Agneta kämpar för att bevara kulturarvsväxterna
Gråärterna växer i långa rader i Agneta Magnussons trädgård i Leksand. De blommar som allra mest i början av juli. Blommorna är färgstarka, plantorna höga och frodiga. Här finns ärtan ’Märta’, ’Sollerö’, ’Rättviksärt’, ’Lokförare Bergfälts Jätteärt’ och många fler.
Detta utgör en spillra av den stora mängd gråärtssorter som odlades vid början av 1900-talet.
Nu ser odlare som Agneta till att det finns en del gamla sorter kvar. Det här är ovärderligt för bevarandet av gamla kulturväxter, liksom arbetet som görs i genbanker, odlarföreningar och med fröinsamlingar.
Läs mer och beställ magasinet här
Kulturväxter viktiga för mångfalden
– Det är livsviktigt att vi tar hand om de gamla kulturväxterna eftersom vi behöver mångfalden som de bidrar med, säger Agneta.
Vi behöver stabila inhemska grönsaker som klarar klimatutmaningarna vi står inför.
– De gamla växterna är pålitliga och ger alltid skördar oavsett väder, även om skördarna inte alltid är jättestora. Dessutom är det spännande med historiska växter. De kan ofta berätta om livet förr och människorna som odlade dem, fortsätter hon.
Arbete för att bevara kulturväxter genom fröodling
Agneta har en bakgrund som natur- och kulturvetare. Hon är ordförande för Föreningen Leksands kulturväxter och har varit ordförande för Föreningen Sesam, som bevarar kulturväxter genom fröodling. Under många år har hon ansvarat för föreningens ärter, över 300 olika sorter. Ungefär 70 av dem är gråärter som alla smakar olika och ser olika ut, omkring 30 sorter har hon själv odlat.
Tåliga grödor som klarar varierande klimat
– Människor har i alla tider valt ut de bästa och godaste och bästa växterna för att odla dem vidare. Resultatet har blivit goda grödor som tål varierande klimat och andra utmaningar, säger Agneta.
Gråärter med vita blommor tog över
Gråärter har odlats länge, det finns svenska fynd så långt tillbaka som till järnåldern. Eftersom ärter är näringsrika har de varit en viktig basföda både för människor och djur. Men under 1800-talet började de modernare sorterna med vita blommor och ljusa fröer långsamt ta över.
Kål, rovor, potatislök, perenner och potatislök
– Jag odlar och bevarar lokala sorter, säger Agneta. De flesta kommer från Dalarna eftersom jag bor här. Det är inte bara ärter jag odlar, även om det är mina favoriter. Här finns bland annat kål, rovor, potatislök, perenner och härligt välsmakande kummin från en fäbod. Plus en massa andra gamla intressanta växter och växter jag fått av vänner. Det är trevligt med en hälsning från dem här. Och jag tar fröer av allt jag kan.
Självsådd vallmo och blåklint
Många av Agnetas växter finns i två parallella rabatter som sträcker sig längs med trädgården kortsida. Här hittar vi balsamblad, åbrodd, björnrot, fläckebolök, rödmålla, vitbetor, buskbönor, sibirisk pion och mycket annat. Självsådd vallmo och blåklint får stanna kvar där de valt att växa. Vi går genom hennes trädgård och närmar oss ’Lokförare Bergfälts Jätteärt’ som verkligen gör skäl för sitt namn. Ärtskidan kan bli 15–20 cm lång. Plantorna är höga och växer mot ett stadigt armeringsnät.
Lokförare Bergfälts Jätteärt härstammar från Ludvika
– Titta så stor den är, säger Agneta och håller fram en ärtskida. Agneta fick ’Lokförare Bergfälts Jätteärt’ 2009 när hon och maken Jan var på besök hos vänner i Bjursås. Med ärtan följde ett brev från 1972. I brevet bad Alida och Efraim Andersson, som fått ärten på 1940-talet, att denna speciella ärt skulle bevaras. Ärten, som kom från lokförare Bergfält, hade varit hos några olika odlare och nu hamnade den hos Agneta.
Populärt att köpa frön på Tradera
Agneta ville veta mer och efter en del detektivarbete hade hon tagit reda på att lokförare Birger Wilhelm Bergfält kom från Ludvika. Han föddes 1890 och dog 1945. Och kanske härstammar hans ärt från sorten ’Grå Jätte’ som såldes i Sverige mellan 1876 och 1930. Det återstår att se, mer detektivarbete pågår. – 2018 hände något oväntat. Lokförarens ärt nådde kultstatus och plötsligt kostade ett enda frö 80 kronor på Tradera. Nu finns ärten att köpa från några fröfirmor till exempel Fröbanken, Nordfrö och Impecta.
Böcker om kulturgrödor
Agneta Magnusson har skrivit tre böcker om att bevara gamla lokalsorter. De handlar om växterna, människorna, odlingen, fröerna, kulturhistoria och kuriosa. Agneta har mycket att berätta. Här knyter hon ihop säcken och delar med sig av mycket hon lärt sig under sitt långa odlarliv.
- Gråärter, rovor och den älskade kålroten, 2019.
- Följ det gröna spåret, 2020.
- Ett evigt odlande – ett årsvarv om vårt gröna arv, 2021.
Lättodlad och ger stor skörd
Men frötillgången är liten än så länge, berättar Agneta. Hennes egen favorit är ärten ’Sollerö’ som är lättodlad och ger stora skördar. Den kan ätas i alla stadier, från skott till spritade ärtor.
– Den är bland de godaste ärtor jag smakat, säger hon. Stora, ljusa och milda i smaken. Den borde verkligen finnas att köpa som lokförarens ärta gör.
Agnetas intresse för kultursorterna kom på allvar 2002 när POM, Programmet för odlad mångfald, uppmanade folk att skicka in fröer från äldre köks- och prydnadsväxter.
Började odla fröer från gamla växter
– Då trillade poletten ner och jag förstod att växter kan försvinna för alltid, säger hon. Jag började medvetet odla fröer från de gamla växterna för att bidra med det jag kan göra. Vi kan aldrig bli för många som odlar gamla kulturväxter. Agneta tycker att framtiden ser hoppfull ut.
– Just nu verkar det som om det finns ett allt större intresse bland yngre människor för kulturarvssorterna. Bland annat ser vi dem som nya medlemmar i Sesam. Det känns lovande.
Tips: Ta egna fröer från baljväxter
- Ärter och bönor är lätta att ta fröer från. De korsar sig inte så du kan ha flera sorter i trädgården med lite avstånd. Undantag gäller för bondbönor där sorterna lätt korsar sig med varandra.
- Odla luftigt för att undvika att växterna drabbas av gråmögel eller insektsangrepp.
- Välj ut några stora och tidiga baljor från friska plantor. Märk ut dem med ett rött band eller liknande så du inte äter upp dina utvalda baljor under sommaren. Välj baljor från flera plantor.
- När plantorna blir gula och baljorna börjar kännas torra skärs plantorna av nere vid marken. Häng dem upp och ned på tork. Om frosten kommer behöver du ta in plantorna även om de inte är helt torra. Men det bästa är att ha plantorna ute länge.
- Först när plantan är riktigt torr ska baljorna tömmas på fröerna.
- Förvara fröerna i burkar.
Undvik F1-hybrider
- Det viktigaste är att skaffa fröer till växter du tycker om. Om de kommer från stora eller små fröfirmor spelar mindre roll.
- Undvik att ta fröer från F1-hybrider, som är korsningar. Avkommorna blir sällan som moderplantan och det är onödigt att slösa tid på att driva upp så osäkra plantor. Det brukar stå på fröpåsarna om det är F1-hybrider.
- Sätt etiketter på dina fröplantor så du håller reda på vilken växt du tagit frö från. Låt etiketten hänga med hela tiden så du inte blandar ihop dina fröer.
- Förvara alla dina fröer i burkar på en torr, mörk och sval plats.
Hummus på gråärter
Gråärter kan gärna användas som kikärter och blir goda som hummus som får en lite nötaktig smak.
Gör så här:
- Blötlägg de torkade ärtorna över natten.
- Häll bort vattnet och koka ärtorna i nytt vatten till de blivit mjuka, cirka 30–40 minuter. Häll bort vattnet.
- Mosa ärtorna lätt. Det får gärna vara bitar kvar i moset.
- Blanda i rapsolja, pressad vitlök, citron, salt och peppar plus andra kryddor om du vill.
Daniel Johansson startade Fröbanken
För tre år sedan jobbade Daniel Johansson och hans fru Maria Löfgren med försäljning av egenodlade ekologiska grönsaker och catering. Men så slog det om när Daniel och några andra köpte in stora kvantiteter frö. Plötsligt började folk höra av sig och ville köpa överskottet. Så startades Fröbanken.
Odla fram kultursorter
– Jag upptäckte den spännande frövärlden – det är fantastiskt roligt och intressant, säger Daniel. Jag började leta och sälja fröer, gärna ekologiska och biodynamiska fröer. Nu har jag odlare som kan hjälpa mig att odla fram kultursorter här i Sverige.
Han tycker att det är viktigt att det finns bra svenskodlade sorter eftersom det ökar mångfalden.
– Och ju fler som odlar de här växterna desto bättre är det. Min plan är att skaffa fler sorter som kan förökas i Sverige.
Kokbönan Signe en favorit i vegetarisk matlagning
Daniel bor med sin familj på en gård i Kvänum.Här odlar de grönsaker till husbehov och gör allt jobb med fröerna från gården. Han har drivit en vegetarisk restaurang tidigare och är mycket intresserad av matlagning.
– Därför är smakerna viktiga för mig och jag letar växter med de egenskaperna. Favoriter är ’Lokförare Bergfälts Jätteärt’ som är lättodlad och jättegod, samt kokbönan Signe som både är god och väldigt användbar i vegetarisk matlagning.
Här finns kulturfröer
Föreningen Sesam verkar för fröodling och beskydd av kulturväxter i Sverige. Som medlem får du tillgång till fröer som föreningens medlemmar delar med sig av. Du förväntas också odla egna fröer som du kan dela med dig av. Perfekt att gå med om du både vill lära dig odla fröer och hitta spännande fröer.
NordGen, Nordiskt genresurscenter har som uppgift att bevara och främja ett hållbart nyttjande av växter, husdjur och skog i alla de nordiska länderna. Varje år kan hobbyodlare beställa fröer och potatis härifrån. Fröerna läggs ut på hemsidan 1 mars.
Runåbergs fröer Säljer främst ekologiska fröer. Företaget startades av Jonny och Barbro Andreasson 1982. Här kan man hitta många kulturarvssorter av både blommor och grönsaker. Har produktion av fröer i Sverige och Portugal.
Nordfrö Företaget drivs av Ove Möller och Linus Hjertkvist som enbart satsar på småskalig fröproduktion i Sverige. De har sju fröodlare runt om i Sverige.
Kinnekullefrö är ett familjeföretag som drivs av Martin Green och har fokus på mångfald. Här odlas fröer till svenska kulturarvssorter. Företaget köper också in och säljer frö från småskaliga europeiska odlare. www.kinnekullefrö.se
Vill du läsa mer om trädgård?
Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här
Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här