Hon vet vad vi gör i våra trädgårdar
”Villaträdgårdarna säger mycket om vår tid”
Det händer en hel del bakom staket och häckar i villaträdgårdarna.
Carina Sjöholm har, tillsammans med etnolog Katarina Saltzman och landskapsarkitekt Allan Gunnarsson, forskat kring vad människor gör i och med sina trädgårdar.
Namn: Carina Sjöholm
Gör: Docent i etnologi vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap, Lunds universitet.
Aktuell: Har tillsammans med etnolog Katarina Saltzman och landskapsarkitekt Allan Gunnarsson forskat kring vad människor gör i och med sina trädgårdar. Resultatet har getts ut i bokform: Ett eget utomhus. Perspektiv på livet i villaträdgården (Makadam Förlag).
Vad är så intressant kring trädgårdar att det blivit ämne för ert forskningsprojekt?
– Det är i dag mycket fokus på trädgårdar och odling men inte alltid på den vanliga lilla villaträdgården. Vad människor gör i vardagen där nämns nästan aldrig. Men villaträdgårdarna säger mycket om vår tid.
Blev ni överraskade av något?
– Vi tittade på en typ av villaområden som för en betraktare ser väldigt enhetliga ut – men de visade sig gömma en avsevärd mångfald. Det finns ett stort engagemang hos ägarna och det pågår en otrolig kreativitet på olika sätt.
Har ni upptäckt något gemensamt för dem ni intervjuat?
– Ja, och det har också blivit bokens titel. Det genomgående hos alla vi träffat är att trädgården har ett viktigt och starkt värde av ”något eget”.
Vad har ni mer kommit fram till?
– Det har ju pratats om de privata trädgårdarna som ohållbara, att små familjer sitter på många hundra kvadratmeter bra odlingsmark vardera. Men utifrån den mångfald vi sett ur skulle man kunna tala om villaträdgårdar just ur ett hållbarhetsperspektiv. Det finns en medvetenhet om att odla giftfritt, återbruka växter, kompostera med mera.
Har du någon särskilt minnesvärd historia att återge?
– Vi har fått flera fina berättelser om växter som gått i arv. Över huvud taget har det kommit fram många personliga historier i samband med att vi gått runt i trädgårdarna med ägarna. En familj berättade att de fick ta över förra ägarens, en gammal farbror, trädgårdsredskap. Nu följer de i hans spår, använder de gamla redskapen och försöker odla i samma anda som den gamle mannen. Andra gånger har det handlat om drömmar hur något skulle kunna bli. Vi blev visade en syrenberså och fick en livfull beskrivning om hur härligt det skulle bli att sitta i den. Där stod vi tidigt på våren och såg bara några kala pinnar. Ibland förverkligas drömmar, ibland inte.