Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Karl Fredrik på Eklaholm: 10 tips med julstjärnor

17 nov, 2020
author Anette Frennessen
Anette Frennessen
Julstjärnan är julblomman nummer ett, i stark konkurrens med hyacint och amaryllis. Denna skönhet har krav på tillvaron, och kan du knepen blir du rikligt belönad. Karl-Fredrik på Eklaholm ger sina 10 bästa tips för denna stjärna med strålglans.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den 12 december firas Julstjärnans Dag runt om i hela Europa, en tradition ända sedan början av 1800-talet. Då var Joel Poinsett, en amerikansk ambassadör och passionerad botaniker, stationerad i Mexiko. Där upptäckte han vildväxande julstjärnor och till hans ära gav man växten namnet Poinsettia, vilket fortfarande är julstjärnans namn i många länder.

Samplantering av julstjärnor

Flera olika sorters julstjärnor, samplanterade med eukalyptus och murgröna.
Flera sorters julstjärnor i ett generöst arrangemang.

Gör stora arrangemang av julstjärnor som du kombinerar med exempelvis murgröna och eukalyptus. Detta lyfter fram blommans skönhet ytterligare.

Se också: Titta in hos Karl-Fredrik på Österlen

Titta in hos Karl Fredrik på ÖsterlenBrand logo
Titta in hos Karl Fredrik på Österlen

Julstjärnan finns i handeln redan i oktober som höststjärna, men högsäsongen är från slutet av november och under december. Anses oftast vara en typisk slit-och-släng blomma, men efter jul behåller många julstjärnan som en grön växt.

För att blomma igen behöver den 14 timmars obruten natt och ljusa dagar i 6–7 veckor. De röda bladen är högblad, de verkliga blommorna är små, gula och sitter i mitten av högbladen. Tänk på att julstjärnor inte tål kyla och bör vara ordentligt inslagna från affären. Köp aldrig exemplar som stått ute.

Annons

Karl-Fredrik på Österlen: Julstjärnan är suverän som snittblomma

En vit julstjärna som snittblomma under en lupp.
En vacker glaskupa ger extra fokus på julstjärnan. Lägg den vackra blomman på en mjuk bädd av mossa.

När du klipper stjälkar som snittblomma måste stjälkänden förslutas för att förhindra att den mjölkaktiga saften flödar ut. Doppa snittytan i kokande vatten eller bränn den över ett stearinljus. Detta förlänger dessutom blommans håll- barhet upp till fjorton dagar.

Obs! Tänk på att den mjölkvita saften kan vara irriterande på huden, skölj händerna noga.

Karl-Fredrik på Eklaholms 10 tips med julstjärnor

Blomsterkreatören på Eklaholm, Karl-Fredrik Gustafsson älskar julstjärnor och har tagit dem till sitt hjärta. Här är hans bästa tips för den charmiga diva som julstjärnan är.

  • Julstjärnor är ett måste till jul för mig. Jag vill ha det maffigt, gärna stora och flergreniga i en stor kruka på golvet, inte plottrigt i fönstret. Ju större kruka, desto lättare är det att sköta dem, för då håller de fukten. Mitt råd är, att hellre satsa på en stor, än många små.
Julbordet dekorerat med julstjärnor.
Effektfullt på buffébordet. Skålarna står på rad med en julstjärna i varje. Likörglasen är dekorerade med en näpen lärkkotte.
  • Köp svenskodlat! Plantorna har varken stressats eller drivits upp för hårt. Istället har de fått växa i egen takt och må bra i sin kruka.
Annons
  • Julstjärnor blir vackra i samplanteringar, men undvik andra blommande som konkurrerar. Satsa istället på klassiskt grönt som murgröna och slideranka. Silvergirland håller bra inomhus och blir också en utmärkt kompis i krukan. Och mossa så klart! Särskilt kuddmossa blir snyggt.
Dukning med julrosor.
Extra inbjudande för middagsgästerna. Lägg en julstjärna vid varje kuvert tillsammans med en hälsning från naturen, här en sirlig silversprejad bräkenkvist.
  • Det blir också effektfullt om du kompletterar julstjärnor med lärkgrenar, mossa och kottar. Ett lika enkelt som underbart arrangemang är mörkröda julstjärnor i en korg, stick sedan ner grenar från nobilisgran vid sidorna.
  • De nya nyanserna i aprikos och kanel passar utmärkt till inredningens övriga röda och vita julfärger.
  • När julstjärnor är på väg att blomma över – eller om någon stjälk råkat brytas av – använder jag dem gärna som snitt. En julstjärna i en bukett är effektfullt och ger julkänsla, på direkten.
Vit julstjärna med kottar och murgröna i en svart kruka.
Naturmaterial som kottar och mossa är snyggt som dekoration i krukan tillsammans med julstjärnan, här i sällskap av slingrande murgröna.
  • När du använder julstjärnor som snitt behöver du stoppa flödet. Spola riktigt varm vatten på stjälkarna, eller bränn dem, vilket är mest effektivt.
Annons
  • Sorten Valentino, som är lite krusig, får ofta en stängel. Den är dessutom extra hållbar som snittblomma.
Röda julstjärnor matchas med snövita kaffekoppar.
Dags för kaffet! Julröda stjärnor och snövita kaffekoppar – mer behövs inte. En doftande kanelstång på varje servett blir pricken över i.
  • Ett år hade jag enbart minivaser i granen med små julstjärnor som snitt. Det var mycket effektfullt och gav en fantastisk julkänsla. De höll konstigt nog också väldigt länge, trots att det var dragigt.

Bildspel: Nya vackra julstjärnor

I bildspelet nedan kan du se nya spännande sorters julstjärnor!

Tips: Så sköter du din julstjärna

Placering: Mycket ljust, men inte i full sol. Ljust läge ger bättre färg på högbladen.

Temperatur: Både höga och låga (under 15°C) temperaturer kan orsaka bladfall. Undvik kyla och drag helt.

Bevattning: Håll jorden lätt fuktig med ljummet vatten, undvik kallt. Vattna igenom jorden ordentligt, låt sedan torka upp lätt, men får aldrig torka ut helt.

Gödning: Näring är inte nödvändigt. Om växten sparas efter säsongen kan en svag dos växtnäring tillföras varje vattning.

Annons