Här är växterna du ska satsa på för en sprakande höstträdgård
Vad är en fin höstträdgård och hur skapar man den? Att plantera buskar och träd med vackra höstfärger är det uppenbara svaret men det finns fler knep att tänka på. Vi börjar dock med bladverken. Vare sig man satsar på massor av färgprakt eller nöjer sig med någon enstaka färgsprakande buske att fästa blicken på, gör det underverk i mörkret och förfallet, som annars präglar den svenska hösten.
Lönnarnas tid
Majestäterna i detta sammanhang är lönnarna, både de vanliga och de japanska. Bägge utmärker sig med sina flammande lövverk i gult, rött och orange.
Ett stort lönnträd ryms sällan i en vanlig villaträdgård men lönnar är tacksamma att beskära. Och blir trädet för stort är det ju bara att ta bort det och ersätta med ett mindre. Det tar trots allt många år innan man är där.
Klotlönnen blir mindre, runt fyra meter, trivs upp till zon 4 och bjuder på höstprakt i gulorange.
De små, japanska lönnarna är inte lika härdiga. De flesta klarar inte högre zoner än 2 eller 3. Undantag finns, som sorten ’Osakazuki’, som kan odlas upp till zon 4 och dessutom har vackraste höstfärgen av dem alla.
För folk och fåglar
Rönnarna ligger inte långt efter lönn och här finns många att välja på, från pärlrönn med vita, glänsande bär till rosmarirönn med laxrosa frukter. Ullungrönnens stora, droppformade, lite sötare bär ackompanjeras av intensiva höstfärger. En fröjd för fåglarna!
När det kommer till buskar ståtar nog vingbenveden med det allra mest imponerande bladverket under hösten, då löven ändrar färg från mörkgrönt till lysande karminrött. Ett extra plus är de vackra, hängande fruktkapslarna, som ser ut som små lyktor i cerise och brandgult.
Det finns även en del buskar, där inte enbart bladen är det spektakulära. Den ryska kornellen får en fin purpurröd höstfärg men bjuder även på klart lysande bark i korallrött på de unga skotten, året runt.
Urtidsväxter med färg
Ett växtslag man kanske inte tänker på i förstone när det kommer till vackra höstfärger är ormbunkarna. Det bör man göra! Safsa och örnbräken har exempelvis härliga höstfärger i gult och brunt.
Har man en rabatt med surjordsväxter gör den sig ofta extra fint under hösten. Koreansk azalea bjuder på röda eller rödgula höstfärger innan den släpper de läderartade bladen och ljungen är ju en klassisk höstväxt.
Sen blomprakt
Lätt att glömma är också perenner med sen blomning. Dahlior och sommarblommor ger upp vid första nattfrosten men det finns tåligare blommor för den som satsar på en lång säsong. Höstaster är en perenn som blommar sent, liksom kinesisk kärleksört och kransveronika.
Och vad är vackrare än rosor i november? En syn man åtminstone kan njuta av i skyddade lägen i de södra delarna av landet. Tänk bara på att det bör vara en remonterande sort. Gammaldags, engångsblommande rosor ger allt under några veckor runt midsommar. Sedan är deras tid förbi.
Lämna fröställningar
När blomningen till sist är över är det bra att inte klippa bort fröställningarna utan låta dem stå kvar till vårstädningen i trädgården. Dels är det, återigen, bra för fågellivet men ofta blir fröställningarna även ett vackert inslag under höst och vinter.
Det gäller både perenner som astilbe, röllika, temynta och tistlar av olika slag men även en del buskar. Blomklasarna hos olika hortensior sitter till exempel kvar som milt beigebruna och prasslande klasar en lång tid efter att blomfärgen har tonat bort. De funkar till och med att ta in som snittblommor till höstliga och vintriga arrangemang. Även kvarhängande bär och frukter lyser upp hösten.
Grönt är skönt
Vintergröna och städsegröna växter förknippar man främst med just vintern men i höstträdgården har de en annan funktion. Där lugnar de ner och bildar en bakgrund till allt det färggranna, som annars lätt kan bli till ett grötigt gytter. Smyg in dem mellan de färgsprakande primadonnorna eller sätt en häck som fond i bakgrunden.
Många barrväxter har den fördelen att de kan leva i hela vårt avlånga land, framför allt gäller det olika sorters tallar och granar men även lärken. Dock är lärken inte vintergrön utan fäller barren, som dessförinnan får en fin mässingston.
Färgstark växtlista
- Björkspirea Spiraea betulifolia. Zon 7. Sol–halvskugga. Höjd 1 m.
- Ginkgo Ginkgo biloba. Zon 2. Soligt läge. Höjd 10–15 m.
- Japansk lönn Acer palmatum. Zon 2, 3 eller 4 beroende på sort. Sol–halvskugga. Höjd 1,5–5 m beroende på sort.
- Katsura Cercidiphyllum japonicum. Zon 3. Sol–halvskugga. Höjd 4–7 m.
- Klotlönn Acer platanoides. 'Globosum' Zon 4. Sol–halvskugga. Höjd 3–4 m.
- Klättervildvin Parthenocissus quinquefolia. Zon 5. Sol–halvskugga. Snabbväxande klätterväst.
- Liten pärlrönn Sorbus frutescens. Zon 4. Sol–halvskugga. Höjd 2–3 m.
- Rysk kornell Cornus alba. Zon 6(7). Sol–halvskugga. Höjd 1,5–2 m.
- Rönnsumak Rhus typhina. Zon 3. Sol–halvskugga. Höjd 3-5 m.
- Scharlakansek Quercus coccinea ‘Splendens’. Zon 2(3). Soligt läge. Höjd 20–25 m.
- Sibirisk lärk Larix sibirica. Zon 7. Sol–halvskugga. Höjd 15–20 m.
- Ullungrönn Sorbus ulleungensis 'Dodong'. Zon 4. Sol–halvskugga. Höjd 8–10 m.
- Vingbenved Euonymus alatus. Zon 5. Soligt läge. Höjd 1,5–2 m.
Foto: Karin Wildheim