Hortensia – så får du den att blomma både inne och ute
Vill du ha en växt som blommar länge, tar plats, är uttrycksfull samt finns i många varianter? Då kan hortensia vara svaret. I släktet finns såväl kompakta buskar som lite mer högresta och eleganta sorter.
Släktet hör egentligen hemma i Kina och Japan och kom till Europa på 1700-talet.
Många nya sorter
De många nya sorter som förädlarna tagit fram har gjort hortensian omåttligt populär och finns nästan hela året i trädgårdsbutikerna.
Att hortensia i det närmaste blivit en åretruntväxt är förädlarnas förtjänst, den vanligaste naturliga blomningstiden är på sensommaren och pågår för vissa sorter så länge som två månader.
Lätta att odla
Hortensior är anspråkslösa och lättodlade. De kräver dock jämn fuktighet och lågt pH-värde i en jord som är väl dränerad.
Några sorter, som den vanliga trädgårdshortensian, skiftar färg efter pH-värdet i jorden. Lågt pH (sur jord) ger blå blommor medan lite högre pH-värde gör blommorna rosa.
Hur sköter jag en hortensia inomhus?
Den långa vackra blomningen i varierande färger gör hortensian till en av de mest tacksamma inomhusväxterna. De förskönar verkligen ett vintergrått fönster. Här är några tips på hur du får din hortensia att blomma riktigt länge och fint!
- Hortensior trivs allra bäst i fönster där det inte blir så varmt och torrt. Undvik element alltså, och flytta krukan från alltför stark sol. Omkring 18 grader är perfekt för lång blomning.
- Spreja gärna bladen med vatten så ofta som möjligt, men se till att det inte kommer vatten på blommorna.
- Tänk på att hortensia är en surjordsväxt. Kalkhaltigt vatten har motsatt verkan, så kan du ge din hortensia regnvatten är det perfekt!
- Låt aldrig hortensian torka ut, men den ska inte heller stå i vatten en längre tid.
Hortensiasorter som trivs i trädgården
- Vanliga hortensia, Hydrangea macrophylla, som vi oftast träffar på i butikerna kallas också trädgårdshortensia. Den kan planteras ut i trädgården även om du först köpt den som inomhuskrukväxt – om du bor i de milda delarna av landet. Eller sätt den i utekruka och vinterförvara frostfritt. Klipp av vissna blommor och döda grenar på våren. De skott som kom förra året ska du låta vara, det är där nya blommor bildas.
- Vipphortensia, Hydrangea paniculata, kallas också syrenhortensia. Den räknas som en av de mer härdiga och många sorter klarar sig upp till zon 5. Finns i många namnsorter och färger som vit, rosa, limegrön – även med flera färgtoner på samma buske.
- Purpurhortensia, Hydrangea serrata, kommer från Japan och har oftast flata blommor som liksom för trädgårdshortensian skiftar färg beroende på jordens surhetsgrad. Bladverket får vackra färger på hösten.
- Klätterhortensia, Hydrangea anomala ssp. petiolaris, är en kraftig klättrare där den trivs, har frodigt bladverk och vita skyar av flata blommor. De vedartade grenarna fäster med fäströtter mot underlaget. Kan bli upp mot sju meter hög.
Av Karen Elise och Lars Lindberg
Foto: Karen Elise och Lars Lindberg