Så gör du vintervackra buketter av julens blommor
1. Praktfullt med hyacinter
Till denna vackra dekoration har vi förutom hyacinter använt julros, småbladig eukalyptus och någon kvist vinterbär. För att få det så här tätt och härligt i en skål eller vid vas har vi tryckt ner en bit hönsnät och tejpat som ett kryss över så att nätet hålls på plats. Oasis, eller stickmassa som det heter, bör undvikas. Det är inte bra för naturen eftersom mycket plast hamnar i avloppet. Kom ihåg att vattna arrangemanget ofta om du använder en grund skål.
2. Låt en bukett välkomna gästerna
Flytta ut en maffig bukett en stund för att välkomna gästerna. Placera den gärna i en robust utekruka. Se till att alla blommorna tål kyla och glöm inte att ta in buketten igen när gästerna anlänt. I vår bukett finns bland annat den fantastiska julrosen som blommar mitt i vintern samt vinterbär och barrväxtgrenar.
3. Amaryllis – vinterns drottning
Vinterns pampigaste blomma är amaryllisen! I denna ståtliga bukett har vi blandat laxrosa amaryllis med graciös ranunkel och eukalyptus. Sätt fast ett gummiband längst ner på stjälken för att inte amaryllisens stjälk ska rulla upp sig. Vattnet till dessa blommor ska vara svalt.
Att tänka på:
- Blommor gillar att stå svalt, då håller de längre. Kylskåpskallt är optimalt. Har du ett uterum så är det perfekt att låta buketterna stå där över natten bara det inte blir minusgrader.
- Byt vatten och snitta om dina blommor varannan dag, då håller de längre.
4. Intensivt blått ger julrött en match
Julstjärnan fungerar utmärkt att använda som snittblomma. I denna färgsprakande bukett samsas julstjärnan med blå tistlel och riddarsporre, och röda tulpaner och rosor. Om du vill använda julstjärnan som snittblomma så knipsa av stjälken från krukväxten och doppa först ner den i hett vatten och därefter i kallt vatten. På så sätt stoppas den vita mjölksaften från att sippra ut. Sedan är det fritt fram att sätta ner julstjärnan i en vas med nytt vatten tillsammans med de andra blommorna.
5. Välkomstkrans på ett kick
Det är enkelt att göra en egen krans med vintergrönt material från trädgården blandat med småbladig eukalyptus. Stommen är ståltråd, formad till en ring. Kransen håller längre om den får hänga på en vägg eller en dörr utomhus, men den klar sig fint inne i några veckor.
Foto: Pernilla Ahlsén