Ljuvliga krysantemum – perfekt i krans och bukett
Krysantemum står för kärlek, harmoni, glädje och välstånd enligt inredningsstilen feng shui. Den passar in i ett välbalanserat hem och sägs även ge livet energi och lång livslängd.
Snittblomman i sig är också långlivad och klarar sig fint i 3–4 veckor, särskilt om du ser till att byta vatten ofta. Efter bara någon dag blir vattnet missfärgat och kan dessutom börja lukta, så ta för vana att byta det åtminstone varannan dag.
Från att ha varit en traditionell höstblomma finns den nu året runt och uppskattas i alla typer av dekorationer. Välj ståtliga sorter som ’Deco’ med en stor blomma eller ’Santini’ med många, mindre blommor på samma stjälk.
Kombinera i en vas eller gör en hållbar dekoration. Det blir vackert att titta på samtidigt som krysantemum har en något kryddig doft som sprider sig i rummet utan att störa.
Skötselråd krysantemum
- Krysantemumen har en rak, stabil stjälk där blad och knoppar slår ut utmed stjälken. Ta bort alla blad och knoppar på den del som sätts i vatten. Då är det mindre risk att bakterier frodas i vattnet. Ett rent vatten ger bäst livskraft till snittblomman.
- Ge snittblomman ett långt, snett snitt och sätt ner den i en vas med rumsvarmt vatten. Byt vattnet varannan dag, diska av vasen och skölj eventuellt av stjälkarna också.
- Om stjälken blivit brun längst ner ger du den ett nytt snitt. Plocka bort vissnande blad, så får blomman mer kraft och klarar sig längre.
Krysantemum i historien
- Krysantemum har förekommit i målerier och texter sedan långt tillbaka i tiden. Den har rosats som en glädjens blomma som visar tecken på välfärd.
- Att krysantemum ger ett långt liv lär komma från en kinesisk legend där en kulle vid en liten by var fylld med vilt blommande krysantemum. Blombladen virvlade ner med vinden i den intilliggande floden, vilket gav vattnet en underbar arom som byborna gärna drack av. Många av byborna levde i över hundra år och krysantemum fick rykte om sig att göra både livet och glädjen långlivad
Krans av krysantemum
Detta behöver du till en bordskrans med krysantemum:
- En vattendränkt krans av stickmassa.
- Stora blad, som murgröna, oxel, ek eller annat du kan plocka ute nu.
- Två stjälkar av en mörkröd kvistkrysantemum.
- Två-tre stjälkar kärleksört.
- Tre germini (= mini-gerbera med en diameter på mindre än 8 centimeter).
- Småkvistar med bär och chili.
- En-två rankor små- bladigt vildvin.
Steg för steg: Så gör du en bordskrans av krysantemum
- Se till att stickmassan legat minst en kvart och sugit vatten. Sätt i bladen ovanpå och på utsidan av kransen. Jämnt fördelat, men än behöver stickmassan inte täckas helt. Se till att ge varje stjälk ett snett snitt innan du sticker in den i stickmassan.
- Klipp cirka 5 centimeter långa stjälkar på två stora krysantemum. Här är det extra viktigt att det är sneda snitt. Stick försiktigt ner dem i massan så att de ser ut att sväva rakt över bladen. Tryck inte för hårt i blomman.
- Klipp ner den mörkröda krysantemumen och kärleksörten. Fördela blommorna jämnt runt kransen. Det är fint att gruppera dem två eller tre tillsammans.
- Fyll på med tre germini, även de med cirka fem centimeters stjälk, snett snitt och jämnt fördelat.
- Kransen börjar ta form. Fyll ut med mer grönt och bär av något slag. Här har vi använt rosenripsens blå bär samt knipit av några orange chilikvistar från en krukväxt.
- Nu ska din krans vara fyllig och fin. Avsluta med att lägga en eller två rankor av vildvin eller någon annan skir ranka. Genom att låta rankans stjälk synas förstärks kransen runda form.
- Lägg din krans på ett fat eller direkt på det dukade bordet om det är tåligt. Kom ihåg att fylla på med vatten på fatet var dag, så håller den länge.
Gör en vattenspegel med krysantemum
En vattenspegel på bordet blir ett spännande blickfång.
- Använd ett stort fat, en grund skål eller som här ett fågelbad i metall som basen. Placera det där du vill ha det.
- Fyll på med rikligt med vatten, lägg i några vackra blad och rankor av murgröna.
- Klipp av en stor krysantemum och låt den bli centerblomman. Fyll på med andra blommor, till exempel äldre blommor som nickat eller brutits av.
Vill du läsa mer om trädgård?
Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här
Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här