Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Josephine har skapat en blommande oas – inspirerad av engelska trädgårdar

03 jun, 2023
author Kerstin Holmberg
Kerstin Holmberg
Josephine i sin trädgård och en gul ros
När Josephine flyttade till Sverige ville hon anlägga en engelsk trädgård. Hon misslyckades, eftersom hon inte hade koll på att klimatet i Sverige är bistrare än i England. Några år av lärande och många döda växter senare har hon skapat en blommande oas.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För ungefär trettio år sedan var Josephine Hiller på en Sida-kurs i Stockholm. Hon arbetade på handels- och industridepartementet i Filippinerna och kursen handlade om kvalitetssäkring. Lennart Hiller var en av föreläsarna och tycke uppstod mellan honom och Josephine.

– Det tog ett tag innan vi blev ett par, säger hon. Det kändes som ett stort steg att flytta till Sverige. Jag funderade och funderade.

Till slut hamnade hon i Lennarts rosa hus i sommarstugeområdet Kalkudden utanför Mariefred. Huset låg på en platt obrukad gräsmatta. Från början kändes förändringen i livet inte jättestor för Josephine. Hon hade rest mycket i sitt jobb och nu följde hon med Lennart på hans resor som konsult för Sida. Tills hon tröttnade på det.

Se också: 7 fridlysta blommor du inte får plockaBrand logo
Se också: 7 fridlysta blommor du inte får plocka

– Jag ville stanna i Sverige och bestämde mig för att skapa en trädgård. Jag ville ha något som bara var mitt eget och inte vara beroende av Lennart. En del av resorna med honom hade gått till Storbritannien och där hade jag sett så många vackra trädgårdar med fina växter som inte alls liknar dem vi har på Filippinerna.

Så nu köpte Josephine trädgårdsböcker på engelska.

– Än hade jag inte lärt mig tillräckligt mycket svenska för att kunna läsa böcker på det språket. Och så gick det som det gick, säger Josephine och skrattar.

Josephines trädgård med buxbom

Annat klimat i Sverige

Hon hade ingen aning om att klimatet i Storbritannien och Sverige inte var likadant. Så hon skaffade massor av växter som hon tyckte var fina, grävde rabatter och planterade. Efter vintern hade väldigt många växter dött. De var inte härdiga nog att klara det svenska klimatet.

Annons

– Jag fick ta reda på vad som klarar av att växa här. Det var mycket att förstå och lära, och tog minst fem år innan jag fick någorlunda koll på odling i Sverige.

Josephine jobbade på målmedvetet. Hon gick med i trädgårdsföreningar, lyssnade på föredrag, besökte trädgårdar och började läsa trädgårdsböcker på svenska. Förutom att lära sig massor om växterna behövde hon också förstå hur jorden skulle förbättras och dräneras, och vilka skadedjur som finns och hur de ska hanteras.

– Första gången jag satte tulpaner fick jag en chock. Först blev jag så glad när de gröna bladen tittade upp ur jorden. Så en morgon var alla borta. Jag satte mig ned och grät. Jag fattade ingenting. Sedan fick jag veta att det var rådjuren. Nu gräver jag ned krukor med tulpaner i jorden på hösten. När våren kommer gräver jag upp dem och ställer dem på altanen. Dit kommer inte rådjuren.

Josephine Hiller

Josephine Hiller

Gör: Församlingsassistent i Mariefred

Var: Kalkudden utanför Mariefred

Trädgård: 1 900 kvm

Zon: 2

Favoritväxter: Rosor och formklippt buxbom

Läste engelska trädgårdsböcker

Josephines mest lästa trädgårdsbok är engelsk: Royal horticultural society´s A-Z of garden plants (DK Millennium M). Den läste hon i så fort hon hade tid. Hon skaffade växterna hon kunde odla och drömde om andra vackra. Hon tar fram gamla vällästa exemplar av det två volymer tjocka verket.

– Jag sög i mig innehållet. Och jag lärde mig växternas vetenskapliga namn för att kunna hitta dem i Sverige. Nu är det annorlunda när så mycket går att hitta på nätet.

Inspirationen från Storbritannien märks tydligt. Här finns mycket formklippt buxbom, generösa rabatter och rosor som klänger på staket och pergolor.

– Jag tycker mycket om engelsmännens perennrabatter som de kallar ”borders” och det formklippta. När Lennart och jag kom till trädgårdar och plantskolor på våra resor letade han alltid upp fiket och sa att jag kunde titta på odlingar och växter tills jag var klar. Han väntade. Han tyckte det var vackert, men kunde inte intressera sig lika länge som jag.

Josephines trädgård
Click toEn vit staty pryder den skuggiga delen av trädgården. Här trivs funkia, rododendron, ormbunkar och buxbom. Busken är en Enkianthus cernuus.

Lär sig hela tiden

Hemma är det Josephine som gjort trädgården, planerat, valt växter och designat allt. Lennart har kört växter, jord och redskap, samt beställt hjälp när det behövts med till exempel trädfällning och större grävjobb. Han njöt av det Josephine skapat. För några år sedan blev Lennart sjuk. Josephine och han planerade då att flytta från sitt rosa hus till en lägenhet i Mariefred. Men just när de skulle sälja huset dog Lennart.

Annons

– Det var mycket sorglig men inte oväntat. Och nu är jag glad att jag har min trädgård kvar. Den betyder mycket för mig.

När Josephine bodde i Filippinerna var hon inte intresserad av trädgård och odling. Hennes mamma hade orkidéer som fick växa på träden.

– Det var verkligen annorlunda där. Till exempel är ju dahlior, rosenskäror och tagetes perenna. Det insåg jag när jag kom på besök efter några år i Sverige. Här har rosor och formklippt buxbom blivit hennes absoluta favoritväxter. Hon har minst 150 olika sorters rosor, mest Austinrosor. De klippta buxbomerna är ungefär 90 till antalet. De trängs med perenner och sommarblommor i rabatterna och ger form och stadga till hela trädgården. Lavendel vill hon ha överallt. Rosor kan hon tänka sig fler av och att klippa buxbom tänker hon inte sluta med.

– Men det är ju en del av charmen med trädgård. Att man lär sig och hittar på nytt hela tiden. Det verkar aldrig ta slut.

Josephines trädgård
I trädgårdens mitt växer en stor formklippt buxbom. I rabatterna runt den finns vallmo och många rosor.

Engelska trädgårdar har varit en stor inspirationskälla för Josephine – här tipsar hon om tre som hon gillar:

1. Levens Hall i norra England.

Trädgården är full av stora formklippta växter, en del är drygt 300 år gamla och har hållit formen genom århundradena.

2. Sissinghurst Castle Garden.

Vita Sackville- Wests världsberömda trädgård i södra England. Den består av många fantastiska, färgstämda trädgårdsrum.

3. Abbey House Gardens.

En stor, älskad trädgård i Malmesbury i landskapet Costwolds. Här finns bland annat 3 000 rosor i vackra planteringar med andra blommor.

Josephines tips

  • Använd hassel som växtstöd. Skörda grenar på hösten och låt dem torka under vintern. När våren kommer kan du bygga växtstöd av dem. Anpassa till växten du ska stödja.
  • En del perenner blommar igen om du klipper ned dem efter blomning. Det blir fint.
  • Det är viktigt att sätta rätt växt på rätt plats. Flytta växter som inte trivs.
  • Välj växter så att det blommar från vår till höst. Och välj växter som får fina höstfärger.
  • Anteckna vad du gör och vilka planer du har. Flytta växter på hösten när du minns var de stod och var du vill sätta dem.
  • Besök andras trädgårdar; det är en stor källa till inspiration och kunskap.
Annons