Karl Fredrik på Eklaholm: 10 tips med julstjärnor
Den 12 december firas Julstjärnans Dag runt om i hela Europa, en tradition ända sedan början av 1800-talet. Då var Joel Poinsett, en amerikansk ambassadör och passionerad botaniker, stationerad i Mexiko. Där upptäckte han vildväxande julstjärnor och till hans ära gav man växten namnet Poinsettia, vilket fortfarande är julstjärnans namn i många länder.
Samplantering av julstjärnor
Gör stora arrangemang av julstjärnor som du kombinerar med exempelvis murgröna och eukalyptus. Detta lyfter fram blommans skönhet ytterligare.
Se också: Titta in hos Karl-Fredrik på Österlen
Julstjärnan finns i handeln redan i oktober som höststjärna, men högsäsongen är från slutet av november och under december. Anses oftast vara en typisk slit-och-släng blomma, men efter jul behåller många julstjärnan som en grön växt.
För att blomma igen behöver den 14 timmars obruten natt och ljusa dagar i 6–7 veckor. De röda bladen är högblad, de verkliga blommorna är små, gula och sitter i mitten av högbladen. Tänk på att julstjärnor inte tål kyla och bör vara ordentligt inslagna från affären. Köp aldrig exemplar som stått ute.
Karl-Fredrik på Österlen: Julstjärnan är suverän som snittblomma
När du klipper stjälkar som snittblomma måste stjälkänden förslutas för att förhindra att den mjölkaktiga saften flödar ut. Doppa snittytan i kokande vatten eller bränn den över ett stearinljus. Detta förlänger dessutom blommans håll- barhet upp till fjorton dagar.
Obs! Tänk på att den mjölkvita saften kan vara irriterande på huden, skölj händerna noga.
Karl-Fredrik på Eklaholms 10 tips med julstjärnor
Blomsterkreatören på Eklaholm, Karl-Fredrik Gustafsson älskar julstjärnor och har tagit dem till sitt hjärta. Här är hans bästa tips för den charmiga diva som julstjärnan är.
- Julstjärnor är ett måste till jul för mig. Jag vill ha det maffigt, gärna stora och flergreniga i en stor kruka på golvet, inte plottrigt i fönstret. Ju större kruka, desto lättare är det att sköta dem, för då håller de fukten. Mitt råd är, att hellre satsa på en stor, än många små.
- Köp svenskodlat! Plantorna har varken stressats eller drivits upp för hårt. Istället har de fått växa i egen takt och må bra i sin kruka.
- Packa in dina nyköpta julstjärnor i butiken som ömtåligt gods. När du kommer hem, låt dem vara kvar i papperet någon timme så att de långsamt vänjer sig till temperaturen inomhus.
- Julstjärnor blir vackra i samplanteringar, men undvik andra blommande som konkurrerar. Satsa istället på klassiskt grönt som murgröna och slideranka. Silvergirland håller bra inomhus och blir också en utmärkt kompis i krukan. Och mossa så klart! Särskilt kuddmossa blir snyggt.
- Det blir också effektfullt om du kompletterar julstjärnor med lärkgrenar, mossa och kottar. Ett lika enkelt som underbart arrangemang är mörkröda julstjärnor i en korg, stick sedan ner grenar från nobilisgran vid sidorna.
- De nya nyanserna i aprikos och kanel passar utmärkt till inredningens övriga röda och vita julfärger.
- När julstjärnor är på väg att blomma över – eller om någon stjälk råkat brytas av – använder jag dem gärna som snitt. En julstjärna i en bukett är effektfullt och ger julkänsla, på direkten.
- När du använder julstjärnor som snitt behöver du stoppa flödet. Spola riktigt varm vatten på stjälkarna, eller bränn dem, vilket är mest effektivt.
- Sorten Valentino, som är lite krusig, får ofta en stängel. Den är dessutom extra hållbar som snittblomma.
- Ett år hade jag enbart minivaser i granen med små julstjärnor som snitt. Det var mycket effektfullt och gav en fantastisk julkänsla. De höll konstigt nog också väldigt länge, trots att det var dragigt.
Bildspel: Nya vackra julstjärnor
I bildspelet nedan kan du se nya spännande sorters julstjärnor!
Tips: Så sköter du din julstjärna
Placering: Mycket ljust, men inte i full sol. Ljust läge ger bättre färg på högbladen.
Temperatur: Både höga och låga (under 15°C) temperaturer kan orsaka bladfall. Undvik kyla och drag helt.
Bevattning: Håll jorden lätt fuktig med ljummet vatten, undvik kallt. Vattna igenom jorden ordentligt, låt sedan torka upp lätt, men får aldrig torka ut helt.
Gödning: Näring är inte nödvändigt. Om växten sparas efter säsongen kan en svag dos växtnäring tillföras varje vattning.