Lättskötta hängande växter inomhus – trendiga favoriter
Moderna hem med stora glaspartier saknar ibland fönsterbrädor och därmed plats för vanliga krukväxter. Ändå vill vi inte vara utan gröna, vackra och levande växter.
Här passar hängande grönska perfekt, som får falla slösande från amplar eller krukor placerade högt på en avsats.
Murgröna är tacksam i hemmet
Murgrönan är tacksam i alla lägen utom söderfönster. Upptäck variationen i bladformen, det finns massor av vackra sorter. Man kan leda murgrönan till spaljéer men växten blir mycket mer lättskött – och snyggare – om den får falla fritt.
Hängande kaktus, Rhipsalis
I Rhipsalis-släktet finns många vackra hängisar med långa, slanka leder som trivs i ampel. Hit hör bildens korallkaktus, Rhipsalis baccifera, liksom ullbärskaktus och mistelkaktus.
Gullrankan är trendig igen – så hänger du den inomhus
Den lättskötta gullrankan, Epipremnum pinnatum ’Aureum’, kastar sig ut som en kaskad av gulgrön frodighet. Särskilt användbar en bit in i rummet eftersom den är skuggtålig. Växten har luftrötter som i naturen fungerar som klängen.
Stora hängande suckulenter inomhus
Bland suckulenterna (vattenlagrande fetbladsväxter) finns många tåliga växtslag med häftiga blad som trivs perfekt med att få falla fritt. Här en Euphorbia med mjuka, snälla taggar. Se upp med övervattning av suckulenterna, då ruttnar rotsystemet som är anpassat för att effektivt ta upp vatten som sedan lagras i bladen.
Hängsparris inomhus – så lyckas du
Hängsparris, Asparagus densiflorus ’Sprengerii’, växer snabbt till luftiga, meterlånga plymer. Är tack vare vattensamlande rotknölar torktålig och trivs bäst på en ljus plats. Nederst hänger skir fjädersparris, Asparagus plumosus.
Luftrenande hängande växter
Förutom att de gröna växterna ger trivsel och är vackra har de också en nyttig funktion. De kan vara både luftfuktande – bra i den torra inomhusluften – och luftrensande, som den sirliga och mästerliga ampelliljan, Chlorophytum comosum. Den renar från formaldehyd som finns i plaster, textilier och färger.
Ampelliljan skjuter gärna nya rufsiga skott, är lättskött och tacksam för dem som lätt glömmer bort vattningen. Kan stå i stort sett var som helst i hemmet, men särskilt lämpligt i sovrummet eller vid datorn.
Skötseltips för gröna växter inomhus
- Bladen skvallrar om växtens ljusbehov. Tjocka, små blad tål starkt solljus. Har de också ett grått pigment reflekteras solljuset och gör växten ännu mer ljustålig – hit hör suckulenterna. Tunna, stora bladytor finns hos växter som lever i skugga och behöver fånga upp maximalt ljus – hit hör ormbunkar och murgröna.
- Bottna med ett 5 centimeter lager lecakulor i botten av krukan så att överskottsvatten inte blir stående.
- Satsa på en bra krukväxtjord med långtids-verkande näring och bra struktur så behöver du inte plantera om så ofta. Blomsterlandets och Hasselfors gardens proffsjord för kruka innehåller lite lera och funkar utmärkt.
- Välj kruka med omsorg. En matchande kruka lyfter växten och blir ett konstverk. För skötselns skull kan plastkrukan döljas av en snygg ytterkruka.
Lyktranka passar bra inomhus året runt
En stark kandidat för åretruntplacering i rumstemperatur är lyktranka, Ceropegia. Med sina vattensamlande knölar på de tunna rankorna är lyktrankan väldigt torktålig.
Kinavildvin inomhus
Kinavildvin, Parthenocissus henryana, faller i galanta slingor och trivs i alla väderstreck. Tål inte att torka ut, så plantera gärna i rejäl kruka som ger en fuktbuffert.
Växtbelysning inomhus till hängande växter
Med växtbelysning blir dina gröna slingor spännande blickfång både under vinterhalvåret och mörka kvällar.
Vill du läsa mer om trädgård?
Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här
Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här