Länsstyrelsen vill ha hjälp att kartlägga svarthuvad snigel
Att svenska trädgårdsägare bekymrar sig för mördarsniglar är ingen nyhet. Alla har sina egna knep och metoder för att bli kvitt farsoten. Nu har ytterligare en främmande snigel dykt upp som man inte vet lika mycket om. Under hösten har exemplar av den svarthuvade snigeln (Krynickillus melanocephalus) konstaterats i såväl Västmanland som Småland.
– Snigeln äter framför allt frukt och grönsaker, så risken finns att det blir stora ekonomiska kostnader om den får spridning här, säger Marie-Louise Fagerström, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland till SVT nyheter.
Tros komma från öst
Snigelexperten Ted von Proschwitz berättar att arten kommer från Kaukasus där den är ett naturligt inslag i faunan. Därifrån har den spridit sig på lite olika håll. Antagligen med människans hjälp.
– Det finns rapporter om den från Östtyskland på 90-talet. Den kom förmodligen dit under DDR-tiden när det fanns personal från Sovjet där. Så det är troligt att människan haft den med från öst med plantor och jord, säger Ted von Proschwitz.
– Sedan har arten dykt upp i Ukraina, Vitryssland, Litauen och Lettland.
Beskrivs som invasiv art
Det är en invasiv art. Det vill säga att den kan sprida sig snabbt och ha en negativ inverkan på den biologiska mångfalden. Av rapporterna att döma så kan snigeln alltså orsaka viss skada genom att den äter av odlade växter i trädgårdar och odlingar.
Ted von Proschwitz betonar dock att det inte rör sig om en ny sorts mördarsnigel.
Naturvårdsverket och Länsstyrelser har dock efterlyst observationer från allmänheten. På så sätt kan man göra sig en bild av befintligt bestånd och förhindra vidare spridning.
– Vi vet ju inte hur mycket ägg den producerar, säger snigelexperten och förklarar att årets vuxna individer förmodligen dött i Sverige vid det här laget.
I de landsändar där det fortfarande är plusgrader kan det dock finnas överlevare kvar.
Snigeln lägger ägg i gropar i marken som de sedan gräver över och det är först i vår som en ny kull kommer upp.
Vill ha in observationer
Annars är signalementet ganska enkelt. Sen har, som namnet antyder, svart huvud, lite ljusare kropp och blir ungefär 4,5 centimeter lång.
Den svarthuvade snigeln har antagligen redan funnits här i några år men det är först nu den har blivit uppmärksammad.
– Det är ju en potentiell skadegörare, säger Ted von Proschwitz.
Hit skickar du bilder på ”din” snigel
Om du har sett en svarthuvad snigel så finns det intresse för observationerna. Bilder och/eller sniglar kan skickas till snigelakuten på Göteborgs Naturhistoriska museum.
Myndigheterna är intresserade av att få in observationen på bild via www.invasivaarter.nu .