Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

John Taylor tipsar: Så väljer du rätt spade för rätt jobb

06 sep, 2021
author Anni Jähde
Anni Jähde
Se inte grävandet som ett arbete utan som ett träningspass, peppar John. Själv gillar han att gräva – men med bra redskap såklart.
Se inte grävandet som ett arbete utan som ett träningspass, peppar John. Själv gillar han att gräva – men med bra redskap såklart.
En bra spade gör det tunga grävjobbet lättare och skonar din kropp. John Taylor guidar bland olika spadtyper, tipsar om vilka du ska satsa på och förklarar varför till exempel trampkanten är viktig att syna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

John Taylor gillar att gräva. Och han gillar spadar. Tur är väl det – som trädgårdsmästare är det enorma mängder jord han ska förflytta från en plats till en annan.

– Jag har planterat 400 träd i år så jag inser vikten av en bra spade, säger han och skrattar.

Men spaden är ett av de viktigaste trädgårdsredskapen även för en vanlig trädgårdsägare som därför ska satsa på kvalitet både när det gäller stora och små spadar.

John förklarar att det behövs olika spadar för olika typer av arbeten, men även för olika jordar.Förr hade man betydligt större spadar än idag med bredare blad. Då handlade grävandet verkligen om ett grovarbete. Grävning av ett grönsaksland kunde nästan liknas vid plogning.

På besök i trädgårdsmästaren John Taylors kolonilottBrand logo
På besök i trädgårdsmästaren John Taylors kolonilott

– Folk var vana vid kroppsarbete och de var starka. Man klarade att hantera mer vikt på spadarna och därför var bladen större. Trädgårdsspadarna har utvecklats och har idag mindre blad, skaften är inte sällan i metall och en del är ergonomiskt utformade för att belastningen på kroppen ska minska.

Annons

John Taylor: Så ska en bra spade vara

– Först och främst ska den vara bekväm att hålla i, betonar John. Känn efter hur spadens tyngd och balans funkar för dig. Det är helt och hållet personligt, men tänk på att det adderas tyngd med jorden du tar upp på spaden.

Välj även spade efter den jordmån du har i trädgården. Är jorden lätt och sandig räcker det med en lite mindre, och inte så tung spade. Har du en tung lerjord behövs en tyngre, kraftig spades hjälp att forcera jorden.

Spaden från Spear & Jackson, ett klassiskt engelskt märke, har John haft i minst 15 år. Den är kort, något John föredrar i den lätta jord han oftast gräver i.
Spaden från Spear & Jackson, ett klassiskt engelskt märke, har John haft i minst 15 år. Den är kort, något John föredrar i den lätta jord han oftast gräver i.

Spaden ska vara vass samt stabil och ”styv” i skaftet så den inte böjs eller knäcks när du bänder för att gräva. Ett lätt skopat blad hjälper till att få upp jorden, ungefär som en slev i köket.

Svagaste delen på en spade är där bladet fästs i skaftet, framför allt mellan ett metallblad och träskaft. Numera görs en del spadar helt i metall vilket ökar hållbarheten.

– Men metallskaft blir kalla, påpekar John. Se därför till att det finns ett gummiskydd på skaftet som isolerar något mot kylan. Ett träskaft är alltid behagligt att hålla i men se då till att det finns starka nitar i fästet till bladet. Träskaftet behöver också oljas in då och då. Torkar det kan det bli glapp vid fästet.

Annons
En rejäl trampkant på spaden är viktigare än du tror. Det finns spadar där trampkanten är förlängd utanför bladet så att du får ordentlig plats med hela foten: Mycket bra!
En rejäl trampkant på spaden är viktigare än du tror. Det finns spadar där trampkanten är förlängd utanför bladet så att du får ordentlig plats med hela foten: Mycket bra!

Kontrollera också att eventuella svetsningar på bladet är välgjorda och täta. Längden varierar mellan olika spadar. Generellt sett är ett kort skaft att föredra vid grävning i lättare jordar medan längre skaft fungerar som en hävstång om jorden är tung och grävningen är jobbig.

– Handtaget är superviktigt, säger John. Känn så du får ett bra grepp, har du stora händer får handtaget inte vara så smalt att det skaver handen. Du ska kunna röra handen helt fritt.

Tips på spadar för olika tillfällen

Vi har hittat fyra spadar som är perfekta för bland annat trädgårdsarbete och plantering.

Fiskars trädgårdsspade

Fiskars trädgårdsspade

Den här spetsiga spaden är gjord för hårda, steniga jordar. Den är ergonomisk utformad och lätt att gräva ner i marken med. Läs mer och köp här.

Annons

Spade i rostfritt stål

Spade i rostfritt stål

Spaden är till för allmän grävning och arbete i trädgården. Spaden kommer från varumärket Spears & Jackson. Läs mer och handla här.

Hopfällbar spade

Hopfällbar spade

Den här spaden är gjord för campare och bergsbestigare. Tack vare bladet går det lätt att gräva och sticka i marken. Läs mer och köp här.

Annons

Planteringsspade

Planteringsspade

Den här spaden är till för plantering och omplantering i bland annat blomlådor, krukor och rabatter. Läs mer och köp här.

Det är möjligen lätt att avfärda de små planteringsspadarna som mindre viktiga – de säljs ju lite överallt, nästan som slit och släng-produkter, ibland till löjligt låga priser.

Men John sätter bestämt ner foten: planteringsspadarna är väldigt viktiga redskap!

– Jag använder dem otroligt mycket till allt möjligt och har alltid med mig en i fickan när jag är ute i trädgården. Ska du gräva upp en liten fröplanta, sätta en tagetes, ta upp ett ogräs… då är planteringsspaden där snabbt till hjälp.

Så här är bästa sättet att gräva med en planteringsspade. Då skonar du handleden.
Så här är bästa sättet att gräva med en planteringsspade. Då skonar du handleden.

Köp alltid kvalitet, betonar John, och helst ett par olika typer. En bred för till exempel småplanteringar och en smal till lökar och att ta upp rotogräs med. Satsa gärna på trähandtag eftersom de är sköna att hålla i.

Annons

John Taylors bästa grävtips

  • Gräv inte allt på en dag. Ett par kvadratmeter åt gången räcker, det sparar kroppen och humöret.
  • Gräv tillsammans med någon. Det blir roligare och går snabbare om du tar hjälp av en vän eller släkting.
  • Gräv i rätt tid. Försök tajma så det inte är för torrt (=hårt) och inte heller för blött (=tungt).
  • Gräv precis innan plantering. Jorden hinner torka om det går för lång tid mellan momenten.
Rejäla nitar eller bra svetsning krävs där olika delar sätts samman.
Rejäla nitar eller bra svetsning krävs där olika delar sätts samman.

Praktiska tips med spadar – John Taylor tipsar

Sköt om bladet

  • Spadens blad behöver ses över ibland så det inte rostar. Ta för vana att torka av jord och fukt efter användning och olja in det någon gång per år.Slipa eggen med en metallfil efter ett par år, eller tidigare om du använder spaden där det är mycket sten. Det är en otrolig skillnad att gräva med vass spade!
Vilken typ av spade ska man välja? John Taylor tittar närmare på olika sorter, förklarar vad de används till och hur en bra spade ska vara.
Vilken typ av spade ska man välja? John Taylor tittar närmare på olika sorter, förklarar vad de används till och hur en bra spade ska vara.

Skära gräskanter

  • Det finns speciella redskap för att skära gräskanter, men en vass spade med rak kant går också bra. En sådan spade är även utmärkt att dela perenner med.

Var rädd om fötterna!

  • Något man sällan tänker på är trampkanten, alltså där du sätter foten och trycker till när spaden ska ner i jorden.

– Kanten får inte vara för klen eller smal, säger John. Då får du ont i foten efter ett tag. En bra idé är också att ha ordentliga arbetsskor med ett trampskydd (metallskena) i sulan om du ska gräva mycket. Absolut inga flip-flops när du gräver!

Annons

John Taylor testar spadar – se recensionerna här

Trädgårdsspade, spetsig

Spade, Gardol/Bauhaus.

Beskrivning: Kraftig spade med metallskaft och spetsat blad.

Johns kommentar: En trädgårdsspade med spetsigt blad behövs främst om du har riktigt tung och kompakt jord, typ styv lerjord. Även bra om du måste gräva vintertid, eftersom den lättare kommer igenom jorden. Kan också vara en fördel att använda om det är mycket rötter i jorden. Den här storleken på blad (28x19 centimeter) är lagom, större behövs inte. En allroundspade som funkar till allt.

Detta exempel: Gardol/Bauhaus

Trädgårdsspade, teleskop

Teleskopspade, Gardena.

Beskrivning: Ergonomisk spade med stort handtag, ovalt skaft i metall och teleskopfunktion som kan få totallängden att variera från 106 centimeter till 126 centimeter.

Annons


Johns kommentar: Formen på skaftet känns bra att hålla i och teleskopfunktionen är en fiffig lösning, även om alla mekaniska funktioner har en risk att gå sönder. Men det är en generös tanke – familjemedlemmarna kan ju ställa in sin egen bekväma grävhöjd. Ett stort handtag är skönt, inte minst för mig som har så stora händer, och det är bra att kunna hålla med båda händerna också.

Detta exempel: Gardena Ergoline Teleskopspade

Planteringsspade, halvrund

Halvrund planteringsspade, Gjordnära.

Beskrivning: Rak, kraftig planteringsspade i rostfritt stål med ett träskaft av ask. Skaftet enbart 73 centimeter långt.

Johns kommentar: Ett träskaft känns bra att arbeta med, och så är ju en sådan här även spade väldigt vacker. När ett träskaft är i ett stycke med handtaget är det bra med förstärkning så handtaget inte splittras – på den här spaden sitter förstärkningsnitar på kritiska platser. Ett rakt eller halvrunt blad är bra att använda i sandiga, lätta jordar men funkar egentligen överallt. Bra att dela plantor med också.

Annons

Detta exempel: Gjordnära

Ergonomisk trädgårdsspade

Ergonomisk trädgårdsspade, Fiskars.

Beskrivning: Kraftig spade med metallskaft. S-format skaft för bättre ergonomi, även handtaget är utformat för att belastningen på kroppen ska minska.


Johns kommentar: När de ergonomiska spadarna kom för 10–15 år sedan var jag lite skeptisk, men nu har jag jobbat mycket med den här varianten och tycker de är bra. Det här är en bra allroundspade, robust och rejäl.

Detta exempel: Fiskars Trädgårdsspade Ergonomi

Planteringsspade, bred

Röd planteringsspade, Nyby.

Beskrivning: Handredskap. Normalbredd på bladet. Hela spaden är i ett stycke, av metall och lackat.

Annons

Johns kommentar: En bred planteringsspade är till för plantering av små växter men också bra till allt möjligt i trädgården där man snabbt behöver gräva några tag i jorden. Den här modellen är klassisk och finns lite överallt, men är bara till för väldigt enkla arbeten i lätt jord. Dessvärre är det lätt att man får bladets spetsar i handen om man glider på handtaget.

Detta exempel: Nyby

Planteringsspade, träskaft

Planteringsspade med träskaft.

Beskrivning: En liten spade med totallängd på 120 centimeter, bladet 16x12 centimeter.


Johns kommentar: Det här är en kompletteringsspade som till exempel kan användas för lätt arbete i pallkragar eller små grävjobb, som plantering av perenner, där jorden är lätt och väl bearbetad.

Detta exempel: Karlstad redskap 8AP

Perennspade

Perennspade från Fiskars.

Beskrivning: Lackat träskaft och smalare blad än en vanlig allroundspade. Rak kant.

Annons

Johns kommentar: En lite nättare spade är bra i de lägen där det är trångt och man inte kommer åt riktigt – men spaden måste ändå vara kraftig nog att gräva med. Med ett sådant här smalare blad kommer man fint in mellan växter. Perfekt om man ska plantera inne i en rabatt där det blivit ett tomrum. Här finns också en lagom tyngd som gör den lätt att gräva med.

Detta exempel: Fiskars Classic Perennspade

Planteringsspade, smal

Planteringsspade, smal

Beskrivning: Handredskap. Smalt blad i metall och trähandtag.

Johns kommentar: En smal planteringsspade är till för lökplantering i första hand men kan användas till allt möjligt. Ett långt träskaft är bra och skönt att hålla i. Se till att det är en bra spets på spaden, det underlättar.

Detta exempel: Weibulls

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons