6 örter och kryddor att odla i kruka

Med kryddorna i kruka kan du lätt flytta runt dem dit de behövs; mellan solplats, matplats, grill och kök. Om man odlar i kruka behöver man vattna oftare än om man odlat på friland, och likaså måste du vattna oftare i en liten kruka än en stor. Driv upp fina plantor från frö, eller köp små som får växa sig frodiga. Kryddor trivs bäst i soligt och skyddat läge.
Ta sticklingar
Att föröka kryddor med sticklingar är ett smart sätt att få fler av växten. Lavendel och rosmarin kan man lätt ta sticklingar av. Klipp av och sätt i vatten medan du förbereder krukorna. Både lavendel och rosmarin vill ha sandigare jord så blanda själv eller köp medelhavsjord. Vattna jorden.
Ta ett toppskott på 10–15 centimeter och dra av bladen nedtill och stick ner några sticklingar i varje kruka. Ställ krukan i skugga. Efter ungefär tre veckor börjar kryddorna att bilda rötter.
Plantera om
Har du frösått kryddor eller köpt små plantor som vuxit till sig och krukorna börjar bli för små, är det dags att plantera om dem i något större kruka. Använd planteringsjord så de får lite näring. Klipp bort visset material och vattna jorden innan du stoppar ner kryddan.
6 örter och kryddor att odla i kruka
1. Mynta
Det finns en uppsjö av olika myntaväxter. Liksom alla myntaväxter är shiso, eller bladmynta, vacker för ögat och perfekt att dekorera mat med. Den smakar mynta åt basilikahållet med lite koriandersmak och passar fint till fisk. Varför inte göra en egen myntahörna hemma med olika myntasorter i kruka?
2. Kyndel
Att ha en större plantering av en kryddväxt ser härligt ut och blir som en stor bukett. Kyndel har kallats fattigmanskryddan då den användes ymnigt av allmogen, är både mycket aromatisk och vacker med sitt buskiga uttryck. Den vill stå skyddad och få mycket sol. Kyndel är flerårig men får gärna täckas under vinterhalvåret med till exempel granris.
Tips! Krydda bönrätter med kyndel, den har en pepprig och het smak som passar fint till.
3. Gurkört
Gurkörten har ätbara blad och stjärnformade blommor som båda smakar gurka. Växten är perfekt att ha i en fräsch sallad. Örten är ettårig men självsår sig lätt och älskas av bina. Den har använts som botemedel mot bland annat reumatism och feber. Man kan göra te och olja av örten och den går att frysa och torka.
Te på gurkört
Plocka några blommor och lägg i en kopp. Slå på hett vatten och låt dra i 5–10 minuter. Plocka upp eller sila blommorna och teet är klart.
Tips! Frys in de vackra blommorna i iskuber och använd i drinkar.
4. Timjan
Kryddtimjan växer som en liten rufsig kudde och både blomman och bladen kan användas i matlagning. Smaken tar med dig till sol och medelhavsvärme. Örtsalt på kryddtimjan Kryddsalt är ett perfekt sätt att spara sommaren på.
Gör så här:
Skörda örten när det är torrt väder och skaka bort eventuella kryp. Repa av bladen från stjälkarna. Blanda lika delar timjan med grovt havssalt och bred utblandningen på en bricka. Ställ i en torr miljö till det känns helt torrt. Om du vill kan du mortla blandningen. Häll upp i burk och njut under vintern.
5. Lavendel
Få örter är så älskade som lavendel. Och den kommer i flera varianter. Köp många små plantor eller fröså rikligt så att det blir en större mängd att sätta på balkongen eller gräva ner i trädgården. Lavendel gillar lite sandigare jord. Den härliga doften gör att den är perfekt att använda torkad i lavendelpåsar till garderoben, eller som eterisk olja.
6. Salvia
Salvia kan man odla för sitt vackra bladverks skull. Grågröna, mjuka och lite ludna blad gör den speciell bland kryddorna. Salvia vill inte ha för mycket vatten, så se till att krukan har bra dränering. Vattna sparsamt men se till att växten får mycket sol.
Foto: Lina Eidenberg Adamo, TT
Tack till Ulriksdals Handelsträdgård