Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Kransar, buketter och arrangemang med kärleksört

02 sep, 2021
author Pernilla Nilsson
Pernilla Nilsson
En bukett med kärleksört och en vacker höstkrans med blomman.
Lättskött, vacker och alldeles underbar! Kärleksörten har många strängar på sin lyra. Här får du fina hösttips där denna tuffa, tåliga charmör tar plats i såväl krans och bukett som på det dukade bordet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kärleksört är en populär växt – både för sin charmiga bullighet och för att den är så lättskött och tålig, en mycket användbar perenn med många fördelar. Dessutom är den en uppskattad bi- och fjärilsmagnet.

Blommar på sensommaren och står fin fram till frosten och pryder sin plats hela vintern utan att krokna. En växt för torra lägen eftersom den är extremt torktålig.

Kombinera kärleksört i olika färger

Kärleksört i olika färger i ett vackert bordsarrangemang.

Vilken mångfald! Kärleksört finns i många olika färgställningar. Här har vi lekt med tonerna från ljust rosa till mörkt vinrött och bundit en rund bukett där kärleksörten får spela huvudrollen. Rama in med ormbunke och murgröna för skön trädgårdskänsla.

Så gör du höstens snyggaste kransBrand logo
Så gör du höstens snyggaste krans

Duka med kärleksört

Bordsdukning med ett knippe kärleksört på varje fat.

Ett par kärleksört på varje fat blir vackert när du dukar till fest. Den kraftiga stjälken lagrar vätska, så blomman tål en kväll utan vatten. Välj en med mörk stjälk, till exempel ’Matrona’, för fin effekt.

Annons

Plantera kärleksört i kruka

Kärleksört klarar sig fint i kruka.

Kärleksört klarar sig fint i kruka. Det är bara till att gräva upp ur landet och plantera i valfritt kärl. Perfekt om du vill lyfta fram din växt till entrén och njuta av blomsterglädjen varje dag. Kärleksörten har tjocka blad som håller fukten väl. Bäst trivs den i torrt och soligt läge.

I trälådan ser du ’Munstead Red’ – mångas favorit.

Använd kärleksört i maten

Smaksätt maten med kärleksört.
OBS! Tänk på att blommor du köper i butik kan vara besprutade även om växten i sig inte är giftig.

Krydda med kärleksört! Såväl blommor som blad av kärleksört är ätbara. Plocka i trädgården och strö rosa blomknoppar över salladen.

Annons

Kärleksört lockar till sig pollinatörer

Kärleksörten 'Iceberg'.

’Iceberg’ är namnet på denna kinesiska kärleksört som blommar vackert i vitt. Lika tålig och lättodlad som andra kärleksörter och dessutom en viktig bi- och fjärilsväxt.

Liten kärleksört i kruka

'Cauticola Pink' är en liten variant av kärleksört.

’Cauticola Pink’ är en söt liten variant av kärleksört. Passar lika bra på trädgårdsbordet som i rabatten där du önskar en låg, kuddformad planta. Eller slå in i vaxat papper och ge som present.

Annons

Så får du fler kärleksörter av din planta

Dela kärleksört

Kärleksört är tacksam och enkel i rabatten. Den blir lätt en stor planta och eftersom den är så tålig är det bara att sätta spaden i den om du vill ha flera. Plantorna delas bäst på våren och får växa till sig över sommaren på sin nya plats.

Ta sticklingar av kärleksört

Det är enkelt att ta sticklingar på kärleksört. Om du haft en bukett har du säkert sett att de ofta får rötter i vasen – bara att plantera i kruka för tillväxt innan den placeras i rabatten. Du kan också ta en stjälk och dela upp i mindre delar, med minst ett bladpar per del. Ta bort alla blommor och knoppar och stick i kruka med lätt jord.

Då ska du ta sticklingar av kärleksört

Du kan föröka kärleksört med sticklingar i stort sett året om men det lyckas bäst från slutet av april till oktober/november.

Så hittar du rätt kärleksört

Saknar du kärleksört i trädgården och inte hittar den i plantskolan, håll utkik efter unika sorter bland snittblommorna i din blomsterbutik – eller sök bland ställen som erbjuder självplock av blommor.

Bygg vildvuxen bukett med kärleksört

Vild bukett med bland annat kärleksört, höstanemon och dahlia.

Samla trädgårdens alla favoritblommor i en stor vas eller kruka till ett magnifikt blickfång. Kärleksörten ger tyngd åt skir höstanemon, blomstermorot och formstark dahlia.

Annons
Tricket för att göra denna bukett är att använda någon form blomsterfakir eller blomhållare. Vi satte en enkel glasburk inuti krukan, fyllde med vatten och la på en blomhållare i keramik.
Tricket för att göra denna bukett är att använda någon form blomsterfakir eller blomhållare. Vi satte en enkel glasburk inuti krukan, fyllde med vatten och la på en blomhållare i keramik.

Att bygga en bukett på detta vis är enkelt. Du sticker i blomma efter blomma och kan prova dig fram tills du är nöjd med resultatet. Vissnar en blomma före de andra är det bara att ta bort och byta ut. På så vis får du en både hållbar och föränderlig bukett.

Kärleksört håller länge som snittblomma.
Kärleksörten ger långvarig blomsterglädje. Som snittblomma håller den i flera veckor. Se till att byta till friskt vatten då och då.

Kom ihåg att skära långa snittytor så att växterna får lätt att suga upp vatten. Använd helst inte sax, då pressar du ihop stjälkens porer.

Annons

Bind krans med kärleksört – steg för steg

En höstkrans av kärleksört.

Höstens härligaste krans binder du med kärleksört som bas. Använd halmstomme och mixa med fröställningar och inslag av grönt. Resultatet blir en välkomnande krans som håller sig fin riktigt länge ute i den fuktiga höstluften.

Material till en höstkrans av kärleksört.

Hållbar höstkrans med kärleksört: Detta behöver du

  • Halmstomme
  • Grön bindtråd
  • Sax eller sekatör
  • Växter. Vi använde kärleksört som bas och blandade upp med rankor av vintergröna, fröställning av klematis och blandade torkade blomknoppar.

Så här binder du en krans med kärleksört

  1. Samla ett knippe kärleksört med cirka fem centimeter stjälk.
  2. Fäst tråden och bind på plats utmed halmstommen. Tänk på att täcka även in- och utsida med växter.
  3. Gör likadant med ett nytt knippe där du även mixar in övrigt växtmaterial. Låt det nya knippet täcka stjälkarna på det första.
  4. Fortsätt på samma sätt hela varvet runt. Dölj de sista stjälkarna under första raden av växter.
  5. Avsluta med att fästa tråden. Häng upp eller lägg kransen på ett vackert fat.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons