Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Lär dig odla grönsaker och örter i din trädgård

16 sep, 2021
author Anni Jähde
Anni Jähde
Sallat och andra bladgrönsaker är lätta att lyckas med. Odla gärna i omgångar så inte allt blir klart samtidigt. Ett par nävar sättlök går också snabbt att få i jorden.
Sallat och andra bladgrönsaker är lätta att lyckas med. Odla gärna i omgångar så inte allt blir klart samtidigt. Ett par nävar sättlök går också snabbt att få i jorden.
Några pallkragar eller en liten fast köksträdgård räcker för att förverkliga drömmen om en egen grönsaksodling och örtagård. Här får du goda råd och tips som gör odlandet roligt och lyckat!
Detta är den fjärde delen av vår serie "Ny med trädgård". Du hittar tips för hela året på allas.se.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Grönsaksodlingen kan man se lite som hjärtat i en trädgård. Historiskt har nyttoträdgården varit av största betydelse eftersom den helt sonika gett dess ägare mat på bordet.

Idag har köksträdgården fått en renässans – återupptäckt och älskad av många. Vem vill inte plocka söta tomater direkt från plantan eller gräva upp sin egen potatis och koka till sommarlunchen?

Ny med trädgård – alla delar i serien

Och inte är det svårt heller. För nybörjaren gäller det bara att inte bli för ivrig. Börja i liten skala, välj lättodlade grödor – och inte för många olika. Lagom är bäst i starten.

Odla i pallkrage: från start till såddBrand logo
Odla i pallkrage: från start till sådd

Håller du fast vid de tre punkterna är chansen stor att grönsaksodlandet blir både roligt och lyckat. Du har börjat på rätt nivå och känt dig för. Med erfarenheterna du skaffat dig har du kanske lust att utöka odlingen och lägga till några nya grödor kommande år.

Populära bondbönan kan till skillnad från andra bönor sås tidigt på säsongen. Skölj, sprita, koka – och skala om du vill. Ett lätt snitt i den tunna hinnan och tryck ut bönan, ungefär som när man skållar mandel.
Populära bondbönan kan till skillnad från andra bönor sås tidigt på säsongen. Skölj, sprita, koka – och skala om du vill. Ett lätt snitt i den tunna hinnan och tryck ut bönan, ungefär som när man skållar mandel.

Rätt plats och lagom storlek för odlingar i trädgården

Här ska du placera din grönsaksodling

Grönsaker gillar sol, värme och vatten. Placera ditt odlingsland där det är sol största delen av dagen och under öppen himmel så regnet når grödorna. Kan du undvika blåst är det en fördel.

Annons

Så stor ska du göra din nya odling

Börja smått, men på en plats där det går att utöka landet om du vill. Det är enklare att göra landet större till kommande år än att kämpa med en alltför tilltagen köksträdgård första året. Bara ogräsrensningen kan få den mest entusiastiske att ledsna.

Kortast möjliga startsträcka till en egen grönsaksodling stavas pallkragar. De är praktiska och flexibla och passar perfekt om du inte hunnit bestämma placeringen eller hur stor din köksträdgård ska vara.
Kortast möjliga startsträcka till en egen grönsaksodling stavas pallkragar. De är praktiska och flexibla och passar perfekt om du inte hunnit bestämma placeringen eller hur stor din köksträdgård ska vara.

Pallkrageodling är suverän, inte minst för nybörjaren. Starta med en eller två dubbelpallkragar, alltså två kragar på varandra. Djupet av två pallkragar är 40 cm vilket passar de flesta grödor, och jorden håller fukten längre när det inte är så grunt. Då behöver du inte vattna lika ofta.

Enklaste kryddörterna att odla i trädgården

Det allra enklaste att odla – och något alla borde ha i sin trädgård – är kryddörterna. Att ha en egen örtagård är ju hur underbart som helst! Tänker du på vad det kostar att köpa till exempel persilja och gräslök, är det en lysande affär också.

De flesta kryddörter vill ha ganska mager jord, alltså inte så näringrik, och även en jord där vattnet inte står kvar för länge. Läs på om de olika örterna du vill odla och se till att odla kryddor med samma behov på samma plats. Många trivs bra i kruka, varför inte en miniörtagård i krukor vid grillen!

Några av örterna är ettåriga, till exempel dill, persilja, koriander. Samma gäller basilika som är känslig för blåst och kyla. Den odlas bäst i kruka på en varm och skyddad plats där du kan passa den med vatten. Andra örter är perenna, de kommer alltså tillbaka år efter år. Det gäller mynta, salvia, citronmeliss och timjan med flera.

Annons

Rosmarin klarar inte våra vintrar och behöver antingen övervintras frostfritt i kruka, eller så köper nya plantor varje år.

De flesta kryddörter går att så, men finns också som färdiga plantor att köpa i de flesta trädgårdsbutiker. Framförallt de perenna köper man som plantor.Örter som säljs i livsmedelsbutikerna är känsligare att plantera ut eftersom de är uppdrivna inomhus.

Jobba med jorden

Precis som när man till exempel tapetserar eller målar, är ett bra underarbete viktigt när det gäller grönsaksodling. Jorden ska vara fri från ogräs och förbättrad med mullämnen som kompostjord eller stallgödsel, kogödsel på påse funkar bra.

När man tar i jorden ska den kännas mjuk och lucker, så den behöver bearbetas genom att grävas cirka ett spadtag ner och vändas.

Bra grönsaker att odla i trädgården

Tomater behöver en varm, solig och skyddad växtplats. Välj lågväxande busktomater om du odlar på friland.
Tomater behöver en varm, solig och skyddad växtplats. Välj lågväxande busktomater om du odlar på friland.

Här listar vi några relativt lättodlade grönsaker, men den viktigaste grundregeln är ändå att bara odla sådant du och familjen gillar. Det är ingen mening att odla råvaror som inte blir använda.

Väljer du några av de enkla sorterna, kan du unna dig att experimentera och prova någon enstaka svårare sort. Skulle du misslyckas med utmaningen har du ändå några säkra kort att skörda.

Se också till att odla grönsaker som är skördeklara när du kan ta hand om dem. Om de är färdiga att plocka när du är bortrest på semester är det inte mycket lönt.

  • Potatis är såklart härligt i en köksträdgård. Välj potatissorter som blir färdiga tidigt och är resistenta mot olika sjukdomar, då brukar resultatet bli bra.
  • Tomat kan odlas både i växthus och utomhus i kruka eller direkt i jorden. Högväxta sorter är inte lämpliga utomhus eftersom de lätt blåser sönder.
  • Bönor av olika slag brukar vara lätta och även ge mycket. Tänk på att höga sorter behöver stöd. Bondbönor har fördelen att de kan sås tidigt, andra bönor är känsliga för kall jord och bör sås tidigast när jorden är varm i slutet av maj.
  • Bladgrönsaker som sallat, rucola och spenat är tacksamma och kan sås i omgångar under sommaren. Pak choi är bäst att vänta med till i juli annars går den lätt i blom. Spenat kan sås väldigt tidigt och även senare i augusti, den växter bäst när dagarna är korta.
  • Jordärtskocka sköter sig i princip själv. Sätt knölarna i jorden och skörda sedan på senhösten och ända fram till våren. Tänk på att de sprider sig över ett stort område om du inte begränsar ytan. Odla i en pallkrage om du vill ha mycket, eller i en stor nergrävd hink/kruka med öppen botten.

Gödsla och vattna grönsaker

Grönsaker är näringskrävande, de ska ju växa mycket på kort tid.

Känslan att plocka korgen full med nyskördat...
Känslan att plocka korgen full med nyskördat...

Strö ut pelleterat grönsaksgödsel eller hönsgödsel som en grundgödsling några veckor innan du sår eller sätter ut plantor. Sådan gödsel finns att köpa och på förpackningarna står hur mycket man ska använda.

Se sedan till att gödsla flera gånger under säsongen, ta reda på vad som gäller för på de grönsaker du odlar. Gräsklipp runt plantorna avger lite näring under lång tid och håller dessutom fukten i jorden. Potatis ska inte ha för mycket näring, då växer blasten på bekostnad av knölarna.

Se också till att vattna din odling, det behövs mer vatten än du kanske tror. Squash är ett exempel på en törstig gröda.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons