Gör äppelmust hemma – utan specialredskap
Har du mycket äpplen över och vill inte se dem gå till spillo? Testa att göra din egen äppelmust. Det finns många musterier runtom i landet som tar emot och mustar åt dig – men ännu roligare är det att göra det själv hemma. Här lär vi dig hur du gör, med vanliga köksredskap.
Gör äppelmust hemma – steg för steg
Se först till så att du har redskapen hemma du behöver för att göra din äppelmust. Här har vi använt icke ömtåliga kastruller, ett slägghuvud, en träslev, två ugnsplåtar, en potatispress, kökshanddukar, en tratt och rena flaskor med patentkork.
Steg ett: Välj äppelsorter till din äppelmust
De flesta äpplen går att göra must av, men sorter som mognar sent på året brukar ge bäst resultat. Godast blir det om man blandar. Vi har haft turen att kunna plocka flera erkänt bra mustsorter från grannar och i våra trädgårdar.
Se också: Plantera blåbärsbuskar – så lyckas du!
Här använder vi 'Aroma', 'Ingrid Marie', 'Cox's Orange', 'Ribston' och ett vildäpple. Vildäpplet är ganska beskt och bittert, men bidrar till att ge musten karaktär.
Steg två: Krossa frukten till musten
Tvätta och sortera bort frukter som är bruna eller har börjat ruttna. Stötskadade äpplen går att använda. Nu gäller det att sönderdela äpplena så att mesta möjliga juice kan utvinnas vid pressningen. Vi använder ett slägghuvud. Det slabbar och är ganska fysiskt ansträngande, men det fungerar.
Steg tre: Maceration
Om de krossade äpplena får vila i någon timme innan pressning ökar mängden av smak- och karaktärsbärande ämnen. En nackdel med att utsätta äppelkrosset för syre är att det brunfärgas. Vid pastöriseringen brukar musten bli något ljusare igen.
Steg fyra: Pressa frukten till din äppelmust
Vi använder här en vanlig potatispress. Det är mödosamt och något ineffektivt – men det funkar! Trycket räcker inte till för att pressa ur all juice, men tillräckligt för att få ihop ett par liter. Med en korgpress så går det bättre.
Steg fem: Klarning av din äppeljuice
Filtrera juicen så att inte pressrester följer med. Vi använder kökshanddukar för att filtrera, men genom att tappa om den mellan olika behållare med hävertslang så hade musten blivit ännu klarare. Tänk på att undvika bottensatsen.
Steg sex: Pastörisera och häll upp din äppelmust på flaska
Om musten ska bli hållbar så måste den pastöriseras. Det kan göras före eller efter att musten har tappats upp på flaska. Hetta upp musten till 80 grader under tio minuter.
Steg sju: Njut av din hemmagjorda äppelmust
Det var ganska hårt arbete – men nu är belöningen upptappad och klar. En flaska med utsökt god – och nyttig – äppelmust väntar nu på dig!