Krukväxter som boostar hälsan
Ananas växer i rosetter
Ananas, Ananas comosus, från mitten av plantan kommer blomsterkolven, som utvecklar sig till en frukt. Växer i rosetter och blommar efter ett till två år. När blomningen är över kommer aldrig nya blommor i samma rosett. Istället bildas sidorosetter som ger nya blommor. Vill stå varmt och ljust – men kan få brännskador av stark sommarsol. Vintertid något svalare och ljust. Vattna regelbundet, låt torka upp lätt mellan gångerna. Överskottsvatten får inte bli stående, då ruttnar rötterna. Vattna även i bladrosetten. Näringsvattna fyra till fem gånger på sommaren. Stänglarna håller i månader och de rosa högbladen drar verkligen blickarna till sig – blomningen är dock blygsam och syns som blålila prickar. Efter blomning är det svårt att få den att blomma om, men det går att ta sticklingar – små avläggare, eller miniplantor som växer kring moderplantan.
Calathea kommer från Sydamerika
Calathea växer i djupet av den sydamerikanska regnskogen, njuter därför av hög luftfuktighet och jämnt fuktig krukjord. Öka luftfuktigheten runt plantan genom att duscha den då och då – tänk på att använda regnvatten för att undvika kalkfläckar på bladen. Ge näring under tillväxtsäsongen. Trivs i rumstemperatur året om, och gärna i lite skugga, precis som i skogen. Undvik drag.
Blomsterananas bör torka upp mellan vattningarna
Blomsterananas, Aechmea fasciata, en lättskött, iögonfallande växt med dekorativa blad. I mitten av denna rosett kommer de häftiga stänglarna med rosa högblad. Ljus växtplats, men undvik direkt sol. Trivs i våra varma och torra bostäder. Kan stå svalare vintertid, men inte under 15°C. Låt det alltid vara lite vatten i bladrosetten, krukjorden bör få torka upp lätt mellan vattningarna. Näringsvattna 4–5 gånger under sommaren.
Rosettkrassula klarar uttorkning
Rosettkrassula, Crassula orbicularis, är en lite ovanlig krassula med täta bladrosetter och små, vita blommor på smäckra stänglar. Suckulent växt och klarar därför uttorkning, men vattna ändå regelbundet och låt torka lätt mellan gångerna. Komplettera med flytande näring under sommarhalvåret. Trivs på ljus växtplats i rumstemperatur. Lätt att dela i rosetter från moderplantan.
Fjädersparris kan få svartröda blad
Fjädersparris, Asparagus plumosus, en elegant ormbunksliknande växt som får meterlånga rankor när den trivs. Dessa är vackra att använda i buketter. Trivs i ljus till halvskugga, gärna i badrummet med hög luftfuktighet. Låt torka lätt mellan vattningarna. Duscha gärna på bladen. Får vita stjärnformade blommor som kan ge svartröda bär med frön. Dessa kan sås när de är mogna, men du kan också dela plantan vid omplantering.
Läs mer och beställ magasinet här
Vippjasmin kan klättra på spaljé
Vippjasmin, Jasminum polyanthum, en slingrande växt med stänglar upp till 1,5 meter, låt dem hänga fritt eller bind upp dem på en spaljé. Får vita blommor i vippor som doftar mycket. Rumstemperatur med mycket ljus, gärna sol, men undvik söderfönster sommartid. Hög luftfuktighet och vill ha vatten regelbundet, undvik att jorden torkar ut helt. Näringsvattna en gång per vecka. Beskärs på våren efter blomning. Kan stå utomhus under sommaren fram till första nattfrosten. Låga nattemperaturer stimulerar knoppsättningen.
Arons skägg trivs i svalare temperatur
Arons skägg, Saxifraga stolonifera, har dekorativa bladrosetter med långa trådar med babyplantor. Dessa kan planteras i egna krukor. Gör sig bra i hög kruka eller ampel. Håll jorden jämnt fuktig utan att den blir för blöt. Tillsätt halv dos näring i vattnet en gång per vecka mars–september. Omplanteras vid behov i krukväxtjord med sand. Vill stå ljust/halvskugga, absolut inte i direkt sol. Tillhör ett släkte av alpina växter, vill därför inte ha för varmt, trivs i rumstemperatur eller något svalare, särskilt vinterhalvåret.
Paradisträd vill stå ljust - gärna i söderfönster
Paradisträd, Crassula ovata, kan bli tämligen gammal och ganska stor. Har plantan stått svalt vintertid kan den blomma med ljusrosa, nästan vita, stjärnformade blommor på våren. Suckulent med köttiga, glänsande mörkgröna blad, som ibland kan ha röda kanter. Vill stå mycket ljust, gärna i ett söderfönster. Klarar värme bra, men kan stå svalt, 6–8 grader vintertid. Vattnas sparsamt, låt jorden torka. Tillsätt halv dos näring i vattnet en gång i veckan april–augusti. Vid omplantering använd en kaktusjord eller en vanlig krukväxtjord med sand i.
Silvergrevillea behöver jämn fuktighet
Silvergrevillea, Grevillea robusta, har mörkgröna, flikiga blad med silverfärgad undersida och är mycket dekorativa. Kan blomma med guldgula, borstlika blommor, men tyvärr sällan. Trivs i ljust läge, men inte i stark sol. Håll jorden jämnt fuktig, aldrig blöt. Ge krukväxtnäring för gröna växter i svag dos i vattnet vår–höst. Trivs i rumstemperatur och uppskattar utelivet om sommaren.
Så planterar du om dina växter
Tidig vår börjar en ny växtsäsong med gradvis ökad vattning och med näringstillskott. Dessutom kan många krukväxter behöva ny jord och kanske också en större kruka.
- Lyft plantan ur krukan, ta bort som mycket jord som möjligt utan att skada rötterna.
- Bottna med lecakulor för att förbättra dräneringen, fyll på med lite jord över dessa. Placera plantan i krukan så att den hamnar på rätt höjd, fyll på med jord runt om – se till att plantan hamnar rakt. Tips! Ska du placera en stödpinne eller spaljé är det bra att göra detta innan du fyller på jord – för att undvika att skada rötterna.
- Tryck till jorden så att plantan står stadigt, vattna. I samband med omplanteringen kan du också dela plantan om du önskar det. Vänta någon vecka innan du gör ev beskärning, om det är en växt som klarar detta.
Gröna växter ger bättre psykisk och fysisk hälsa
Gröna plantor är inte bara vackra att se på – de ger också ett bra inomhusklimat. Det finns fördelar med växter för både fysisk och psykisk hälsa visar forskning vid Sveriges Lantbruksuniversitet
- Några växter anses så bra att de kallas luftrenare, eftersom de fångar upp oönskade gaser som formaldehyd och bensen och omvandlar dem till ofarliga ämnen.
- När luftfuktigheten ökar motverkas statiskt elektricitet.
- Växterna hanterar den klassiska fotosyntesen – tar upp koldioxid som vi människor andas ut och avger syre som vi andas in.
- Forskning visar att du mår bättre om du omger dig med grönska som sprider lugn och trivsel.
- Det är påvisat att stressnivåerna sjunker om du omger dig med grönt.
- Den som har mycket växter hemma, söker sig oftare ut i naturen.
- Om du drabbats av ångest eller är deprimerad är det däremot viktigt att söka professionell hjälp inom vården.
Vill du läsa mer om trädgård?
Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här
Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här