öppen disk med en ring av platta strålblommor och en inre ring av kortare strålblommor som utgör en ”halskrås”.
  • Näckrosdahlia: Har fyllda blommor med breda, platta eller svagt inrullade strålblommor som ger blomman ett tillplattat utseende.
  • Dekorativdahlia: Är helfyllda med strålblommor som är platta eller lätt inrullade och vridna. Disken syns inte alls.
  • Bolldahlia: Är fyllda, bollformade eller lätt tillplattade. Strålblommorna är spiralformigt placerade mot disken och inåtrullade minst 75 procent av sin längd.
  • Pompomdahlia: Är små och bollformade med tätt packade inåtrullade strålblommor. Dessa miniatyrblommor får vara max fem centimeter i diameter.
  • Kaktusdahlia: Är fyllda eller semidubbla med långa, smala och spetsiga strålblommor.

Lyckas med dahliaodlingen i pallkrage

Dahlior fungerar både i rabatt, pallkrage och i kruka. Fördelarna med pallkrage är att du får en bra arbetshöjd, det blir lättare att freda plantorna från mördarsniglar och att de rymmer mycket jord som klarar av att behålla fukten längre. Läs mer här om hur du lyckas med att odla dahlia i pallkrage – och hur många knölar du ska plantera i varje.

Tips om du ska plantera dahlia i kruka

Att plantera dahlia i kruka kan bli superfint. Men det gäller att välja rätt kruka och helst en som är så stor som möjligt.

– Ju större kruka, desto mindre jobb. Visst går det att plantera i en kruka som rymmer 40 liter, men då får du kämpa och vara väldigt noga med vattningen. Jag skulle säga att det bästa är om krukan rymmer 50 liter eller mer. Plantera väl med dränering i botten och med jord som är avsedd för kruka och är bra på att hålla fukten i jorden, tipsar Hanna Wendelbo.

Karl Fredrik Gustafsson på Österlen älskar också dahlior – läs mer här för att få ta del av hans bästa tips för att plantera dahlia i kruka.

Hur vet jag om min dahlia har knippe, rotgalla eller mosaikvirus?

Li Fernstedt

I takt med att dahliorna blivit allt mer populära har det dessvärre blivit vanligare med sjuka knölar. Det knepiga är att det sällan går att se direkt på en knöl om den är frisk eller inte.

Annons

– Köper jag en ny knöl planterar jag den alltid i en kruka som får stå för sig själv. Då kan jag ha koll på den under en växtsäsong innan jag planterar ut dem bland de andra, säger Ulrika som driver Dahliafarmen på Österlen och som gett ut två böcker om dahlior. Här kan du läsa mer om hur du hanterar dahlians olika sjukdomar och skadedjur.

Hur tar man sticklingar på dahlia?

Föröka dahlior - så tar du egna sticklingarBrand logo
Föröka dahlior - så tar du egna sticklingar

Om du vill ta sticklingar från din dahlia och vill att den ska hinna bilda en knöl behöver du starta upp din dahliaodling tidigt.

Du kan ta sticklingar på olika sätt. Det vanligaste är att ta en toppstickling. Då gör du så här:

  • När dahlian kommit upp och har tre bladpar kan du skära av sticklingen ovanför det nedersta bladparet. Här kommer stjälken att sedan växa till med flera stjälkar.
  • Ta bort det nedersta bladparet på sticklingen, plantera toppen i jord.
  • Placera eventuellt en petflaska över om sticklingen verkar säcka ihop. Den repar sig efter någon dag och då kan du ta bort petflaskan.
  • Tänk på att blomningen kan försenas något när du toppar dahlian. Vill du ha tidig blomning är det därför bättre att inte toppa.

Ulrika Grönlund, som driver Dahliafarmen på Österlen, tipsar om att man också kan ta ett skott som precis växt upp från knölen. Använd skalpell och skär loss skottet, och se till att få med en liten del av knölen. Då ökar chansen att sticklingen ska hinna producera en egen knöl under sommaren.

Så dahlia från frö

Karin Wildheim

I takt med att det blivit vanligare med dahliaknölar som är sjuka är det många som fått upp ögonen för att fröså sin egna dahlior istället. Det är enklare än man kanske tror – och ofta hinner den frösådda plantan bilda en liten knöl som du kan vinterförvara och plantera ut igen nästa sommar.

Annons

I mitten av mars är det dags att börja med frösådden. Fyll krukan med välgödslad jord i botten och fyll upp med såjord. Sådden ska placeras varmt, gärna med ett transparent lock med lufthål. Jorden ska hållas fuktig men inte blöt.

Det som är extra spännande med att så egna frö från dahlia är att du faktiskt kan ta fram en helt egen sort. Välj ut två plantor som du vill korsa, trä en organzapåse över blomman innan några insekter kommer till. Samla pollen från en utvald, överför det till den andra blomman och sätt över påsen igen så att insekterna inte kommer till. Dahlian behöver gå i frö för att sen kunna odlas till våren.

– Det är ju tyvärr väldigt få som blir spektakulära, men lyckas man ska man sedan odla på den i tre år för att se så att den håller måttet. Man vill ha en bra höjd och stabila stjälkar, tipsar dahliaodlaren Marie Carlsson.

10 steg: Så lyckas du med dina dahlior

  1. Börja förodla knölarna i krukor eller plastpåsar i slutet av mars/början av april.
  2. Vattna först när du ser att det börjar spira ­något grönt. Kruka om vid behov.
  3. Härda plantorna några timmar om dagen, vänj dem vid utetemperaturen.
  4. Plantera ut dahliaplantorna först när det är garanterat frostfritt.
  5. Stick ner en bambupinne vid varje planta vid planteringen. När plantan växt sig stor behöver den stöd.
  6. Vattna regelbundet och gödsla med kvävefattig gödsel som inte hämmar blomningen. Använd gärna gräsklipp, hönsgödsel och en liten mängd ­guldvatten (en del urin och nio delar vatten).
  7. Tvestjärtar och mördarsniglar gillar dahlior. Gör ölfällor för sniglarna och krukor fyllda med halm som fällor för tvestjärtarna.
  8. Plocka regelbundet blommor till olika ­buketter. Det stimulerar blomningen och förlänger säsongen.
  9. Gräv upp knölarna efter den första frosten (det gör inget om blommor och bladverk har vissnat ner).
  10. Skaka av knölarna, låt ett jordlager sitta kvar runt dem. Slå sedan in dem i tidningspapper, namna varje knöl. Förvara dem mörkt, svalt och frostfritt.
    Källa: Trädgårdsprofilen Malin Persson, foto Karin Wildheim

Viktigt att gödsla dahlian under säsongen

Dahlia är en växt som kräver mycket vatten men också en välgödslad jord. Eftersom den lilla knölen ska utvecklas till en ståtlig planta som producerar mängder av blommor behöver den mycket näring. Plantera dem i välgödslad jord och fortsätt sedan gödsla ungefär var fjortonde dag under säsongen.

Annons

– Det är bättre att gödsla lite men ofta, säger blomsterodlaren Hanna Wendelbo.

Få fler blommor på din dahlia

Det finns mycket du kan göra för att din dahlia ska ge så mycket blommor som möjligt. Först och främst handlar det om att gödsla rätt. Om du ger för kväverik näring hämmas nämligen blomningen och din planta kommer producera mer blad än blommor.

Det handlar också om att ge dahlian rätt utrymme, rätt placering, mycket sol och att föryngra knölen. Deadheading är också bra, det vill säga att du klipper borta vissna blommor. Då kommer dahlian lägga sin energi på att producera nya blommor istället för att tillverka frön i de gamla. Här kan du läsa mer om hur du får fler blommor på din dahlia.

Annons