Gör krukväxterna redo för våren – expertens bästa tips
Det är alltid lika härligt att få göra vårfint bland krukväxterna. Och kanske pynta lite med någon ny ljuvlig växt. Det finns mycket kul att göra, som att stamma upp en krukväxt. Här berättar jag om hur man gör med en pelargon, men det går att använda samma teknik på alla krukväxter som går att stamma upp.
Ta skott och så växter på våren är perfekt. Ge dig själv och dina vänner nya plantor. Att skaffa sig tillgång till färska örter genom att odla dem på fönsterbrädan är härligt. Pröva att plantera persilja, gräslök och basilika. De är lätta att lyckas med nu när ljuset kommer. Du kan sätta örterna du köpt i mataffären i en kruka med jord, äta och njuta!
Att göra just nu:
- 1 Plantera om krukväxterna som behöver det. De flesta växter ska inte planteras om varje år utan kan vänta tills de fyller ut krukorna med rötter. En del unga växter som växer kraftfullt i början vill ha ny jord och nya krukor varje år. Håll koll.
- När ljuset kommer tillbaka är det dags att öka vattningen och ge växterna näring. Vattna inte för mycket. Inga växter vill stå i ständigt genomvåt jord och de flesta växter vill torka upp lätt mellan vattningarna.
- Många växter ser lite skruttiga ut efter vintern. Ta bort fula växtdelar och beskär dem om det verkar behövas.
- Ta sticklingar och sätt dem i såjord för att rota dem. Det är bättre för växten än att rotas i vatten.
- Så krukväxter är spännande. Nu är tiden här. 6 Duscha växterna, och ta gärna som vana att duscha dem då och då. Det mår de allra flesta växter bra av.
3 favoritväxter
Doftpelargon
Har både fina blad och doftar härligt. Den här sorten heter ’Fragrans’ och doftar muskot. Andra sorter kan till exempel dofta ros, choklad, mint eller citron.
Åderblad
Så vacker med sina bladnerver som har en annan färg än bladen! Nerverna är oftast röda eller vita. Växten blir ca 10 cm hög och trivs i halvskugga.
Palettblad
Har blivit omåttligt populär på senaste tiden. Och det är välförtjänt. Den finns i många härligt färgsprakande varianter och är lätt att sköta. En riktig hit både inne och ute.
Sköta om primulan
Fråga: Jag älskar primulor på våren. Det ger en underbar vårkänsla att ha dem inne i kruka. Hur sköter jag dem på bästa sätt? Och kan jag plantera ut dem när de blommat över?
Svar: Se till att vattna dem regelbundet utan att ge dem så mycket vatten att de står surt. Om primulorna börjar sloka av torka har de svårt att hämta sig och bli fina igen. Ställ dem svalt och inte för ljust. Viktigast är att inte ställa dem nära ett element eller i direkt solljus. Låt dem stå en bit in i rummet eller i ett fönster med svagt ljus. De primulor som säljs som krukväxter tidigt på säsongen har korsats fram för att producera stora, färggranna blommor. De klarar kanske inte av att planteras ut, men du kan försöka.
Stamma upp pelargonen
Fråga: Jag har sett en fantastiskt fin uppstammad pelargon i en trädgård. En sådan vill jag ha. Hur går det till?
Gör så här:
- Välj ut ett skott som växer uppåt på plantan du vill stamma upp. Du kan också starta processen från ett nyplanterat skott.
- Stötta skottet med en pinne för att det ska växa rakt och fint.
- Ta bort blad på stammen så att det bara är toppbladen kvar. Ta sedan efter hand bort nya skott och blad som växer ut på stammen.
- När plantan blivit så hög som du vill ha den ska den toppas. Efter att du toppat plantan kommer stammen inte bli högre.
- Nu väljer du hur ditt träd ska se ut. Toppa skotten som kommer i kronan så blir den tät och buskig. Om du låter skotten växa fritt får pelargonen en kaskadform. Du kan använda den här metoden på alla växter du vill stamma upp.
Rädda monsteran
Fråga: Bladen på min monstera får bruna kanter. Det ser illa ut. Vad kan det vara för fel? Och vad ska jag göra åt det? Gillar den stora och härliga plantan.
Svar: Det kan bero på för mycket vatten, drag eller brist på ljus. Och det här hänger ihop. Det är ljuset som gör att plantan växer. Om den står för mörkt och inte växer är det lätt att ge den för mycket vatten och näring för att den ska växa. Så om din monstera står för mörkt, ge den en ljusare placering eller en växtlampa. Fundera också på om du vattnar den för mycket. Eller står den kanske för dragigt?
Spara örterna
Fråga: Jag har ofta undrat om jag inte kan plantera om och spara till exempel gräslök och basilika som jag köpt i livsmedelsbutiken. Funkar det?
Svar: Det går jättebra. På våren kan du plantera örterna i kruka och ställa dem på fönsterbrädan. Efter ett tag kommer de ta fart och börja växa. Plantera dem i en kruka som är minst dubbelt så stor som den örten stod i. De enklaste örterna att spara är gräslök, basilika och persilja.
Ärtor på tråd
Fråga: Kan jag föröka mina fina ärtor på en tråd? Mina kompisar vill gärna ha skott från den. Hur gör jag?
Svar: Du kan göra på två sätt. Antingen kan du klippa av ett skott 10 cm från toppen. Klipp alldeles under ett blad. Ta bort en del blad, lämna kvar 4–6 stycken. Stick ner stjälken i en kruka såjord. Plantera om när växten rotat sig.
Eller så kan du klippa av en bit ranka. Lägg den ovanpå fuktig jord i en kruka. Tryck till rankan mot jorden. Då kan nya rötter bildas på växten.
Finaste växten
Fråga: Klockmalva är en av de finaste krukväxter som finns. Men hur ska jag sköta den?
Svar: Klockmalvan kallas också blomsterlönn eller rumslönn. Den vill ha jämn fuktighet, men inte för blöt jord. Ge svag näringslösning vid varje vattning under sommarhalvåret. Den vill stå i ett öster- eller västerfönster på sommaren. Ställ den svalt och ljust på vintern, gärna i 10–15 grader. Beskär växten på våren om du inte vill att den ska dra iväg och bli jättestor.
Klibbigt och otrevligt
Fråga: Jag har upptäckt att en del blad på min orkidé är klibbiga och att det finns klibb på fönster och fönsterbräda också. Kan den ha drabbats av löss?
Svar: Du har antagligen sköldlöss på din planta. De gillar orkidéer. Det första du ska göra är att sätta den drabbade orkidén i karantän, det vill säga flytta bort den från andra växter. Kolla att inga andra växter drabbats av lössen. Gör rent på fönsterbrädan och i fönstret. Beväpna dig med tålamod. Det kan ta tid att bli av med angreppet.
Börja med att torka bort lössen från plantan. Blanda en såplösning av 0,5 dl såpa och 1 l vatten. Doppa en tops i lösningen och torka bort alla löss du ser med den. Spruta sedan med en såpspritlösning av 0,1 dl T-sprit röd, 0,2 dl såpa och 1 l vatten. Spruta växten med den 5–6 gånger med 7–10 dagars mellanrum. Om du ser några djur på plantan, plocka genast bort dem och håll koll även efter behandlingen så inga djur dröjer sig kvar. Om angreppet på växten är riktigt allvarligt föreslår jag att du slänger plantan direkt.
Växten för badrummet
Fråga: Det är fint med blommor i badrummet. Mitt saknar fönster, finns det ändå växter som kan trivas där?
Svar: Inga växter tycker om att stå i ett rum utan ljus för länge. Men om du väljer en växt som inte är för ljusberoende, till exempel garderobsblomma, fredskalla, gullranka eller ampellilja kan du göra såhär: Skaffa två exemplar av växten och låt den ena stå i badrummet och den andra i fönstret några veckor. Låt sedan växterna byta plats så den som stått mörkt kan återhämta sig på fönsterbrädan innan det är dags för den att stå i badrummet igen. Det klarar de här växterna alldeles utmärkt.
Toppa avokadoplantan
Fråga: Barnen och jag har dragit upp en avokadoplanta ur en kärna. Nu är frågan om jag kan toppa den så att den förgrenar sig?
Svar: Det går bra. När plantan blivit så hög som du vill ha den kan du toppa den ovanför ett blad. Då kommer den att bryta nya skott i bladvecket. Bäst är att toppa växten på våren eller försommaren. De nya skotten kommer också att bli stora så räkna med att du behöver korta in dem också. Avokadon vill ha en sval och ljus vintervila.
Vinterhängig oxalis
Fråga: Min oxalis med röda blad mår inte bra efter vintern, men verkar ändå leva. Hur ska jag ta hand om den nu?
Svar: Den här oxalisen vilar över vintern, men på våren är det dags för den att vakna upp igen. Den växer från rhizomer som ser ut som små koraller. Ta upp dem ur jorden och plantera om dem så tar växten fart och blir fin igen.
Nya plantor av blad
Fråga: Jag har hört att man kan föröka saintpaulia med blad. Hur går det till?
Svar: Det går utmärkt att föröka saintpaulior med blad. Börja med att bryta av ett friskt blad från en planta. Skär av det så det får en jämn snittyta och stjälken blir ca 5 cm lång. Sätt ner bladet i en liten kruka med såjord. Var försiktig så att bladstjälken inte bryts. Bladet ska luta bakåt så att det vinklas som det gjorde på plantan det kom ifrån. Vattna och sätt krukan i en plastpåse, som blir ett litet drivhus för växten. Plastpåsens öppning ska vara uppåt. Stötta påsen med ett par blompinnar så att den inte faller ner över växten. Förslut påsen. Se till jorden hålls fuktig. Bladsticklingen ska stå ljust men inte i direkt sol. Nu är det bara att vänta. Efter en eller två månader dyker nya små blad upp i krukan. Låt dem växa till sig i minst en månad innan du tar upp dem ur jorden. Nu har det antagligen bildats ett par små plantor vid bladstjälken. Bryt isär dem försiktigt och sätt dem i krukor med vanlig krukväxtjord.
Foto: TT