Laga underbar rätt med årets rädisor

Rädisa är väldigt nyttigt
Att mumsa rädisor är rena hälsokuren! De är fulla av C-vitamin och zink som bidrar till att stärka immunförsvaret. De innehåller även ämnen som förebygger hjärt-kärlsjukdomar, rensar kroppen från gifter och minska inflammationer.
Då rädisorna växer snabbt är det smart att så i flera omgångar från tidig vår till sen höst. De trivs bäst i halvskugga och gillar mullrik jord. Håll jorden fuktig, annars blir rädisorna små och smakar för starkt. Låter du dem stå kvar i jorden för länge efter att de är klara kan rädisan spricka, bli svampig och få en träig smak.
Ugnsbakade rädisor – recept
Rädisor som bakas i ugn blir söta och lite karamelliserade men behåller samtidigt sin krispighet. Perfekt som tillbehör, en del av en sallad eller på buffébordet. Recept till två portioner.
Du behöver:
1 bunt rädisor, cirka 200 g
2 msk olivolja
1 tsk citronsaft
salt, peppar
eventuellt dill och gräslök till garnering
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Skär bort blasten. Skölj rädisorna och skär i halvor på längden.
3. Lägg rädisorna på bakplåtspapper i en ugnsform. Häll över olivolja, salt och peppar. Vänd runt och sprid ut i formen.
4. Rosta i ugnen i cirka 15 minuter, eller tills rädisorna börjar bli gyllenbruna på kanterna.
5. Lägg upp på ett serveringsfat och pressa över citronsaft. Garnera eventuellt med dill och gräslök.
Visste du att rädisan…
… växer fort, en del sorter kan skördas redan tre veckor efter sådd?
… har sitt ursprung i Asien, men kom till Sverige redan för 400 år sedan?
… var hårdvaluta när pryamiderna byggdes? Då fick arbetarna lön i rädisor, vitlök och lök.
… finns i många former och färger? De kan vara runda, avlånga, och istappsformade medan färgerna kan variera från vitt, rosa och rött till tvåfärgat gult och svart.
… har en storasyster som heter rättika?
Av Monne Ljungberg