Lär känna jorden i din trädgård
Ett enkelt sätt att snabbkolla jordkvaliteten är att ta upp en handfull jord och krama den i hand. Känns klumpen kladdig och slemmig och behåller sin form har du en lerig jord. Känns jorden däremot sandig och du märker att klumpen du kramat genast faller sönder är jorden sandig. Däremellan finns många varianter. Om du vill veta mer exakt vilken sorts jord du har och hur näringsinnehållet ser ut kan du skicka in en jordanalys till ett laboratorium, sök på nätet.
Lerjord
Tar längre tid att bli uppvärmd, men håller fukten mycket längre på hösten, vilket gör att det grönskar och blommar längre där.
Tänk på att känsliga växter inte hinner avmogna, det vill säga göra sig redo för vintern, ordentligt i lerjord. Exempel på det är solhatt och höstanemon som bör planteras på våren så att de hinner etablera sig under sommaren. Planterar man dem för sent kan de ruttna.
Lerjord kan förbättras med mull. Det kan vara egen kompost och kogödsel, komplettera gärna med pelleterad hönsgödsel.
Sandig jord
En sandig jord värms upp ganska tidigt på våren vilket innebär att du kan du börja odla tidigare än om du har en tyngre jord.
Fel jord för älsklingsväxten?
Fråga i plantskolan vilken jord växterna du vill köpa trivs i. Det är till exempel ingen mening att plantera solhattar skuggigt i lerjord. Om växten du förälskat dig i inte trivs i jorden i din trädgård, plantera den då i kruka! Till exempel trivs det vackra och tidiga diamantröret Calamagrostis brachytricha inte i lerjord men utmärkt i kruka. Blanda jorden med sand och tillför kogödsel.
Av Eva Malmström
Foto: Shutterstock, Eva Malmström