Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Guide: Förbered trädgården inför vintern

09 okt, 2019
author Redaktionen
Redaktionen
Kvinna står med räfsa i handen och gör trädgården redo för vintern
Senhösten i trädgården handlar både om att avsluta och att tänka framåt. Nu är det tid att städa lätt och skydda växterna inför vintern. Men också att plantera och vattna!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Klä in krukorna

Härdiga perenner i frostsäkra krukor kan övervintras ute, men det är inte helt säkert att de överlever. Bästa lösningen är att gräva ner krukan i till exempel kökslandet. Prova annars att vira skyddande bubbelplast och trasmattor, juteväv eller fiberduk runt krukan och ställ den nära husväggen. Det får inte bli helt tätt av plast – fukt från jorden måste komma ut.

Kruka som invirad i tyg för att skyddas mot kyla.
Skydda dina krukor i vinter.

Kratta lagom

Kratta upp de flesta löven från gräsmattan. I rabatterna kan de ligga kvar som skydd och jordförbättring.

Förbered gräsmattan inför vintern

Fallfrukt ger fula fläckar på gräsmattan. Några äpplen eller liknande kan ligga kvar till fåglarna, men ta upp resten om det är mycket som har trillat ner.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Fallfrukt på gräsmatta som görs redo inför vintern
Kratta upp en del av fallfrukten så att inte gräsmattan tar skada.

Rädda lerkrukor

Töm lerkrukorna, skölj ur och ställ dem upp och ner lite upphöjt på brädor eller stenar. Glömmer du dem ute med jord i fryser de oftast sönder.

Annons
Lerkrukor som är redo för vintern
Om du hanterar dina lerkrukor rätt kan du undvika att de spricker i vinter.

Behåll vissna växtdelar

Rensa inte för mycket i rabatterna. Klipp bara ner vissna perenner där det ser extremt ovårdat ut. Vissna växtdelar skyddar vårens spirande skott och fångar snön som blir ett isolerande täcke. De är även vinterbostad till insekter och kvarvarande fröer blir mat åt fåglarna.

Tips! Täck gärna jorden i grönsakslandet med löv och annat ”höstavfall”.

Skydda känsliga uteväxter

Vintergröna växter kan få skador av vårsolen. Täck med säckväv och surra gärna snöre runtom så inte vinterstormarna sliter bort skyddet. Du kan även skydda unga plantor och andra känsliga växter i rabatterna mot frostskador och stark sol genom att täcka med väv eller granruskor.

Gröna växter skyddade av tyg för att undvika skador av vårsolen
Skydda dina gröna växter från den starka vårsolen.

Gör grönsakslandet redo för vinter

Skörda de sista grönsakerna, men låt kål och purjolök stå kvar. De klarar frost och det är en härlig känsla att kunna plocka egenodlade grönsaker mitt i vintern.

Annons

Fixa frostfri förvaring för växter

Många medelhavsväxter som citrus, trillingblomma (bougainvillea), nerium och olivträd behöver förvaras frostfritt och svalt. Bäst är ett isolerat förråd eller en källare med tillskottsbelysning. Vid risk för minusgrader krävs en värmefläkt, helst med en frostvakt som sätter igång värmen vid angiven temperatur. Fem plusgrader brukar vara lämplig lägsta temperatur.

Kom ihåg! Alla växter som har bladen kvar över vintern, som olivträd och citrus, behöver mycket ljus.

Frostfri förvaring för växter
Skapa en frostfri förvaring för dina växter.

Plantera så länge det går

Du kan flytta växter och plantera nytt ända fram tills tjälen kommer. Är det fortfarande rea på vårlökar? Slå till och köp! Tulpaner man kan plantera sent – så länge det går att gräva i marken. Narcisser borde vara i jorden redan, men det är värt att prova om de är billiga! Kolla att vårlökarna är fasta och inte har börjat gro. Släng de som inte är friska.

Annons
Plantering under höst och vinter
Plantera vårlökar så länge det går. Resultatet gör dig inte besviken.

Vattna om hösten är torr

Det låter konstigt men vissa växter behöver vattnas på senhösten – även om det känns fuktigt i luft och jord. Vintergröna buskar, som till exempel buxbom och rhododendron, behöver mer vatten än man tror. Framåt vårvintern när dagarna blir längre och solen skiner avger de gröna bladen vatten, men kan inte kompensera genom att suga upp något ur den frusna jorden.

Skydda rosornas fötter

Rosorna vill ha en rejäl hög jord runt fötterna, det är bästa isoleringen. Planteringsjord på säck eller kompostjord går bra. Skotta gärna lite snö över rosen när vintern kommer. Ovan jord kan rosorna skyddas med granris och/eller juteväv. Tips! Stamrosor är extra känsliga vid ympstället, knölen på stammen under kronan. Vira runt isolering där, gärna juteväv och bubbelplast.

Av Anni Jähde

Foto: Anni Jähde, IBL

Annons