John Taylor testar häcksaxar – se favoriterna här
Har du buskar och häckar är en manuell häcksax snabb och smidig att jobba med, samt ger fina snitt. Men vilken av alla modeller ska man välja?
Vi har bett John Taylor att titta närmare på nio manuella häcksaxar och även att ge sina bästa tips kring vad man ska tänka på när man ska köpa häcksax.
– Grunden är att man inte ska behöva ta i för mycket med en häcksax. Att klippa häcken ska vara en behaglig syssla, säger John.
Som trädgårdsmästare har han otaliga löpmeters häckklippning i blodet och vet hur en bra sax ska kännas. För det är just känslan i redskapet som är viktig. För hans egen del gäller att den är enkel och robust.
– Det är alltid en personlig sak med trädgårdsredskap och beror på många faktorer, säger John.
Din längd och styrka har betydelse, liksom hur många häckar och buskar du har. Ju mer du ska klippa desto viktigare är valet av häcksax.
– Den måste kännas bekväm när du håller i den, såväl grepp som tyngd och balans. Tyngden behöver inte vara en nackdel utan kan snarare vara en hjälp.
– Det gäller att hitta den optimala tyngden för dig, säger John. Är häcksaxen för lätt ger den dig ingen kraft och har du mycket att klippa blir det jobbigt. En tung sax med vass egg ger ett ordentligt schvung i klippet, men du ska orka med den.
Lyssna också på ljudet och känn på dämpningen – väl så viktigt när man klipper mycket. Be personalen i butiken att få prova häcksaxen. Det sitter ett säkerhetsskydd på som behöver öppnas om du ska ha en chans att testa dem.
John provar häcksaxarna på ligusterhäcken som omgärdar hans kolonilott, på en lärkhäck och på låga häckar av idegran. Som sig bör med manuella häcksaxar är det de nya späda skotten som klipps.
El- eller batteridriven häcksax används till häckar som till exempel ska kortas ner, smalnas av eller föryngringsbeskäras och där grenarna är grova. Den som har väldigt mycket häck eller är lite svagare i armarna kan också ha god hjälp av el- eller batterisax.
Så klipper du med häcksax så att kroppen mår bra
När du arbetar med häcksaxen gäller det att vara så snäll som möjligt mot kroppen. Vänd på saxen för att klippa lågt ner och för att formklippa. Det finns häcksaxar med teleskopfunktion där handtagen förlängs. Det ger en större klippradie men du har inte samma kontroll och det kan fresta på axlarna att jobba så.
John Taylor: Så underlättar du häckklippningen
John har två tips för att underlätta häckklippningen: Håll saxen vass och klipp i rätt tid. Han själv klipper hellre två gånger per säsong än att klippa en gång i för tjocka grenar.
Och Johns förtjusning över välklippta häckar går inte att ta miste på.
– Se det inte som ett jobb utan som ett träningspass – och ett konstprojekt. Det finns inget finare än en välklippt häck, det är en prydnad för hela trädgården. Häckklippningen är lite av årets höjdpunkter för mig!
Därför har häcksaxen ett jack i bladet
De flesta saxarna har ett blad längst in på bladet där man kan klippa grövre grenar. En fiffig och praktisk detalj som hjälper vid klippningen, tycker John.
John Taylor testar häcksaxar: Här är trädgårdsmästarens favoriter
PowerGear HSX92, Fiskars
Pris: Ca 689 kronor.
Vikt: 808 gram.
Beskrivning: Beläggning på bladen för att undvika friktion. Ovala handtag. Utrustad med en mekanik som ska ge mer kraft i klippet. 25 års garanti.
John tycker: Den här saxen är lätt och bekväm att arbeta med och väldigt välbalanserad, och det är saxens stora fördel. Men man måste öppna den ganska brett för att kunna utnyttja hela bladet. Mekaniken är en svag punkt som kan slitas med tiden.
NatureCut, Gardena – bra val
Pris: Ca 219 kronor.
Vikt: 860 gram.
Beskrivning: Vågslipade blad som ska göra att växten inte glider ur saxen. Beläggning på bladen som ska undvika att de blir klibbiga. Runda handtag av trä. 25 års garanti.
John tycker: Känns som en gammaldags, gedigen häcksax. Den gör sitt jobb bra. Enkel design och därmed också enkel att jobba med – så ska det vara. De vågade bladen är intressanta, men det är troligen först efter mycket klippning som man märker att de är till nytta. De runda trähandtagen är sköna att hålla i och saxen har en väldigt bra vinkling.
For_Q, Hornbach – bra val
Pris: 299 kronor.
Vikt: 1180 gram.
Beskrivning: Vågslipade blad som ska göra att växten inte glider ur saxen. Ovala handtag. 10 års garanti.
John tycker: En ganska tung sax men här gillar jag tyngden eftersom den hjälper till att ge ett bra klipp. Känns gedigen och enkel. ”Keep it simple” – det är alltid bra. Har ett bra klippljud, det tycker jag har betydelse. Det ska höras att jag klipper men det får absolut inte blir för högt.
Häcksax, Plantagen
Pris: 229 kronor.
Vikt: 850 gram.
Beskrivning: Ovala handtag.2 års garanti.
John tycker: Oj vilket störigt ljud, i längden skulle man behöva hörselskydd! Den har också dålig dämpning, det kan vara en anledning till ljudet. Saxen är inte vinklad tillräckligt för att man ska kunna klippa ”omvänt”, vilket man måste kunna göra många gånger.
PRO KR-1000, ARS – John Taylors favorit
Pris: Ca 1 295 kronor.
Vikt: 780 gram.
Beskrivning: Längden på bladen är förhållandevis korta. Stötdämpande buffertar. Utbytbara blad. Smala ovala handtag.
John tycker: Det här är en favoritsax som jag använt i många år. Men den skiljer sig lite mot de övriga i testet och ska användas främst för finklippning. Den består enbart av metall med bra stötdämpning och lätta handtag där man kan hålla långt in för att komma nära det man klipper, eller längst ut för mer kraft.
White HS53, Fiskars – bra val
Pris: Ca 479 kronor.
Vikt: 610 gram.
Beskrivning: Beläggning på bladen som ska undvika att de blir klibbiga. Utrustad med en mekanik som ska ge mer kraft i klippet. Ovala handtag.
John tycker: Den här tycker jag om – så lätt och enkel! Kanske är den för lätt och ger i längden inte den kraft som behövs. Men för mindre klipp-arbeten är den väldigt smidig. Här är en mekanik som kan försvaga saxen, men det är en enkel mekanik och jag har egentligen inget emot den.
HS-G, Wolf Garten
Pris: Ca 590 kronor.
Vikt: 1280 gram.
Beskrivning: Länkutväxling som ska ge bättre kraft. Stötdämpande buffertar. Möjligt att spänna bladen med en ratt. Runda handtag i trä. 10 års garanti.
John tycker: En ganska bra konstruktion men jag blir lite konfunderad över länkutväxlingen och hur den får bladen i saxen att röra sig, nästan asymmetriskt. Stötdämpningen är bra, den skonar kroppen. Ratten som man spänner bladen med är en detalj som är svår att förstå, det finns ingen beskrivning, och det finns risk att den går sönder. Sköna trähandtag.
Gardol 22’’, Bauhaus – John Taylors favorit
Pris: 279 kronor.
Vikt: 875 gram.
Beskrivning: Möjligt att spänna bladen med en ratt. Ovala handtag.15 års garanti.
John tycker: Wow! Den här känns riktigt bra för mig. Ger ett bra grepp och jag gillar saxens vinkling och balans – till och med ljudet är härligt. Ratten som man spänner bladen med är en detalj som är svår att förstå och beskrivning saknas. Det finns risk att ratten går sönder.
EnergiCut 2-in-1, Gardena
Pris: Ca 599 kronor.
Vikt: 1170 gram.
Beskrivning: Med en knapp kan saxen ändras till två olika lägen – större rörelseomfång för mer kraft, samt lättare snabbklippning av tunna kvistar. Vågslipade blad som ska göra att växten inte glider ur saxen. Beläggning på bladen som ska undvika att de blir klibbiga. Runda handtag. 25 års garanti.
John tycker: Den här häcksaxen ger ganska mycket motstånd, och man ska inte behöva ta i när man klipper. Den är dessutom förhållandevis tung med en obalans i att den är framtung. Saxen har mycket detaljer, det finns alltid en risk att de kommer att slitas.
Så gjorde John Taylor testet av häcksaxar
- Det är enbart manuella häcksaxar som ingår i testet. De är testade på en normalhög ligusterhäck och en låg idegranshäck.
- John Taylor har tittat på material, design, hur de känns att arbeta med, greppet och stabiliteten, samt hur väl de klipper. Häcksaxarna är inte testade under längre tids användning.
- Häcksaxarna kan köpas över nätet, i trädgårdsbutiker, byggvarubutiker med flera. Priserna är cirkapriser och kan variera.