Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Nu blommar näsduksträden – här kan du hitta dem

25 maj, 2022
author Cecilia Lindberg
Cecilia Lindberg
Näsduksträd som blommar
Den som någon gång sett ett utslaget näsduksträd glömmer sällan upplevelsen. De vita ”näsdukarna” som flaggar i vinden är speciella. Trädet blommar i maj–juni och de parker där träden finns brukar dra många besökare.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

IBotaniska trädgården i Göteborg finns två exemplar av näsduksträdet, Davidia involucrata var. vilmoriniana. Ett växer i Japandalen och ett i Bambulunden. När de är utslagna brukar de locka tusentals besökare varje säsong.

Näsduksträdet i Botaniska trädgården i Göteborg.
Näsduksträd i Botanisk trädgården i Göteborg. Innan ”näsdukarna” blir vita är de ljust gröna.

Näsduksträdet härstammar från Kina

Trädet kommer ursprungligen från de skogsbeklädda bergsområdena i centrala och sydvästra Kina, där de frodas i svalt och fuktigt klimat. När trädet togs till Europa blev det snabbt ett omtalat, lite exklusivt träd på grund av de uppseendeväckande vita ”näsdukarna”. Men de vita lapparna är egentligen inte själva blomman, utan ett slags ”flagga” som ska locka till sig pollinatörer.

– Det här är ett träd som är expert på det här med marknadsföring, för lapparna som är de här näsdukarna, det är egentligen bara för att synas och attrahera pollinatörerna. Utan det är den här, bollen här som är själva blomman, det är den som ska pollineras och det är där som frukten blir till, säger Henrik Sjöman, intendent på Botaniska i Göteborg i ett videoinslag.

Innan trädets berömda ”näsdukar” blir vita är de ljusgröna.
Trädets fröer är speciella på det sätt att de gror lite sporadiskt: vissa fröer kan behöva ligga i jorden i flera år innan de bestämmer sig för att gro.

Näsduksträd.
Näsduksträd med sina säregna vita blad.

Näsduksträdet har härdighet för växtzon 1

Även om trädet växer i förhållandevis svalt klimat i Kina, så behöver det med svenska mått mätt, ett relativt varmt klimat och brukar rekommenderas till växtzon 1 även om det i skyddade lägen även kan klara sig i zon 2.

Annons

Näsduksträd dras upp från frön och den som vill ha ett blommande träd behöver ha tålamod.

– Det kan ta så lång tid som 20-40 år innan de börjar visa upp de här fantastiska näsdukarna. Så ett tips är antingen tålamod, eller, som idag, finns det att köpa riktigt riktigt stora träd, säger Henrik Sjöman.

Se även: Så beskär du dina äppelträd – på rätt sätt!Brand logo
Se även: Så beskär du dina äppelträd – på rätt sätt!

Näsduksträdet kan bli 10-20 meter högt och har blivit mångas favorit. Trädgårdsmästaren John Taylor har trädet på sin fem-i-topp-lista:

– Det vackraste träd som finns för alla som har sett det. Högbladen ser ut som näsdukar under tre veckor i maj–juni. Fina runda fröer som sitter kvar på trädet långt in på vintern, säger han apropå näsduksträdet.

Här finns näsduksträd

Förutom att näsduksträdet numera finns i en del privata trädgårdar finns det chans att se trädet i flera parker. Förutom Botaniska i Göteborg återfinns näsduksträd exempelvis i Botan i Lund, i Alnarpsparken, i parken vid Sollidens slott på Öland, i Ulriksdals trädgård i Kivik , i Gotlandsänget i Visby samt i Norrvikens trädgårdar.

Annons