Lästips: Videotips för din trädgård Höstträdgård Perenner Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Växtzoner

Höstfint vid entrén med silver och blått i krukan

18 aug, 2017
author Allers redaktion
Allers redaktion
Praktklocka och oktoberaster lyser upp mot den mörkgrå väggen. 
Duka fram säsongens växter på ett bord vid entrén – ett enkelt sätt att sätta stämningen året om. Här är höstbordet dukat i svala toner.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vackra höstbordet

Tricket för att skapa bra balans på ett arrangemang är att variera krukstorleken och att placera växter och krukor på olika höjd.

Den svarta krukan till vänster en samplantering i blått och silver med praktklocka, oktoberaster och slingrande silvernjurvinda. Bakom den står en praktklocka och himalayaen, Juniperus squamata, i en mindre kruka som lyfts upp för att få lite höjd. Silvergirland och perenn ljung i varsin björkkruka. Väggen är dekorerad med jakttroféer, en barkklädd krans och lärkgrenar.

Praktklocka. Med sin rikliga blomning är praktklockan tacksam i höstplanteringen. Även de luftballongsliknande knopparna är dekorativa. Kan planteras ut i rabatten inför vintern.

Oktoberaster. Har ett trevligt kompakt växtsätt som passar bra i kruka. Här en ljuvligt blå variant i serien Victoria. Finns i flera färger – vit, rosa, vinröd och lila.

Fleråring ljung och silvergirland. 
Fleråring ljung och silvergirland. Foto: Linda Eriksson
Se också: Så beskär du trädgårdshortensia på rätt sättBrand logo
Se också: Så beskär du trädgårdshortensia på rätt sätt

Flerårig ljung. Står fin i kruka hela vintern om man är noga med vattningen på hösten innan kylan kommer. Calluna vulgaris, som den heter på latin, finns många fina sorter, bland annat en limefärgad variant. Denna heter Skyline Stockholm.

Annons

Silvergirland.  Håller stilen hela hösten och vintern med  sina silverskimrande spretiga grenar. Ett bra tips är att köpa den redan på våren och plantera i en kruka. Då hinner den växa till sig rejält och blir riktigt stor och fin lagom till höstplanteringarna.

Råd för plantering & skötsel

  • Plantera höstväxterna tätt i krukan om du gör en samplantering, i det svala vädret växer de inte nämnvärt.
  • Vattna noga vid plantering och efter det vid behov.
  • Skydda med fiberduk om det blir frost. Första nattfrosten kan komma ganska tidigt, men har du skyddat dina växter kan du njuta av dem betydligt längre. Dagarna är ofta varma långt in på hösten.

Vi mötte Blomsterfrämjandet och fick mer höstinspiration. Missa inte Malin Hidesäters tips om cyklamen!

Läs också:

Skön stämning med höstväxter i kruka

Snyggt och smart i höstkrukan

Finaste höstkrukan – flera sorters ljung

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons