Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Höst i Årets trädgård 2020 – titta in på Skogsbacken

12 okt, 2020
author Kerstin Holmberg
Kerstin Holmberg
Vidjehortensia i Årets trädgård 2020.
Bollamporna matchar vidjehortensian 'Anna-Belles' fluffiga blommor. De röda rönnklasarna är pigga färgklickar.
I Johannas trädgård är hösten särskilt vacker. Den lyser av vita, gula, gröna och röda nyanser. Många av växterna är valda för att skapa ett fantastiskt fyrverkeri av färger.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är en bit in i oktober. Och det är höst på riktigt. I Johanna Antonssons trädgård blommar hortensiorna överdådigt, röda rönnbär lyser i träden och höstsilveraxens vita blomspiror svävar över rabatterna. Trots årstiden och flera frostnätter sprakar Johannas trädgård av färg.

Se också: Odla i pallkrage: från start till sådd

Odla i pallkrage: från start till såddBrand logo
Odla i pallkrage: från start till sådd

Den är en magisk oas i backen upp mot skogen där berget går i dagen. Trädgården ligger nära havet, på Älgö i Stockholms skärgård. Närheten till vattnet gör att höstarna här blir långa och växterna håller sig fina.

Årets trädgård är brant och välfylld

Trappor och gångar kantade med prydnadsgräs, vidjehortensior, funkior och ormbunkar går hit och dit genom den branta, innehållsrika norrträdgården. När Johanna och hennes man Björn köpte tomten 2002 var den en mager skogsbacke med många träd.

–  Det fanns inte så många spekulanter, säger Johanna och skrattar. Oss passade den perfekt. Vi ville ha ett naturnära boende, ett mellanting mellan villa och fritidshus.

Snöbäret 'Hancock' och en trappa i Årets trädgård 2020.

Dessutom såg Johanna det som en spännande utmaning att anlägga en trädgård i en skuggig skogsbacke.

–  Jag blev inspirerad av platsen så när husbygget var klart började jag skapa min trädgård.

Ett av målen var att den skulle vara vacker året om. Hon läste massor om jord, växter och odling. Hon letade kunskaper om vad som trivs i skuggan i lite sur jord bland tallar och blåbärsris.

–  Jag har en nördgen, säger hon. Jag älskar att grotta ner mig i saker. Det hade jag stor nytta av. Jag slukade böcker, tidningar och växtkataloger. Jag åkte runt och tittade på trädgårdar i mån av tid. Så växte planerna för min trädgård fram.

Annons

Form och struktur dominerar här. Den blå hortensiarabatten är lång, bullig och tar plats framför huset. Former på blad och växter ger fina rabatter, rödbladiga lönnar och brokbladiga korneller skapar kontraster. Grenarna på en vanlig rönn växer som ett valv över en av gångarna.

Här odlar jag

  • Namn: Johanna Antonsson
  • Familj: Mannen Björn, sönerna Noel, 16 år och Robin, 12 år.
  • Gör: Entreprenör i it-branschen
  • Var: Älgö i Stockholms skärgård
  • Trädgård: 2000 kvadratmeter i norrsluttning
  • Zon: 1-2
  • Favoritväxter: Japanska lönnar, vackra bladväxter, hortensior och barrväxter
  • Aktuell: Vald till Årets trädgård 2020 av Allers Trädgård
  • Instagram: @themoosegarden

–  Vi har sparat en del ursprungliga växter i vår backe, men det mesta är nyplanterat, säger Johanna.

Ormbunkar och blad i Årets trädgård 2020.

Johanna och Björn har två söner och heltidsjobb. Johanna är entreprenör i it-branschen och driver en egen firma. Trädgårdsarbetet har varit hennes sätt att koppla av på genom åren. Ett extra plus är att hon får bra motion när hon går upp och ned på tomten.

–  Det har varit perfekt att gå omkring här, plantera, fundera och skapa miljön, säger hon. Vi har gjort det allra mesta själva. Jag har odlat och ritat trädgården. Björn har byggt.

Trädgården är populär på instagram

Efter fjorton års arbete med sin trädgård har Johanna kommit långt, men klar är den inte, hon förändrar och utvecklar ständigt. Hon provar sig fram till vilka växter som verkligen trivs och blir vackra här. Och vad som är fint under olika årstider. Allt är väl genomtänkt.

–  Jag har en strategi, berättar hon. Jag börjar med att köpa ett exemplar av en växt, om den klarar sig bra skaffar jag fler. Om den inte funkar provar jag något annat.

Annons

Växtvalet i Johannas trädgård är robust. Hon är inte ute efter att odla svåra växter. Många är valda för sina fina bladverk och vackra höstfärger.

–  Det är ett roligt pussel att lägga, att hitta rätt växter.

I trädgården finns sju sittplatser. De används hela året och de tåliga möblerna står ute hela tiden. Här finns bland annat platser för frukost, middag, grill och en särskild plats som är roséhörna på sommaren och tehörna resten av året.

Uteplatser i Årets trädgård 2020.

Runt dem växer perenner i kruka, dessa flyttar Johanna runt så de får stå där de passar bäst för tillfället. Krukfavoriterna är barrväxter och gräs. För ett tag sedan öppnade Johanna ett instagramkonto. Familjen var trött på hennes ständiga prat om trädgården. Nu har hon över 18 000 följare.

–  Det bara hände att det blev så stort, säger Johanna. Nu pratar jag trädgård med odlingsintresserade människor från hela världen. Det är jättekul!

Johannas fyra bästa tips för en magisk trädgård

  • Anpassa dig till platsen.
    Ta reda på var det finns förutsättningar att odla och var du kan sitta ute till exempel. Utgå från det när du planerar.
  • Var inte rädd för att göra fel.
    Ta reda på fakta. Prova dig fram och var inte orolig för att misslyckas, det lär du dig av.

Johanna tipsar: Höstfina växter

  • Japanska lönnar, finns många olika med skilda former och färger.
  • Hortensior. Blommor överdådigt sensommar och höst.
  • Gillenia. Vita skira blommor på sommaren. Vackra bladfärger på hösten.
  • Höstsilverax. Väldoftande vita blomsterspiror. Grönt eller mörkrött bladverk.
  • Rönnar. Vackra bladfärger och fina bär i olika färger.
  • Skapa en mullrik och levande jord.
    Lär dig vad din jord behöver. I en välmående jord frodas växterna och trädgården blir mer lättskött. Johanna direktkomposterar allt i sin trädgård, det vill säga att hon lägger allt trädgårdsavfall direkt på jorden och strör lite jord över. Det fungerar jättebra.
  • Börja med en stomme.
    Inled med att skapa en stomme av robusta och lättskötta träd och buskar med bra härdighet. Komplettera med perenner och känsligare växter som kräver mer.
Annons